Студирање во Бугарија

Discussion in 'Образование' started by strumfetka, Jan 21, 2012.

1. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Ако е под универзитетот Неофит, во нормални услови би требало да има и државна, и приватна такса (кај нас квота). Ама мислам дека чуждестранните студенти одат под државна, не знам никој да е во приватна од почеток со мк документи. Ова за државните универзитети, ако станува збор за факултет под приватен универзитет не знам како е.

Провери на страната на универзитетот за повеќе инфо.

Tw<3 likes this.
  2. En89

En89 Истакнат член

Дали е некој на приватен факултет во софија?

3. flawless23

flawless23 Активен член

И јас планирам да студирам медицина од следната година во Софија :)

4. Cutk

Cutk Нов член

Дали некој има информации кога ќе има презентација во амбасада околу факултетите во Бг или каде да се обратам за да добијам подетални информации околу истите

daylight likes this.
  5. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Здраво , дали може некок што студира медицина во Бугарија да ми пише?

6. vaterpro

vaterpro Истакнат член

Nekoj sho ke se zapishva sofija ova god ili vo dr grad vo bg neka pishi.

7. Lolo1612

Lolo1612 Активен член

Здраво..Ги барам универзитетите по Софија и цело време ми излегува Климент Охридски како најголем универзитет.Дали некој знае дали е државен универзитетот или пак да ми препорача некој друг ?И сакав да прашам дали се исти цените( год. Такси) на државен во Софија и во помалите градови,барав за Софија ама не најдов?Ако може некој да ми прати линк,ако знае.

8. Ambitious

Ambitious Популарен член

Точно е, СУ - Климент Охридски е најголемиот и најстар универзитет во Бугарија.
    Друг е Медицински универзитет каде има 4 факултета: Медицина, Фармација, Стоматологија и еден за други стуки како сестри, акушерки итн.
    УНСС е универзитет за економски науки. Имаш уште и университет каде се учи архетектура, геодезија и слични. Исто така има и Технически. Не можам да се сетам на други.
    Се зависи од тоа што планираш да се запишеш.
    За цените, поскапо е за разлика пд Македонија, но споредени еден со друг овде во Софија не знам дали има разлика.

9. vaterpro

vaterpro Истакнат член

Otvori na stranata mon.bg I ima lista na site fakulteti na koj mozhat da se zapishat makedonski studenti e spored to otvori na str na univerzitetot sho te interesira I tamu gi pishi site info.

ChErLlOyD likes this.
  10. MartinaJorde

MartinaJorde Активен член

Здраво сакам да студирам медицина во Бугарија но незнам на кој факултет да одам. Каде можам да постигнам високо образование и каде дипломата ќе ми биди ценета сегде во светот,во Англија, Шпанија, Германија. За во Софија знам дека има многу конкуренција затоа ми е страв да аплицирам.

11. Ambitious

Ambitious Популарен член

Мислам дека дипломите од сите државни факултети се признаени во сите држави кои се во ЕУ.
    Каде е најдобро не знам, лично искуство немам за медицина, најверојатно тоа е Медицинскиот во Софија, за Софиски не знам како е. Имам познати во Плевен и Пловдив и тие исто се задоволни.

12. N-ate

N-ate Истакнат член

Дали постои можност да се префрлиш од Македонија во Бугарија сред студии за стоматологија, дали признаваат предмети или мора да се почне на ново?

13. Ambitious

Ambitious Популарен член

Мислам дека може и дека повеќето предмети ги признаваат, проблемот е што има разминавање во предметите кои се учат. Може да си поминала предмети кои допрва следат или обратно.
    Оваа со сигурност е за фармација, за стоматологија не можам со сигурност да кажам но ако мислиш за факултетот во Софија би требало да е исто бидејќи се на исти универзитет.

14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

^ Дали истото важи за општа медицина, ако имаш информации?

15. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Ме интересира кога почна прва година во Бугарија, како одговараше на писмените испити ?на бугарски или ?бидејки сепак усно би те разбрале и да зборуваш македонски мислам? а за пишување не ти беше тешко ?
    и една моја познаничка ја интересира,дали примаат во бугарија со училишна матура или мора да има државна?

16. Ambitious

Ambitious Популарен член

Јас зборував на бугарски, секако не многу течно и можеби вметнував некои македонски зборови но никој не прави проблем. Искрено на мене ми беше така полесно, кога цел семестар го читаш материјалот на бугарски, верувај после потешко ќе ти биде да најдеш вистински зборови на македонски, бугарскиот ќе ти доаѓа сам од себе.
    За матурата не знам, јас бев со државна, а какви им се законите не можам да кажам.

vaterpro and Gregoriana like this.
  17. vaterpro

vaterpro Истакнат член

Со училишна матура повеќе неможеш да се запишиш на државен факултет во Македонија , а не па странство, затоа избирајте државна матура не е нешто многу тешко. Поздрав.

18. Ambitious

Ambitious Популарен член

Би требало да важи. Најдобро ви е да отидете во деканат да прашате, тие ќе ви кажат најдобро што и како треба.

Angie1432 likes this.
  19. ChErLlOyD

ChErLlOyD Истакнат член

Не може. По новото треба да почнеш од почеток, не признаваат ништо.

20. Bree@

Bree@ Истакнат член

Здравоо јас сум во бугарија први курс сега ме интересира за по 103 членот шо имате аплицирано колку време чекавте во ДАБЧ за происход ? ( и за личната карта колку се чека отприлика )