Не е само на Тутунска,еве јас сум на Комерцијална банка,ама уште ја нема последната рата,нека дојде веќе Фала ви на одговорот женски
za ovaa ucebna godina koga e konkursot za apliciranje za studentska stipendija?? jas sum bez roditeli sto znaci sum za stipendii za socijalni kategorii sakav da prasam dali ja znaete datata za apliciranje posto na stranata me buni rokot pisuva "студентите кои се пријавуваат по конкурсот, треба да пополнат електронска пријава поставена на интернет порталот http://stipendii.mon.gov.mk почнувајќи од 22.11.2011 година до 12.12.2011 година." i ako znae nekoj neka mi go objasni ova so bodovite..
Тоа е конкурсот од минатата година, за оваа учебна година уште не е излезен. Ќе си следиш на www.mon.gov.mk, треба да излезе некаде окотмври месец, ноември. Ама за секој случај ти отварај си почесто и проверувај си.
Девојки ај да ве прашам нешто. Сега запишав 4тагодина, а имам 3 испити од 3та од кои планирам 2 да полагам сега во октомвриската казнена сесија. Ако оставам еден испит за во февруари, а го фатам просекот за продолжување на стипендијата, ќе биде ли се во ред? Слушнав дека треба да имам 90% од испитите положени за да ми ја продолжат и оваа година стипендијата. Точно е тоа?
Прашав одамна ама со желба за повеќе одговори пак ќе си прашам. Лани конкурирав за стипендија со просек 9.00 а студирам природни науки. Конкурирав и за А и за Б, со што оригинал документите ги дадов под Б (не знам колку има врска ова со оригинал документите ама и така нешто слушнав). Добив стипендија под тип Б, а во писмото што ми стаса од министерство во образложението под А сум одбиена затоа што по основ на критериумите под А сум имала 92,5 бода а конечната листа е затворена со студент кој имал 92,9 бода. Јас ова си го сфатив дека за малку не сум добила по А, а бидејќи годинава остварив просек 9.1 , ме интересира дали може оваа година да конкурирам повторно за под А? Дали сте запознаени со некој ваков случај и каква е процедурата? Бидејќи прво е продолжувањето на стипендиите а дури после поднесувањето за нови, дали морам прво да се откажам од старата? Или да напишам едноставно дека во случај да добијам под А се откажувам од таа што веќе ја земам? Дали е можно ова а да не останам на крај без ниту една? Благодарам однапред.
moze li da se aplicira za stipendija ako samo edniot roditel e vraboten i niska plata zema ,i prosek 7 i nesto nakaj 8 so polozeni 90% od ispitite ??
Ќе си аплицираш за стипендија тип А. Доколку ти ја одобрат, тогаш заедно со документите кои се доставуваат (трансакциска сметка и слично) ќе поднесеш и барање да ти ја укинат стипендијата тип Б затоа што од годинава земаш од тип А. Тоа е целата процедура. Доколку те одбијат под А, веќе ќе си ја имаш продолжено за под Б и никому ништо. Процедурава е потвдена од искуство, да не мислиш си зборам на памет
па да 90% имам положени само два испита за сега ми се ,само ме интересира дали откако ќе се пополни електронското аплицирање , ти враќаат дека е одобрено па потоа ги носиш документите во министерство ?и кои документи поточно требаат да ми каже некој што претходно зема стипендија.
Zdravo da ve prasam dali so 9 ipol prosek imam sansi da zemam povisoka stipendija i koga otprilika izleguva konkursot pozz
Женски имам едно прашање ако може некој да ми одговори.Годинава сум бруцош знам дека неможам да аплицирам за стипендија ама ме интересира дали има некој стипендија за некои од балканскиве универзитети и да ми објасни како одат тие работи кога се конкурсите дали се исто како кај нас во октомври-ноември или порано и кога можам ако ја завршам оваа година нормално нели со успех да ли можам за наредната (2ра)година да добијам стипендија?
А кога се продолжуваат стипендиите уверението за редовен студент и УППИ треба лично да ги однесам или по пошта да ги пратам?
не нема друга стипендија ама зависи на кој факултет си ако си на фармација или медицина има посебен конкурс за плус стипендија спонзорирана од некоја фирма кој ги спонзорира со висок просек студентите
зависи на кој факултет си на економски кога првпат аплицирав за стипендија не ги бараа сите оценки ама другата година кога ја продолжував ги бараа по некое ново правило, сега незнам како е прашај во студенски ке ти кажат најдобро ама мислам прво треба да аплицираш со се точни документи на нет дали ти се вработени или не родителите колку плата зимат па ако те изберат тогаш носиш потврда за приходи колку зимат твоите родители ,потврда за редовен студент, потврда за оценките тоа е посебен лист го даваат на студенски мислам така беше ама ке има на сајтот што буквално треба .
Мислам дека кога се продолжува стипендијата не се носи УППИ, потребно е само уверение за положени испити,потврда за редовен студент и индекс на увид. Ако грешам нека ме поправи некој.