Не треба, барем мене ништо друго не ми побараа, одиш со индексот за да запишат број на индекс и толку Мислам дека важат, нека праша во студентски прашања ќе и кажат, сепак кај нив се поднесува прво...
Stipendii Zosto rabotite da bidat prosti koga mozat da bidat slozeni e rabotata .... Jas sum vo grupata na studenti koi se zapisale na 3+2 ama sega upisav 4 ta godina na pocetokot bese 100% mozno da se zeme stipendija a sega e 100% nemozno ne spagjame niti vo dodiplomci niti pak vo post dali ima nekoj so istiot problem i dali voopsto moze da se resi?
Фааааала Богу, им текна. Прочитав се убаво на страната, ама ќе си прашам и овде, да си знам за посигурно. Сега за електронсково пријавување ќе треба да се внесе сума на примања од тоа документот што е од УЈП, и прашањето ми е дали е потребна сумата на годишно ниво, за последниот месец ( Ноември ) или за три месеци наназад...?
На годишно ниво е, за 2011 година, најдобро прво извади го документот па после пријави се електронски
среќно на вие што аплицирате за А,Б и В, јас ја земав информатичарската и сеа да ве прашам феминките кои веќе земаат стипендија, во договорот кој треба да се прати во МОН дата на склучување на договорот која ја пишувате бидејќи подолу пишува дека договорот се смета за склучен кога двете страни ќе потпишат
Јас сакам да прашам за тие листовите од УЈП што се. Знам дека треба да се извадат и за кандидатот и за родителите. Ме интересира дали и за брат/сестра и за починат родител дали треба да се вади? Не се сеќавам убаво од лани, ама мислам дека треба. Баш и за починат родител мислам дека треба ( иако нормално дека нема примања), така барем ми има останато во сеќавање, ама не сум сигурна.
девојки имам право да аплицирам за двете бидејќи имам услови за тип а, ама ми рекоа да пробам за двете пошо ако едната не ја фатам другата ке ми е сигурна и кога ке аплицирам сакам да си ги соберам документите, е сега треба да вадам дупли документи, или може еден пар да земам затоа што ионака ке земам една стипендија? и во образеоцот Образец: УППИ, во табелата да пишувам вкупно положени предмети и освоени кредити од цела година или да пишам за зимски па / од летен или? И одкако ке го пополнам на ова место Продекан за настава треба да ми се потпишат на факултетот? Во евидентниот лист за Потврда за плата од татко Потврда за плата од мајка Потврда за плата од други членови на семејството мора да се носи потврда дури иако не се зима плата? бидејќи освен татко ми никој друг не сме вработени, а тоа го пишува на листовите од УЈП. ако има некоја што се разбира од ова нека ми пише лп сакам да прашам уште нешто
И мене ме интересира дали некој знае со сигурност дали може да се аплицира за двата типа стипендии? Имам просек 9,75 и сум во дилема за која да аплицирам. Што би ме посоветувале воедно..
А смеат ли две апликации да се пополнат, зш пишува дека последната апликација е онаа валидната?? Како оди тоа... Јас ќе направам дупли документи, не е проблем, ама да не биде после пу пу не важи, едно уверение за положени испити е 600 денари. Затоа што јас сакам и за А и за Б да аплицирам. Мада што некако изгубив надеж, ама ајде, да пробаме... :geek:
Пишува дека во февруари ќе објават резултати, и ме интересира дали ќе бидат исплатени и за оние месеци од оваа академска година кои веќе поминаа (од сеп-окт) или како?
Без разлика кога ќе ги објават резултатите, ќе исплатат стипендии за 9 месеци, колку што трае и учебната година. Јас сакам да прашам кога ги исплатија продолжените стипендии оваа година? Новите ги исплатија во мај некаде ако не се лажам, првата рата. А продолжените?
Пред две години можеше две иако пишуваше дека не може. Јас збеснав кога го дознав ова, затоа што фино лепо си аплицирав само за А ама не бркав врски како идиот. Една другарка аплицираше за двете и си ја доби Б. И ако можеш и за таа Ц аплицирај најсериозна сум за ова, цел куп луѓе знам што аплицираа и ја добија, здрави-прави, со две нозе, два бубгера, цела фамилија вработена. И ако знаеш некој таму-ваму и врски да бркаш. Јас се правев паметна, не бе со 9,9 просек кај нема да ми дадат стипендија, плус сум на технички факултет или како и да се вика ама шипинки. Кога видов кој се доби и како доби стипендии од тераса ќе скокав.
Може за 2 да аплицираш, ќе извадиш документи за едната, а за другата ќе дадеш фотокопии и ќе наведеш дека оригиналните документи ти се дадени за првата стипендија.
А што е со тоа дузи што го пиша и мене ме интересира, валидна е онаа последната? ако аплицирам за А па за Б ки ми ја важат таа за б? И работаат денес да се јавам да прашам или дека државен празник никој не работи знае некој?
Ти по твој избор ќе се откажеш од едната ако ти ги одобрат и двете. Нормално ако добиеш за а и б ќе си ја одбереш а и ќе ја откажеш б нели
Валидна е последната за одреден тип стипендија. Ако пополниш повеќе за А тип валидна ќе ти биде последната пополнета за А тип, а ти за Б тип можеш независно друга да си пополниш.