Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    Јас имав се положено, се мислев дали да аплицирам за тип А или Б ама на крајот се решив за Б, посигурно ми беше. А, за девојката за која збориш со два неположени а добила не знам како е можно тоа, но во нашава држава се е можно, не се изненадувај.

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    2.715
    Па значи и ти имаш врски , штом си земала стипендија за информатичари.Или за твојот случај само тоа неважи???

3. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304

bubemconia ти мислиш за писмата кои што стигаат прв пат кога носиш договори? Зашто горе девојчево прашува за тие што ги продолжуваат стипендиите а не тие што прв пат добиваат.
    Јас знам дека нема списоци за тие што продолжуваат стипендија. :^)

4. zlatnosrcence

zlatnosrcence Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    и јас како што знам нема списоци за продолжување на стипендијата...

5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Провери убаво пред да обвинуваш некој. Стипендија за информатичари земаат студенти на државните и приватните универзитети од информатичките смерови кои имаат просек над 9. Јас ги исполнував условите и поштено си поднесов за стипедија и добив, а дури и не беа доделени сите стипендии од што немаше конкуренција. Само да се мрчи |(

6. ada21

ada21 Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.351
    и јас се зачудив што зборува ? колку што знам нема вакви списоци ,дај некој шо е повеќе информиран нека каже

7. Shayek

Shayek Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    1
    Имало стипендија за тип А од старите четири рати, а за обичниве стари дали има пратено?

8. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    За тие што добивте стипендии за договорите треба три примероци од кои едниот останува за студентот, и треба да се пратат по пошта до Министерството за образование и наука. Е, сега дали треба трите примероци да се пратат или само два?

9. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Нема да има никакви списоци, никакви писма, само пари :)

10. Vodolijata

Vodolijata Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2010
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    683
    На А веќе пуштиле, ајде сега време е на Б да пуштат некој денар. :D

На zlatnosrcence му/ѝ се допаѓа ова.
  11. zlatnosrcence

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    И на стипендиите за информатичарите им пуштиле 4 рати...

12. Nannaa

Nannaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2010
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    30
    дали на некој од старите корисници на Б категорија стипендија му има стигнато повратен договор???

13. angie

angie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    242
    Добив стипендија :) Честитки до сите што добија.

Кај договорот што пишува... запишан/а во _______ семестар во студиска 2011/2012 година, треба трет семестар да се напише, така?

14. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.227
    не јас напишав четврт бидејќи нели сега веќе почнавме да запишуваме четврт семестар. :)

15. Candice.S

Candice.S Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    286
    Да прашам сеа јас нешо, има многу страници наназад испишувано и не можам да се снајдам, ако има некој што може да ми објасни би била благодарна.

Сега ке запишувам втор семестар, ме интересира што треба да направам за да земам стипендија?
    треба да чекам да видам како ке го поминам вториов семестар, за на крај да си го одредам просекот од прв и втор семестар па да аплицирам?

Како се аплицира и како одат процедурите по ред?
    Фала ви однапред

16. angie

angie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    242
    И јас се двоумам помеѓу трет и четврт зошто и двата се запишани во 2011/2012 година.
    Ако може некоја од ланските корисници да ни каже тие што напишале...

17. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Треба да напишете трет семестар, затоа што втора година почнува со трет семестар, а вие поднесувате барање за стипендија врз основа само на првите два семестри. Тоа што од МОН каснеа толку многу со цела процедура што сите запишаа до тогаш и летен семестар е друга приказна :)

Што се однесува до оние кои ја продолжија стипендијата, не треба никакви списоци и нема да добиеме известување дома дека е продолжена и слично. Верувам дека сите уредно ја продолживте во предвидениот рок и си добивте бројче кое тоа го потврдува, па сега се чека единствено да стигнат парите на сметка :)
    Треба да се пополнат и пратат сите три примерока затоа што треба да имаш печат дека е валиден и твојот примерок. Ти праќаш три примерока, а тие задржуваат два а едниот ти го враќаат на домашна адреса :)

На angie и nedzma им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ex, јас се зачудив малку во врска со тоа. И јас пратив 3 примерока, водејќи се по истата логика, дека ќе ги потпишат, ќе им удрат печат и ќе ми вратат еден по пошта. Вчера ми стигна писмо ама ми пратија решение за доделување на стипендија, но не и мојот договор. Нормално, без потпис и печат јас можам кога сакам да си испечатам примерок од договорот за мене и не би требало да биде важечки, така?
    Па сакам да прашам, да не ги доделуваат договорите за стипендиите за информатичари свечено, како што направија минатата година? Ако знае некој де...

19. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.227
    јас напишав четврт семестар. може да ми направат некаков проблем? :^)

20. zlatnosrcence

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Запишан значи семестарот кој сега си, а ако е заверен тоа е претходниот семестар, бидејќи нели се заверува откако ќе помине...јас сум од старите корисници и знам...