Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    ^^ јас сум на фон и гледам во апликацијата дека може да одбереш и за 4 и за 5 година па незнам дали да аплицирам, а прв пат ке аплицирам за стипендија, ќе треба да го внесам просекот од 3 година,така???

2. kristinakristina

kristinakristina Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите!

Сакам да аплицирам за стипендија од "ТИП В", па за потврдата за последна исплатена плата пишува да биде од октомври 2012 или доколку не е исплатена платата за октомври тогаш за претходната последна исплатена плата... а на татко ми од фирмата кај со работи последна исплатена плата е за месец ноември 2012 година ... Што мислите дали ќе биде во ред ако потврдата ми за месец ноември 2012???

Поздрав!

3. Glorich

Glorich Активен член

Се зачлени на:
    10 мај 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    16
    Кажете ми дали може да аплицираат стиуденти од 3та година кои се апсолвенти. Јас аплицирав лани ама бев одбиена. Дали ќе можам пак да аплицирам. Пишете плс :***

4. Paloma18

Paloma18 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    13
    Повторно јас со моите прашања :$ овој пат сакав да прашам во врска со просекот нешто. Јас имам просек 9 од прва година и сега планирам да аплицирам за стипендија тип Б и во случај да добијам, а да не можам да го одржам просеков во втора година пак 9 или 8,5 дали ке треба да ја вракам стипендијата или нешто слично. Малку сум загрижена за оваа бидејки гледам во овој трет семестар нешто не ми оди баш добро и се плашам дека нема да можам да го одржам овој просек.

Дали сметате дека сепак би било најдобро да аплицирам за стипендија од тип В?

Ми треба ваше мислење за да ја решам дилемава :worried: позз :*

5. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    Викаш бива и 4/5 година? И дека ќе важи како и за постдипломци.. инаку да, по логика од сите три години треба. Пошто знам кога си втора, просекот ти се рачуна од прва, а веќе кога си трета за продолжување веќе на стипендија, ти рачунаат и двете години.

Али прашај пак, уште едно мислење не е лошо. :)

6. lea93

lea93 Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Ве молам ако може некој да ми каже, за разведени родители тоа од УЈП треба само за старателот да извадам или и за двајцата родители. И дали треба и за сестра ми, инаку ја живеам само со татко ми? И уште нешто имам просек за Б и В стипендија , за која имам поголеми шанси? :)

7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Значи за приходи од УЈП, мора да вадите од секој што допринесува во семејството, било брат, сестра и слично. (овде не ги рачунајте бабите и дедовците со пензиите) :D

Јас планирав да играм на карта разведени родители (малку жртва да се правам и јас некогаш во животов и аир да видам :rofl: ) и само приходите на старателот да ги пишам (што одма, упола приходи) ама дефинитивно не може така. Значи ако ви се премажени/преженети, и за новите сопружници ви треба од УЈП. :D

Друго, дали во електронскава пријава можам ја сама да си го пресметам просекот (додуша веќе и си го пресметав со две децимали) :rofl: , или мора прво да извадам уверение, па после да го напишам просекот исто како што е таму? Оти кој ќе трча сега по банки и по студентски, ми се лоши.

8. Trnche

Trnche Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    241
    Дузи, за во електронска пријава слободно пиши си го тој сама што си го пресметала. Јас така правев сите 4 год. па немав никакви проблеми ;)

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Despina.M90

Despina.M90 Активен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2012
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    За постдипломски студии дали ке има стипендии???

10. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    од УЈП треба од 2011 месечни примања или од 2012??1. Приходите за примањата по основ на имот, земјоделска, стопанска и професионална дејност како и приходи по други основи се внесуваат збирно од потврдите добиени од Управата за јавни приходи. ај ве молам за одговор ја пополнувам апликацијата

11. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    И сега дозна некој официјално дали може да се пријавиш и за тип А и за тип Б, или мора само за еден?

Потврди за остварена плата на вработените членови на семејството за месец октомври 2012 година или доколку за овој месец не е исплатена плата, да се достави потврда за последната исплатена плата (за родителите-старатели вработени во државни и јавните установи да се достави потврда за плата заверена од овластен орган, а за родителите-старатели вработени во приватни фирми да се достави потрда за плата како и заверена декларација за прием на платата); за пензионираните членови на семејството да достави документ за висина на пензија; за невработените членови на семејството да се достави потврда од Заводот за вработување дека се невработени или примаат – не примаат паричен надоместок (во потврдата да биде наведен износот на паричниот надоместок, доколку го примаат); за починат родител да се достави копија од извод на умрените; за разведени родители да се достави доказ за разводот и доколку прима алиментација истата како приход да биде прикажана под други приходи, за корисници на социјална помош да се достави решение или чек, за инвалидитет да се достави лекарска белешка, додека за учениците и студентите (браќа, сестри) потврда од училиштето, односно факултетот или др.;

И да ве прашам моите и двајцата се водат како невработени, е сеа мајка ми извади од завод за вработување потврди и за неа и за татко ми? Сестра ми е средно, што па за неа ли треба да вади потврда некоја од училиште дека е ученик?

12. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    bluberry konkursot za stipendii izlezen e na stranata na ministerstvo za obrazovanie i nauka
    mozes da pocnes so sobiranje dokumenti -gledam deka imas golemi moznosti za zemanje so prosekov-sekako ako i primanjata ne se nesto preterano visoki
    Prijavi se za a i b kategorija edna ke zemes sigurno ;)

13. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    karina za sestra ti treba da izvadis potvrda od skoloto vo koe uci deka e ucenik tamu
    a ako majka ti i tatko ti se vodat kako nevraboteni togas sansite za da zemes ti se pogolemi nee problem samo imaj potvrda od biro za nevraboteni
    No ova za sestra ti ne go zaboravaj-bitno e

14. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Slobodno prijavi si se za dvete pa edna ke ti bide sigurna ;)
    Ako ti e pomal prosekot slednata godina nema da dobies i toa e se
    nema potrba da vrakjas nisto
    toa sto si go dobila e za tebe
    ne e ova kako kreditite ;)
    pozz

15. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Heh duso cekaj pari na smetka
    toa e toa
    ako prosekot ti e nad 8.5 ne se sekiraj
    pari ke ima :)

16. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Prijavi se i za A
    Nisto nema da te kosta
    Amoze da imas srekja da dobies

17. Tweety91

Tweety91 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Devojki, dali ima nekoja od vas koja sto e zapisana vo 4 ta godina dodiplomski studii po novata programa 3+1+1 ?
    Dali mozete da zimate stipendija ?

18. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Ако се пријавиш и за А и Б, треба да вадам две уверениа за положени испити, две потврди за редевен студент и сл. документи два оригинали или може за едниот случај копија.
    Ај нека ми пише ЛП некој што планира за два типа одеднаш да се пријави да го прашам некои работи.

19. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Јас сакам да прашам дали копиите од уверението за државјанство треба да бидат заверени на нотар или не?

^ Карина, за ученици треба потврда дека од училиштето во кое што учат дека се нивни ученици, па и сестра ти треба да извади.

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Јас сакам да ми се посреќи Б да ја земам, кој ќе чука глава во ѕид за А. Не вредат 10.000 годишно гледано за таа мака. :D

Иначе Карина мораш да вадиш потврда за сестра ти. А чим и двајцата се водат како невработени, ќе земеш.

Уште се мислам дали за двете или за Б само да аплицирам.... 9.4 ми е просеков. Ми викаат за Б дека сум имала поголеми шанси. :?: