Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.227
    значи нема да ми направат некој проблем? и јас мислев четврт дека треба. затоа така напишав. ама погоре спомнаа требало трет :( ај ако знаеш одговори ми :*

2. Radiance

Radiance Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    170
    Пишува дека треба и трансакциска сметка да се приложи, а јас што немам моментално и неможам да изваднам се до наредните 2 месеца, ќе може ли некако да испратам од мајка ми, ќе прават ли проблем за тоа?

3. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    Пишува дека треба трансакциска на име на студентот, така да не сум сигурна дали може на мајка ти. А, зошто да не можеш да извадиш. Можеш во било која банка, барем трансакциска веднаш ја вадат.

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    34.886
    Да не има нешто ново за кориснициве на старита стипендии оние од 3650ден. т.е. да не решија да не израдуваат од МОН?

5. Bright

Bright Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.547
    Допаѓања:
    5.518
    Сепак обиди се и распрашај се по банките за колку најбрзо ќе можат да ти извадат трансакциона сметка. Во случај да не можеш до 20ти, јави се во МОН (имаа контакт број за прашања) па така најдобро ќе знаеш што да правиш ;)

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Трансакциска сметка било која банка отвара веднаш, само треба 1-2 формулари да пополниш и готово. Јас имав една ама сакав од друга банка сега за стипендијата и за 10 минути си отворив друга.

7. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    А може ли лично да се достави договорот ? Бидејќи пишува да се испратат на таа и таа адреса а некако од искуство ич не ми се сигурни поштиве ...

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И на мене не ми се, ама затоа прати го препоручено, па ќе бидеш сигурна дека ќе го достават и нема да „залута“ некаде :)

9. nedzma

nedzma Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    192
    Како мислиш препоручено? :?:

10. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.227
    и јас го испратив препорачано :)

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Па како препорачана пратка се испраќа писмото. На тебе ти дадат едно ливче и ти имаш доказ дека си го пратил, а кој го прими во министерството треба да се потпише. 60 денари мислам дека е, ама барем си сигурна дека нема да зезнат.

На nedzma му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mon4i91

mon4i91 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    101
    девојки, со здравје да си ги трошите паричките од стипендиите... мене ми "стивна" лутината, па сакав да прасам дали знаете приговори на која адреса се пракаат, или треба лично, каде што, бидејќи немозам да седам мирна, морам да пробам повторно :!: се надевам сега ке имам поголема среќа :)

13. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Можеш и по пошта, најверојатно на истата адреса кај што се праќаат и договорите, а можеш и лично д аго однесеш, се предава во архива. Архивата е од десна страна на влезот на Министерството.

Јас пак да си прашам, има некој што земал под Б стипендија, а сега му е одобрена типА?

14. Radiance

Radiance Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    170

Значи не разбирате, јас немам лична карта и никаква идентификација, и треба процедура во полиција да се тера, службен весник, сликање наново, дрн дрн... ми кажаа минимум 2 месеца и затоа сакам да знам дали ќе може на мајка ми сметка

15. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Мора да е твојата сметка, отиди со било што во банка, здравствена книшка, индекс, што и да е и за секој случај однеси од Службен Весник ливче дека ти е изгубена личната карта. Тоа барем за 5 минути се вади.

16. Radiance

Radiance Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    170

Ама којзнае кога ќе излезе во службен весник... нема скоро да биде, а сигурно ли ќе може со некој друг документ наместо лична карта?

17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Иди утре до најблиската банка и прашај. Јас мислам дека мора или пасош или лична карта, ама ако им објасниш како стои работата може ќе се сожалат на тебе и ќе ти завршат работа.

18. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975

Можеш со друг документ, јас отворив трансакциска со пасош. :)

19. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.658
    Допаѓања:
    8.575
    Кој е условот што одредува дали ке бидеш тип а или тип б?

Затоа што гледам има од пмф со просек 97,2 а зимаат тип б, а има и такви од пмф со просек
    93,6 а зимаат од тип а

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Toa 97,2 i 93,6 не е просекот, тоа се поени, а различни рангирања постојат за стипендија од тип А и тиб Б, т. е. на различни начини се доделуваат поените.