Девојки студираам на пмф, е сеа просекот од прв семестар ми е 8.8 а од втор 9.4. Ќе биде некоја фина да ми објасни се во врска со стипендииве, кога се пријавува, кога се конкурира што документи и сите останати глупости? ги исчитав сите четериесет страни и ништо не сватив, гледав и ова линковите што сте ги поставиле од министерство ама не разбирам. И што е со тоа дека треба мотивационо писмо да се пише некаков есеј?
Вака, просекот се рачуна од цела година, не по семестар, значи ти имаш 9.1 просек од прва година. Конкурсот излегува на www.mon.gov.mk. Накај ноември, декември ќе следиш таму и ќе ти биде се објаснето убаво, како и што Затоа што си на технички факултет за да аплицираш за тип Б стипендија (од 3000ден месечно) ти треба просек над 8.0, а за тип А (4000ден месечно) просек над 8.5. Со оглед на тоа ти можеш да конкурираш за двете за секој случај, па ќе видиш која ќе ти ја одобрат затоа што освен просекот се добиваат бодови и според тоа колкави месечни примања имате во семејството. Се надевам ме сфати горе доле, ама секако кога ќе излезе конкурсот ќе биде објаснето се детално
dali nekoj znae koga ke bidat isprateni ratite od stipendija тип Б.ova veke nema smisla.fala odnapred
Isto i na mene me interesira ushte kolku ke se cheka za ostanatite rati od stipenidja tip Б, ova nema smisla ako nekoj ima bilo kakva informacija neka kaze.
И јас бев во таа ситуација.. Ќе пишеш доле ..Во случај да ја добијам стипендијата од тип А ќе се откажам од тип Б. И да прашам колку рати се исплатени за Тип А оваа година што земаа? Јас дека лани земав Б, измешани ми се ратите, ми фали една... Исплатени се 8 или 9?
^ Пуфла, и мене ми се измешани. Годинава прво ми исплатија 4 рати од Б, па ми исплатија разлика за 4те рати и сега скоро ми исплатиле уште 4 рати од А, што значи треба да ми исплатат уште една рата од 4000 ден.
И кај мене е исто. Поради тоа прашав дали се исплатени 8 или 9 рати пошто се исплашив дека 4 рати ми ги рачунаат како тип Б исплатени а 5 како тип А.. Кај лани ми скратија 9000 ден, ова година нема ..
Студирам на медицина и просекот ми е 9,36. Ме интересира кога се конкурира за стипендија, кои документи се потребни... и исто ме интересира што треба да направам, бидејќи сум запишана во приватна квота, а имам просек за нареднава година да плаќам 200 евра, наместо 400. Некој да знае нешто повече околу тоа?
Neka pishe nekoj koga ke ima isplateno ostanati rati od tip b ne sum vo moznost da proveruvam na smetka...
Дали на некој што прима стипендија тип В му ги имаат исплатено и преостанатите рати? Јас проверив пред една недела ама немаше ништо. На некои што примаат тип А и тип Б им ги префрлиле, ама за В не знам. Ако знаете нешто пишете. Јас, здравје, утре ќе проверам, па ќе пишам.
Не знаев дека на некои од тип Б им го имаат префрлено остатокот? Сигурна си, и дали знаеш на која банка ?
Јас зборував со една другарка што зема тип А, ним им биле префрлени и останатите рати, и таа ми кажа дека и на некои од Б им ги пуштиле. Можеби е грешка, не знам.
Може ли некој да ми објасни што е разликата меѓу А, Б и В? Колкав треба да биде просекот за А, колку за Б, колку за В? И колку изнесува стипендијата за секоја група?
Разликата е во просекот и во парите што ке ги добиеш. За тип А треба просек од 9.00 нагоре, а изнаосот е 4000 ден. месечно (иако парите не ги пуштаат секој месец а веќе каснат мнооогу). За ти Б просек од 8.00 нагоре, износот е 3000 ден. А за ти В не треба просек тоа е за социјални случаи, и износот е 2500 ден. позз