Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. GirlM

GirlM Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Не е само на Тутунска,еве јас сум на Комерцијална банка,ама уште ја нема последната рата,нека дојде веќе :D Фала ви на одговорот женски :)

2. ivanaaaaaaaaaaa

ivanaaaaaaaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    za ovaa ucebna godina koga e konkursot za apliciranje za studentska stipendija?? jas sum bez roditeli sto znaci sum za stipendii za socijalni kategorii sakav da prasam dali ja znaete datata za apliciranje posto na stranata me buni rokot pisuva "студентите кои се пријавуваат по конкурсот, треба да пополнат електронска пријава поставена на интернет порталот http://stipendii.mon.gov.mk почнувајќи од 22.11.2011 година до 12.12.2011 година." i ako znae nekoj neka mi go objasni ova so bodovite..

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Тоа е конкурсот од минатата година, за оваа учебна година уште не е излезен. Ќе си следиш на www.mon.gov.mk, треба да излезе некаде окотмври месец, ноември. Ама за секој случај ти отварај си почесто и проверувај си.

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.460
    Допаѓања:
    22.952
    Девојки ај да ве прашам нешто.

Сега запишав 4тагодина, а имам 3 испити од 3та од кои планирам 2 да полагам сега во октомвриската казнена сесија. Ако оставам еден испит за во февруари, а го фатам просекот за продолжување на стипендијата, ќе биде ли се во ред? Слушнав дека треба да имам 90% од испитите положени за да ми ја продолжат и оваа година стипендијата. Точно е тоа?

5. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    да точно е треба 90% од испитите да ти бидат положени а ти кој тип ќе продлжуваш?????

6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Стипендиите за информатичари до кога се продолжуваат? 30 октомври?

7. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    Прашав одамна ама со желба за повеќе одговори пак ќе си прашам. :)

Лани конкурирав за стипендија со просек 9.00 а студирам природни науки. Конкурирав и за А и за Б, со што оригинал документите ги дадов под Б (не знам колку има врска ова со оригинал документите ама и така нешто слушнав). Добив стипендија под тип Б, а во писмото што ми стаса од министерство во образложението под А сум одбиена затоа што по основ на критериумите под А сум имала 92,5 бода а конечната листа е затворена со студент кој имал 92,9 бода. Јас ова си го сфатив дека за малку не сум добила по А, а бидејќи годинава остварив просек 9.1 , ме интересира дали може оваа година да конкурирам повторно за под А? Дали сте запознаени со некој ваков случај и каква е процедурата? Бидејќи прво е продолжувањето на стипендиите а дури после поднесувањето за нови, дали морам прво да се откажам од старата? Или да напишам едноставно дека во случај да добијам под А се откажувам од таа што веќе ја земам? Дали е можно ова а да не останам на крај без ниту една? Благодарам однапред.

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.460
    Допаѓања:
    22.952
    Тип Б земам.

9. mackice

mackice Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    moze li da se aplicira za stipendija ako samo edniot roditel e vraboten i niska plata zema ,i prosek 7 i nesto nakaj 8 so polozeni 90% od ispitite ??

10. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Ќе си аплицираш за стипендија тип А. Доколку ти ја одобрат, тогаш заедно со документите кои се доставуваат (трансакциска сметка и слично) ќе поднесеш и барање да ти ја укинат стипендијата тип Б затоа што од годинава земаш од тип А. Тоа е целата процедура. Доколку те одбијат под А, веќе ќе си ја имаш продолжено за под Б и никому ништо. Процедурава е потвдена од искуство, да не мислиш си зборам на памет :)

11. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Може, аплицирај си за тип В, само гледај да ги имаш тие 90%, моја колешка имаше 89% и беше одбиена.

12. mackice

mackice Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    12
    па да 90% имам положени само два испита за сега ми се ,само ме интересира дали откако ќе се пополни електронското аплицирање , ти враќаат дека е одобрено па потоа ги носиш документите во министерство ?и кои документи поточно требаат да ми каже некој што претходно зема стипендија.

13. bmila

bmila Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Zdravo da ve prasam dali so 9 ipol prosek imam sansi da zemam povisoka stipendija i koga otprilika izleguva konkursot pozz :)

14. NeoMi

NeoMi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    4
    Женски имам едно прашање ако може некој да ми одговори.Годинава сум бруцош знам дека неможам да аплицирам за стипендија ама ме интересира дали има некој стипендија за некои од балканскиве универзитети и да ми објасни како одат тие работи кога се конкурсите дали се исто како кај нас во октомври-ноември или порано и кога можам ако ја завршам оваа година нормално нели со успех :!: да ли можам за наредната (2ра)година да добијам стипендија?

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    А кога се продолжуваат стипендиите уверението за редовен студент и УППИ треба лично да ги однесам или по пошта да ги пратам?

16. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    лично или некој друг што е во ск

17. kristince51

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    не нема друга стипендија ама зависи на кој факултет си ако си на фармација или медицина има посебен конкурс за плус стипендија спонзорирана од некоја фирма кој ги спонзорира со висок просек студентите

18. kristince51

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    зависи на кој факултет си на економски кога првпат аплицирав за стипендија не ги бараа сите оценки ама другата година кога ја продолжував ги бараа по некое ново правило, сега незнам како е прашај во студенски ке ти кажат најдобро ама мислам прво треба да аплицираш со се точни документи на нет дали ти се вработени или не родителите колку плата зимат па ако те изберат тогаш носиш потврда за приходи колку зимат твоите родители ,потврда за редовен студент, потврда за оценките тоа е посебен лист го даваат на студенски мислам така беше ама ке има на сајтот што буквално треба .

19. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    Мислам дека кога се продолжува стипендијата не се носи УППИ, потребно е само уверение за положени испити,потврда за редовен студент и индекс на увид. Ако грешам нека ме поправи некој.

20. kristince51

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Да така е

На Jewel му/ѝ се допаѓа ова.