Sakam da prasam kako odat rabotite so stipendiite ( ne vo vrska so prosek) tuku dali ima vlijanie kolku primanja imaat domasnite.. dali znaete nekoj so zel stipendija a ima golemi primanja ? Fala vi odnapred
Конкурсот по обичај излегува октомври - ноември. Тој период се електронските пријавувања, и електронски си закажуваш кога треба да одиш за да ги однесеш потребните документи. Документите се носат ноември - декември.
Примањата имаат влијание. Затоа и се носат документите од УЈП за месечни примања на членовите од фамилијата.
Може некој да ми каже што значи Стипендија А Стипендија Б Стипендија В Се запишувам во прва година и за да аплицирам тогаш кога ке излезат што како оди ? Од кај знам за која категорија да аплицирам..
Во прва неможеш да аплицираш, од втора натаму, за А ти треба 9,5 просек т.е 9 ако си технички факултет, за Б ти треба 8,5 односно 8 ако си технички и В е социјална и не ти треба просек, но твоите треба да имаат ниски примања.Така да годинава имаш за задача само да си го згрееш столчето и да бркаш просек.Исто првите две се губат ако го изгубиш просекот, а втората не, а и сумата е различна, за Б и В мислам дека се по 2700 месечно, а А околу 4000 ама не сум сигурна за неа.
Дали некој знае кога е конкурсот за стипендии на Технолошко металуршкиот факултет и дали е за сите 4 години?
Сакам да прашам.Ако ги имам исполнето сите услови.Зборувам документи, проход на мојте и целокупно се што е потребно .дали прават селекција или на сите кои ги имаат исполнато условите/пријавените за стипндија ? Заинтересирана сум за тип В. 8 просек беше за опшествени? јас имам 8.2
За технички е 8 просек, за другите е 8,5 ама тоа за Б за В не ти треба просек, само да имате ниски примања.
Сакаш да кажиш во тип в може да се конкурира и со 7 просек ? и дали можно даа ме одбијат оти сите докумнти ќе ги имам, ниски примања и се што е потребно (за опшествени науки пишувам ) Извини ако сум досадна, но сакам повеќе да се запознам
Да,не ти треба никаков просек, тоа е социјална стипендија, дури ја добиваат и некои кои имаат и големи примања, скоро никој не одбиваат, така да најверојатно ќе добиеш ако аплицираш .
Одбиваат. Другарка моја ја одбија и тоа со 6000 денари месечни примања од мајка и, а татко и е невработен. Која логика?
Има ли некоја од вас земено стипендија што се доделува на најдобрите 10 бруцоши рангирани според поените од државната матура? Ако знаете нешто повеќе ве молам известете.