Јас лани кога сакав да се запишам во Бугарија, со сите со кои што зборев таму што се на медицински, од сите слушнав само пофални зборови - не дека е прелесно туку дека професорите имале разбирање, им објаснувале се како што треба и сл.Тоа зависи и од факултетот, секако зашто не е секаде исто. И имајте предвид кога слушате совети дека немаме сите исти капацитети, ако на некого му е прелесен некој предмет на друг може да му е претежеок, или обратно.Субјективно е тоа, така да ако имате желба и услови за студирање во странство, одете , пробајте, туѓото искуство не е исто со сопственото.На крајот на краиштата, секој може да се врати тука доколку оцени дека не може да издржи во туѓа земја.
Братучед ми завршува 3та година општа медицина во Штип, сака да се префрли од септември во Бугарија. Било кој град. Се распрашавме рекоа дека ако сака да си продолжи 4та год мора приватно да се запише, за да не го враќаат од 1ва год. Има ли некој што се префрлал вака?
Здраво, дали познавате некој кој студира на Факултетот за приложна математика и информатика во Софија? Оваа година планирам јас да се запишам на тој факултет, а не познавам никого што веќе студира таму. Сакам да знам за условите, начинот на студирањето.
Здраво дали некој оваа година ќе се запишува медицински факултет во Бугарија и дали можеби знаете освен јазик и историја на Бугарија се полага ли нешто друго?
Здраво дали некој ќе се запишува на општа медицина или лекарски асистент во Бугарија годинава? п.с искуство од претходни генерации е добредојдено исто. Контактирајте ме слободно
Јас нема да се запишувам, а искуство е широк поим. Можеш да прашаш што те интересира конкретно. Собираш папирологија, поднесуваш документи, поради пандемијата последните уписни беа без тестови за јазик и историја, можеби и наредните нема да има, после чекаш резултати. Имаш листа на универзитети и специјалности, конкретно медицина има повеќе. Во зависност од челнот по кој аплицираш, мислам дека можеш да аплицираш на различни места и различен број пати.
Здраво, девојки. Може ли да ми кажете како се движат цените за студирање во Бугарија без бугарски пасош?
Партиципациите се исти за сите студенти, без разлика од каде си и секој факултет има различна партиципацја.
Знаеш ли колку чини партиципација за медицински факултет во Пловдив или пак Софија? На која страна можам да ги видам цените на партиципација? Барав на mon.bg ама не најдов.
Мислам дека беше околу 250-300 евра од семестар, ама не сум сигурна, на медицински е поскапо, ако знае некој со сигурност нека пише.
https://mu-sofia.bg/wp-content/uploads/2021/05/Uchebni-taksi-21-22g.pdf Еве за Софија https://mu-plovdiv.bg/studenti/taksi_za_obuchenie/- Пловдив
Здраво на сите! Јас оваа година сум матурантка, па размислувам за тоа да продолжам во Бугарија на медицина. Доколку има некој студент што студирал или сѐ уште студира во Пловдив или Варна би сакала да ме контактира овде, имам неколку прашања.
Здраво дали има некој на факултетот во Бугарија за бионженерство? Сакам да знам како одат испитите и дали е добар факултет! Фала однапред❤️