Мене ако ми ги дадат и А и Б (што чисто сумњам, некако мислам дека на крај без стипендија ќе останам) доброволно се откажувам од А, и си ја задржувам Б. Атер за дома оти сакаат аплицирам за А, да се прашувам јас само за Б ќе си поднесам документи. Иди бегај, цело време под притисок да бидеш и да преполагаш ако некој ти лупне некоја 8ца или уатевер... за 10.000 годишно разлика, не се исплати. Посебно не во нашава државичка. Така да целам кон Б, ама и ,,врскава,, нешто не ми е најнадежна. Јавно кажувам дека частам ако ја земам Б.
Јас иам 10.00 ама се мислам дали за А или за Б да аплицирам, дека на приватен сум а гледам за А само 30 се доделува за оние кои се на приватен така да не верувам дека ќе успеам.. па најдобро ми е за Б
Ако можеш пријави се за двете. Другарка ми што доби стипендија е исто на приватен, со 9.9 просек се пријави за двете и доби Б. Ама никогаш не се знае, така да ако можеш иди на двете. Бар работа ќе им отвориш на тие злобните текти документи што собираат
Дали кај стипендијата за талентирани студенти имаат улога месечните приходи? Кај онаа за социјални случаеви е нагласено да се месечните до 30 000, а кај оваа важно ли е?
Уште ова да прашам, од ујп освен за мене и родители тоа потврдата за годишен приход за 2011 треба и за браќа сестри?
Девојки сакам да прашaм во врска со ова во конкурсот пишува “родителите-старатели вработени во приватни фирми да се достави потрда за плата како и заверена декларација за прием на платата“. Каква е таа декларација за прием на плата и од кај може да се извади?
сигурно твоите штом имаат приватна фирма имаат книговодител така да најдобро е него да го праша татко ти/мајка ти. јас ова не сум го заприметила баш ке му кажам на татко ми да ја праша книговодителката па ке известам овде
За продолжување не излегуваат списоци и слично, се продолжува автоматски со поднесување на документите доколку ги исполнуваш условите, што значи ако го имаш потребниот просек сега се чека само за исплата.
Вртев во министерство ме префрлија на друг број ама никоју не се јавуваше. да ве прашам вас. Дали треба уверение од УЈП за браќа сестри? Јас имам двајца невработени браќа од кои едниот е малолетен треба и за него потврда ли? и мајка ми е невработена ама не е пријавена во заводот за вработување, што значи не може да земе потврда од завод што може да се поднесе наместо потврдата?
Ако се ученици ќе извадиш потврда за редовен ученик, ова за браќата. Исто и ако се студенти, потврда дека се редовни студенти. А за мајка ти би требало дека да се даде потврда дека е невработена, чим не е пријавена.....
Јас сум втора година на факултет и сакам да аплицирам за стипендија но за догодина. Успехот од двете години се гледа или од втората само?
фала дузи на одговорот. денес на факултет ми рекоа треба од браќа и сестри јас се јавив во министерство ми рекоа не треба ништо за нив требаат докумнти само за двајцата родители и за себе самиот. инаку за ова ако е непријавена пак давале од заводот уверение дека е непријавена Значи ако има некој што се двоуми во врска со ова еве го одговорот
Да ве прашам нешто, Јас вадев за сестра ми потврда за редовен студен од втор циклус (ама дека морав од Штип дури да ја вадам) а сум од Гевгелија, ја извадив некаде порано (Септември) е сега прашањето ми е, дали ќе смета нешто па морам да вадам нова, пошто годинава ептен го закаснија конкурсов.. Исто така, сум вработена па и студент редовен сум на втор циклус, па дали да давам од мене потврда за плата и од ујп таму што треба? Пошто знам мн. луѓе што сестра или брат им им работата и се студенти успут, ама даваа само потврда дека се уште студенти. И оној образецот УППИ гледам нешто сестра ми се буни, во годината пишувало летен/зимски семестар па незнае како да се снајде.. некој помош!? Фала многу на феминката што ке ја измачам за одговор.
јас сум на втор циклус студии односно 4 година по програмата 3+2 поточно сум на последипломски првата година, може да аплицирам или ќе ми треба просек, зашто до сега не сум полагала ниту еден испит. фала редактирам сега видов дека конкурсот е за прв циклус студии се извинувам а за последипломски има стипендии??