Не е баш така, просекот варира, во зависност од тоа на кој факултет студираш. На пример, ако студираш медицина, технички или природни науки, за тип А треба да имаш просек над 8.5, за тип Б над 8. Услов за да добиеш стипендија, ти е да ти бидат положени 90 % од предметите, а голема улога игра и финансиската состојба на семејството.
А исто има и стипендија за информатичари, која не спаѓа во ни една од групиве и истата е 5500 месечно. Секоја година се доделуваат 125 вакви стипендии, а услов е просек над 9 и 90% положени предмети.
Дали знае некој што треба за да ја обновам стипендијата сега ќе бидам 3 та година и имам стипендија под в дали треба документи од родители ај за просекот да треба ама за документи од родители дали се вработени? кога фатив стипендија мајка ми не беше вработена а сега е дали ке има проблем или нема врска тоа, да не ми ја укинат а за просекот годинава ми е поголем и лани имав просек за под б ама ај реков да не не фатам
Мислам дека нема да имаш проблем. Ако добро се сеќавам, за продолжување на стипендијата се носат само уверение за положени испити, потврда за редовен студент и индекс на увид.
Кога ќе можат бруцошите да аплицираат за стипендија? И дали мора да почне факултетот и прво да се класифицираш дали си тип А, Б или В па после да добиеш стипендија?
Не можеш во прва да аплицираш за стипендија, туку во втора, откако ќе ја завршиш прва и ќе имаш некој просек. И за да аплицираш за стипендија мораш да имаш положено 90 % од испитите.
За тип В уште нема пари од преостанатите рати. И некни проверив и денеска пак, ама ништо. Ај може ќе ги дадат, некогаш.
Мислам дека парите се исплатени уште вчера. Ама некој што знае сигурно нека ја потврди информацијава, ја така ко да прочитав.
Каков парадокс значи. Со исплата почнуваат од тип А, а В ги оставаат за крај иако тие се оние социјалните случаи на кои најмногу им се потребни парите. Па дури и под Б повеќе бода носеше финансиската состојба. Одамна сфатив дека од МОН никаква логика не треба да се очекува, ама сепак...
Јас мислам дека си е сосем праведна исплатата на стипендии. Нормално дека тој што најмногу се трудел прв да ги добие парите. Инаку, не значи дека во стипендиите под А и Б нема социјални случаеви, кои имаат просек затоа се под А и Б.
Исплатата ќе беше најдобро да е за сите заедно затоа што сите сме студенти и на сите исто ни требаат пари без разлика кој од кој тип сме. Инаку социјални случаи сигурно има во сите три категории, а исто така има и луѓе кои учеле и се труделе, но за некој си минимален процент не фатиле доволен просек за да земаат стипендија од повисоката категорија, па припаднале на пониската.