1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студирање во Словенија

Дискусија во 'Образование' започната од TeaB, 20 октомври 2011.

1. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    7.323
    Normalno treba da gi izvestish, da I'm se zablagoraris .
    Shteta ako si primen I ne studiras na fakultet koj e priznaen vo Evropa.
    Na mnogu mladi ne im se pruza takva moznost.

2. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Знам, но не знаев дека бараат 5000 евра на сметка

3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    7.323
    Pozajmi Ili kredit da zemat tvoite, Ili pobaraj od bliski lugje pomali sumi, pa ke vrakate. Sepak moras da imas podrshka od roditeli.
    Ne se otkazuvaj. Baraj po lugje koi gi znaes, posle koga ke bides tamu ke rabotis nekoj cas I ke gi vrakas.

4. Alyson

Alyson Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2014
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    170
    Не избрзувај да им пишеш дека нема да одиш, прво распрашај се во Мк дали има можност на некој начин да ги добиеш парите, можеби некој студентски кредит или стипендија или нешто слично. Ако веќе почнеш со студирање во Словенија и подработуваш како студент (а има многу можности за студентска работа), ќе успееш да ги вратиш парите. Жал ми е што воведоа таква катастрофална промена одеднаш, на многу студенти ќе им ја скратат можноста за студирање во Словенија :|

5. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    154
    Од истата причина се откажав и јас, jaс дури и ја повлеков пријавата пред да има резултати за да не се разочарам дополнително ако сум примена, а не можам да одам, имајќи предвид дека моите се невработени двајцата и нема како да го исполнам тој услов..

6. pfizer18

pfizer18 Нов член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    https://www.gov.si/novice/2021-06-0...u0BE_8LUy7Uk51rcxYdILYRAcdSn5CjC52HaclPtJ7gAk
    текстот е на словенски преведи си и прочитај го текстот.
    Според текстот што го прочитав не ти бараат да имаш 5000 евра на сметка туку да докажеш дека родителите имаат доволно средства за да те одржаваат ама ти ако сакаш прочитај го пак за секој случај.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Toxic Lavandula

Toxic Lavandula Активен член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    По колку студенти од Македонија примаат на факултетот за Биохемија во Љубљана?

8. Виктор и ја

Виктор и ја Активен член

Се зачлени на:
    28 септември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    8
    Здраво на сите. Брат ми сака да студира во Марибор или Љубљана. Дознавме дека сместувањето е околу 500 евра, па сега бара цимер. Доколку некој би сакал да му е цимер ве молам да ми пиши.:l:

9. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Јас барам цимер ама ако е возможно за после 2,3 години дека сеуште студирам додипломски студии, а таму планирам да одам на магистер. И мојот факултет што таму го сакам да го студирам е во Прешов, па мене ќе ми е потребно за таму. Доколку може некој да ми помогне за ова уште од сега ќе ви бидам многу благодарна, ама сепак мислам дека е рано за мене.
    Јас како што добро разбрав условите за факултетот се солидни и тие се бесплатни, само за сместувањето се потребни средствата и за останати трошоци.

10. Sweetlove_0312

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    И како оди тоа да те примат на еден факултет а да си аплицирал за друг? Значи ако сега јас одам за менаџмент ќе ме стават за маркетинг? Или како? Ако се упишам на двата ќе одберат тие еден во кој ќе ме примат? Од што зависи и како оди постапката? А за тие 5000 евра ќе ти бараат од нив да ги трошиш за услуги или не се за да ги трошиш ?

11. Sweetlove_0312

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    И јас имам сметка на охридска банка што е сега Шпаркасе банка. Распространета е банката низ Европа, ја има и таму. Дали ќе можам да ја користам таа банка за тие намени? Дали значи дека ќе можам на таа банка да ги имам тие 5000евра и со тоа да докажам и дали се само тие што ги бараат или има и нешто друго? Потоа на таа сметка ли ќе имам стипендија само за тие услуги за сместување или ќе можам да имам пари во џебот од нив или преку картичката што ја имам да плаќам од Шпаркасе?

12. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Аплицираш на максимум три смера, ги подредуваш по желба (прво тоа што сакаш да одиш). Доколку не влезеш на првото, те бидуваат на второто. Не може да те примат на факултет на кој не си аплицирала воопшто.
    5000 евра на сметка може да ги трошиш, фала Богу за тоа се. :lol:

Не е важно во која банка ќе се парите, важно е да се на твоја сметка. Може да ја користиш твојата сметка во Словенија, но не знам како ќе е со провизија. Картичката ќе ти е валидна на банкомати и продажни места, ама не и на шалтер во банка (не си нивни клиент, туку на Шпаркасе во Македонија).
    Одиш таму со тие 5000 евра и потоа си ваѓаш од банкомат. Никој не ти брани да имаш и плус други пари в џеб.

Инаку, не мора да имаш 5000 евра на сметка. Може и со потврда дека родителите примаат повеќе од 400 и не знам колку евра и дека ќе те издржуваат.

13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Може линк за изборот на факултети и линк кој што треба да се пријавиш..

14. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    154
    Последна измена: 18 декември 2021
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
  16. sino.o.oka

sino.o.oka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    3.355
    Некој што планира студии во Словенија или моментално студира. Ми требаат некои информации бидејќи ијас сакам да студирам таму од следната година.

На medena22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ItSMeYoUrGuRl

ItSMeYoUrGuRl Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    21
    Здраво!
    Дали може да ме контактира во приватна порака некој студира на општа медицина во словенија или пак општо на медицински универзитет?

18. bunnie

bunnie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    30
    Здраво!Дали би можел некој подетално да ми ја објасни цела процедура околу студирањето во Словенија??
    Благодарам.

19. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Деновиве има отворен ден на Универзитетот во Љубљана (побарај точно на нивната страна или инстаграм, мислам дека 11 февруари беше). Може да се отвориш и да слушаш што ќе кажат, па и да прашаш нешто.
    За подетално пиши ми порака. Не знам што баш те интересира: аплицирање, живот, студиите или се'?

20. Ana <3_<3

Ana <3_<3 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2017
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Здраво!Да прашам дали може да се запишам на менаџмент во Копер (university of Primorska) при тоа да имам завршено медицина и положено матура биологија и интерна и педијатрија или мора да имам положено економски предмет, некој ако е запознаен нека ми пиши...:sweat: