значи нема да ми направат некој проблем? и јас мислев четврт дека треба. затоа така напишав. ама погоре спомнаа требало трет ај ако знаеш одговори ми
Пишува дека треба и трансакциска сметка да се приложи, а јас што немам моментално и неможам да изваднам се до наредните 2 месеца, ќе може ли некако да испратам од мајка ми, ќе прават ли проблем за тоа?
Пишува дека треба трансакциска на име на студентот, така да не сум сигурна дали може на мајка ти. А, зошто да не можеш да извадиш. Можеш во било која банка, барем трансакциска веднаш ја вадат.
Да не има нешто ново за кориснициве на старита стипендии оние од 3650ден. т.е. да не решија да не израдуваат од МОН?
Сепак обиди се и распрашај се по банките за колку најбрзо ќе можат да ти извадат трансакциона сметка. Во случај да не можеш до 20ти, јави се во МОН (имаа контакт број за прашања) па така најдобро ќе знаеш што да правиш
Трансакциска сметка било која банка отвара веднаш, само треба 1-2 формулари да пополниш и готово. Јас имав една ама сакав од друга банка сега за стипендијата и за 10 минути си отворив друга.
А може ли лично да се достави договорот ? Бидејќи пишува да се испратат на таа и таа адреса а некако од искуство ич не ми се сигурни поштиве ...
И на мене не ми се, ама затоа прати го препоручено, па ќе бидеш сигурна дека ќе го достават и нема да „залута“ некаде
Па како препорачана пратка се испраќа писмото. На тебе ти дадат едно ливче и ти имаш доказ дека си го пратил, а кој го прими во министерството треба да се потпише. 60 денари мислам дека е, ама барем си сигурна дека нема да зезнат.
девојки, со здравје да си ги трошите паричките од стипендиите... мене ми "стивна" лутината, па сакав да прасам дали знаете приговори на која адреса се пракаат, или треба лично, каде што, бидејќи немозам да седам мирна, морам да пробам повторно се надевам сега ке имам поголема среќа
Можеш и по пошта, најверојатно на истата адреса кај што се праќаат и договорите, а можеш и лично д аго однесеш, се предава во архива. Архивата е од десна страна на влезот на Министерството. Јас пак да си прашам, има некој што земал под Б стипендија, а сега му е одобрена типА?
Значи не разбирате, јас немам лична карта и никаква идентификација, и треба процедура во полиција да се тера, службен весник, сликање наново, дрн дрн... ми кажаа минимум 2 месеца и затоа сакам да знам дали ќе може на мајка ми сметка
Мора да е твојата сметка, отиди со било што во банка, здравствена книшка, индекс, што и да е и за секој случај однеси од Службен Весник ливче дека ти е изгубена личната карта. Тоа барем за 5 минути се вади.
Ама којзнае кога ќе излезе во службен весник... нема скоро да биде, а сигурно ли ќе може со некој друг документ наместо лична карта?
Иди утре до најблиската банка и прашај. Јас мислам дека мора или пасош или лична карта, ама ако им објасниш како стои работата може ќе се сожалат на тебе и ќе ти завршат работа.
Кој е условот што одредува дали ке бидеш тип а или тип б? Затоа што гледам има од пмф со просек 97,2 а зимаат тип б, а има и такви од пмф со просек 93,6 а зимаат од тип а
Toa 97,2 i 93,6 не е просекот, тоа се поени, а различни рангирања постојат за стипендија од тип А и тиб Б, т. е. на различни начини се доделуваат поените.