Здраво, слушнав дека во Словенија на општа медицина примале само по 1 од Македонија. Дали тоа навистина е така?
Не само на медицина, туку имам слушнато за секој смер дека максимум еден од држава примаат, доколку се разбира има поени.
Здраво, се размислувам следната година да аплицирам за Фармација во Љубљана, но не сум доволно информирана сеуште. Ме интересира дали треба да имам сертификат за познавање на Словенечки јазик левел B2 или тоа се полага во Словенија, ве молам помош..
Почеток на септември би требало. We're waiting!!! Вреди да се проба. Јазикот е различен од нашиот, со тешка граматика, но се учи лесно. Битна е желбата. За 6 месеци нормален курс (со 20-25 дена измеѓу пауза) стигнав до А2. Доколку навистина се посветиш, сигурно ќе успееш. C1 сигурно според мене.
Здраво, ме интересира некој што студира медицина во Словенија како се снаоѓавте на почетокот со јазикот? Дали брзо се учи со оглед на тоа што предавањата се на словенечки?
Zdravo na site. Vo vrska so ovaa izmena (https://www.fakulteti.mk/news/22062...bywRLIkHM5RfYc-un5lmWGnO2ZBBHJUEZ3lbyyEXUYSDc) me interesira dali mora parite da se cuvaat na smetka? Ili ke pokazeme dokaz deka gi imame na smetka i toa e toa? isto taka dali moze so potvrda od roditel na rabota deka primaat nad 402 evra moze da se resi istoto? Fala vi mnogu Pozz
Идејата им е да имаш нешто под 5000€ на почетокот на годината. Отприлика доаѓа 12 месеци х 402€ = 4824€. И предвидуваат дека ќе трошиш по 402 евра месечно. За секој нареден месец треба да ти остануваат по точно толку пари колку што имаш преостанати месеци од годината. На пример откако ќе помине првиот месец треба да ти останат 11х402=4422€ итн за секој нареден месец. Владата наводно ќе си го задржи правото да ти ја провери сметката, така да, нема да можеш да ги ставиш парите на сметка додека да добиеш виза и потоа да ги извадиш, треба да ти стојат и да трошиш од нив. Порано беше доволна таа потврда дека родителите ќе ти обезбедат по 400 евра месечно, меѓутоа за жал сега смениле вака. Знам дека е многу тешко за мк стандарди и за македонските студенти да се запишат со овој услов.
За јазикот не е нереално да се очекува дека ќе ти биде тешко. Првата година ќе ти биде малку тешко да разбереш и ќе треба да вложиш мноогу повеќе труд во учењето. Можеби и 3 пати повеќе труд отколку што би им требало на словенците да завршат некоја задача на нивниот мајчин јазик. После првата година веќе би требало да ви е полесно. Само за да го убрзате тој процес на учење, на почетокот дружете се колку што можете повеќе со словенци, не се делете само со македонци, срби итн. И следете ги сите предавања на факултет, слушајте словенечка тв, читајте словенечки медиуми итн.
Хелоу, аплицирав во Љубљана меѓутоа наместо на првиот избор кој ми беше медицина сум примена на вториот избор хемија. Ме интересира дали би можела втора година да се префрлам на медицина?
Колку што слушнав од другарка која имаше аплицирано на медицина, и од другар кој е на друг факултет, словенците ги исполниле сите места и ниту еден од Македонија не влегол
Да се префрлиш не можеш, можеш само во јануари да аплицираш повторно како што си аплицирала годинава и така да си ја пробаш среќата.