Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Springy

Springy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    522

Уште не

На TheGirlNextDoor му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lana8

lana8 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    180
    За Тип А? или..? :)

3. kikav

kikav Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.034
    За сите типови се пуштени!!!

На lana8 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lana8

lana8 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2012
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    180

:clap: :clap: :dance: :rock: :party: :dance: :rock: јeeeee конечноооо убава вест :)

5. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.821
    Допаѓања:
    25.527
    Едно прашање.
    Доколку не го задржам просекот годинава и ја изгубам стипендијава, ќе можам ли веднаш на есен да аплицирам за тип В? Значи, да замислиме ја губам оваа стипендија и наместо документи за обновување на истата, да однесам целосно нова документација за тип В?

6. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Мислам дека можеш :)

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    1.991
    Да, да можеш, знам една колешка така направи. Само што она не ја изгуби стипендијата ради просек, туку поради тоа што не ги однесе документите на време за продолжување. Секаде на интернет пишуваше до крај на Октомври, а во договорот пишувало крај на Септември. Ама по вториот пат ја одбија ради тоа што не и беа исти податоците од електронската апликација со документите, нешто за приходите мислам беше...

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ingvild

Ingvild Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    3.632
    И јас сакам нешто да прашам.
    Дали оценката по изборен предмет влегува во просекот? :)
    Би благодарам однапред.

9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.018
    Допаѓања:
    81.359
    Јас сум речиси сигурна дека оценките од изборните предмети влегуваат во просекот, без разлика дали се работи за еден, два, n предмети.

10. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Влегуваат, барем годинава јас кога аплицирав сите предмети влегуваа и редовни и изборни.

11. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Влегуваат сите, без разлика дали се изборни или задолжителни. Просекот се пишува вкупно од сите претходни години, а не само од една :)

12. tweety123

tweety123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    29
    Девојки ќе ве замолам ако може да ми помогнете во врска со прашањава мои со студентските стипендии. Јас сум студент на Факултетот за туризам и бизнис лостика во Скопје, имам просек над 8,5. какви се шансите за стипендија, која е сумата за одобрената стипендија, и како се собираат поените. Ако не му е тешко на некого од вас да ми пише , бидејќи навистина врска немам за овие работи .
    Фала однапред

13. cleopatra.a

cleopatra.a Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Imam prasanje do onie koi bea odbieni za stipendija, dobi li nekoj odgovor na zalba? Pozdrav

14. carazoreli

carazoreli Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Дали има некој на кој се' уште не му се исплатени две рати од продолжена стипендија тип А?

15. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.018
    Допаѓања:
    81.359
    Дали може да се аплицира за два типови на стипендија?
    На пример, да аплицирам за А и за Б? Имам просек и повеќе од доволно, мислам дека имам шанси за оваа од тип А, но некако ризик ми е, па ме интересира онака информативно дали постои таква можност да се аплицира за два типа и колку овие студенти имаат шанса да ја земат едната стипендија од тие две - во смисол, да не ме одбијат уште од старт и да не ме сметаат како „грешка со документите“ ако направам така !? :?:
    Или пак, да аплицирам за Б и да не му ја мислам толку. :|

16. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Можеш да аплицираш и за сите три типа ако сакаш. Јас аплицирав за повеќе од една, со тоа што кај едниот тип ќе ги дадеш оригинал документите, а кај другиот копии од истите. Ете јас конкретно се плашев дали ќе земам А, и за Б ги дадов оригиналите, а за А копиите и сепак добив А што значи нема врска. Само битно е кон копиите да додадеш и писмена изјава дека оригиналите ти се поднесени за друг тип од истата стипендија која сама ќе си ја искуцаш во Ворд и после само потпишеш рачно. И уверението за положени испити се двоумеа многумина дали може да е копија, па излезе дека може така рекоа од министерство, а многумина даваа дупло пари за да извадат две. Јас направив фотокопија и од него и немав проблем.

Мене ме интересира ние што втора година по ред треба да земеме стипендија отприлика кога треба да се носат документи за продолжување, тогаш кога излегува новиот конкурс или порано, и кои документи од досегашно искуство се потребни?

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Провери си на договорот, пишува до кога е продолжувањето. Инаку, ти треба потврда за редовен студент, уверение за положени испити, УППИ образец и индекс на увид.

18. aways

aways Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    660
    Заинтересирана сум.Но не знам баш многу.Баш сега разгледував на интернет за стипендии.Значи од наредната академска година треба да бидам 2 година.Имам просек 8.27
    За дали со овај успех ми следува некоја стипендија ?
    Поздрав и многу ви благодарам
    ( ако ми следува. кога треба да аплицирам и нешто повеќе за тоа )

19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.018
    Допаѓања:
    81.359
    Мислам дека не ти следува стипендија (од А или Б тип), зашто за да фатиш услов за истата, просекот треба да ти биде над 8.5 ако си на некој од техничките факултети или над 9.0 ако си на некој од другите.
    Нека ме поправи некоја ако грешам или ако нешто се сменило, но мислам дека тие беа условите.
    Можеш да аплицираш за стипендијата од В тип, таа е без некои предуслови за просек. :)

20. SpoiledBaby

SpoiledBaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    305
    Се убаво,стигна стипендијата,ама мене договор не ми стигна.Незнам дали некој од глупавиве комшии ми го зел и скинал договорот или е некаде заскитан во пошта |(
    Ај некој ако не го мрзи да пише кога ќе се продолжува стипендијата и што документи ќе треба да се пратат.
    Однапред благодарам :wasntme: