Сите што ги имам прашано ми ја препорачуваат Софија па веројатно следната година ќе бидеме колешки на фармација. Би сакала да те прашам, тешко ти беше со јазикот и снаоѓањето во Софија на почетокот?
Секој почеток е тешок, во друга држава уште повеќе. Се разбира дека прва година ми беше далеку потешко со јазикот отколку сега, но не е нешто што претставува проблем. Всушност не е голем проблем за учење, поголем проблем ми претставуваше комуницирањето со други, кога ќе одиш некаде не знаеш многу работи како се викаат. Колку и да изгледа сличен со нашиот, сепак има и многу разлики. Се разбира се, малку потешко е за зборување.
Уверените за произход за продължително пребиваване, ако си во студенски настанителна треба да добиеш од управителката, или потврда за место на живеење од спопственикот доколку си во стан. Уверение од фак дека си студент, копија од лична карта и пасош. Мислам дека беше тоа ☺
Од агенција за бугари во чужбина, но треба да поднесеш соодветни документи за потекло. Ако го немаш тоа уверение треба да платаш многу повеќе.
Можно е да не ме примат баш на тој факултет што сакам во Софија? Оценките ми се 5ки за матура ќе видиме
Да можно е. Оценките од матура ти се само дел од бодовите. Најважното нешто ти е испитот по историја и бугарски јазик што ќе го правите во Софија. Фокусирај се на тоа. Најди книги за бг историја и литература и вежбај граматика. Ќе бидеш приман на тој факултет што сакаш само ако си тој со најмногу бодови од сите што кандидирале. На страната на мон.бг имаш примери за тестовите по бугарски. Со среќа!
Здраво девојки, дали некоја знае за запишување на медицина во бугарија од одценките од матура важат сите 4 или само биологија и хемија? Фала од напред.
Различни се датите секоја година. Документите се поднесуваат крајот на Јуни, а испитите се почетокот на Јули. За точни инофмрации следи ја страната https://www.mon.bg/ Или уште подобро да се јавиш во амбасадата ќе ти ги дадат сите потребни информации.