Здраво. Сакам да прашам како оди процедурата за запишување на факултет во Бугарија со македонски документи, дали има опција за државен факултет на Бугарски Јазик и колку се плаќа?
Здраво, Дали има некој што ќе се запишува оваа година на Општа Медицина во Бугарија да ми каже која е процедурата?
Zdravo Moze li nekoj da mi dade link Kade sto se proveruva dali si primen na fakultet vo bugarija sofija
Dobar den. Dali ima nekoj sto sega studira (ili veke zavrsil) Opsta Medicina na nekoj od univerzitetite vo Bugarija. Mi trebaat nekoi informacii. Balgodaram.
Мораш прво во амбасада да појдеш да се консултираш, да се пријавеш таму, затоа што ќе треба прво да слушаш предавања од бугарски јазик и бугарска историја, потоа тие предмети треба да ги полагаш во Софија. Јас кога се запишував претходно беше потребно да се преведат сите сведителства на бугарски јазик, државјанство и останати документи, потоа аплицираш за бугарски пасош, затоа што имаат две опции тие , да студираш како македонски државјанин во Бугарија, или како бугарски државјанин надвор од границите на државата. Втората опција е конкуренција со повеќе држави, и доколку успееш така тогаш тие ти изготвуваат лична карта, пасош , документи се. Имаш право 5 факултети да пишеш и конкурираш на некои од тие 5,зависи каде ќе те сместат доколку имаш одличен просек на приемниот испит, резултатите од државна матура потоа се испраќаат. Но мораш прво во амбасада најдобро да те упатат.
Здраво сакам да прашам тие што учете/учевте во бугарија дали има факулетети за трансопрт или логистика ве молам за одговор
Здраво, сакам да прашам некој што стидира во Бугарија запишан со македонски документи дали е потребно прво да се извади виза за престој или може директно привремена лична карта и која е цената на визата?