1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студирање во Словенија

Дискусија во 'Образование' започната од TeaB, 20 октомври 2011.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Не знаев каде да прашам тука веројатно знаете. Кои денови има автобуси од Словенија за Мк?

2. Loly Mara

Loly Mara Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    24
    Здраво, слушнав дека во Словенија на општа медицина примале само по 1 од Македонија. Дали тоа навистина е така?

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  3. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Не само на медицина, туку имам слушнато за секој смер дека максимум еден од држава примаат, доколку се разбира има поени.

4. Sarah.S

Sarah.S Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво, се размислувам следната година да аплицирам за Фармација во Љубљана, но не сум доволно информирана сеуште. Ме интересира дали треба да имам сертификат за познавање на Словенечки јазик левел B2 или тоа се полага во Словенија, ве молам помош..

На Bibce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Здраво, знае ли некој кога ќе ги објават резултатите дали сте примени на факултет во Словенија?

6. Loly Mara

Loly Mara Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    24
    Доколку во 4та година почнам со брз курс по словенечки, дали можам да завршам ниво C2 таа година?

7. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Почеток на септември би требало. We're waiting!!! :P
    Вреди да се проба. Јазикот е различен од нашиот, со тешка граматика, но се учи лесно. Битна е желбата. За 6 месеци нормален курс (со 20-25 дена измеѓу пауза) стигнав до А2. Доколку навистина се посветиш, сигурно ќе успееш. C1 сигурно според мене.

8. Mystery12

Mystery12 Активен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво, ме интересира некој што студира медицина во Словенија како се снаоѓавте на почетокот со јазикот? Дали брзо се учи со оглед на тоа што предавањата се на словенечки?

9. ilinnnnnnnnn2211

ilinnnnnnnnn2211 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2019
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
  10. Alyson

Alyson Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2014
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    170
    Идејата им е да имаш нешто под 5000€ на почетокот на годината. Отприлика доаѓа 12 месеци х 402€ = 4824€. И предвидуваат дека ќе трошиш по 402 евра месечно. За секој нареден месец треба да ти остануваат по точно толку пари колку што имаш преостанати месеци од годината. На пример откако ќе помине првиот месец треба да ти останат 11х402=4422€ итн за секој нареден месец. Владата наводно ќе си го задржи правото да ти ја провери сметката, така да, нема да можеш да ги ставиш парите на сметка додека да добиеш виза и потоа да ги извадиш, треба да ти стојат и да трошиш од нив. Порано беше доволна таа потврда дека родителите ќе ти обезбедат по 400 евра месечно, меѓутоа за жал сега смениле вака. Знам дека е многу тешко за мк стандарди и за македонските студенти да се запишат со овој услов.

11. Alyson

Alyson Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2014
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    170
    За јазикот не е нереално да се очекува дека ќе ти биде тешко. Првата година ќе ти биде малку тешко да разбереш и ќе треба да вложиш мноогу повеќе труд во учењето. Можеби и 3 пати повеќе труд отколку што би им требало на словенците да завршат некоја задача на нивниот мајчин јазик. После првата година веќе би требало да ви е полесно. Само за да го убрзате тој процес на учење, на почетокот дружете се колку што можете повеќе со словенци, не се делете само со македонци, срби итн. И следете ги сите предавања на факултет, слушајте словенечка тв, читајте словенечки медиуми итн.

12. Siiimeonnaa

Siiimeonnaa Нов член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Хелоу, аплицирав во Љубљана меѓутоа наместо на првиот избор кој ми беше медицина сум примена на вториот избор хемија. Ме интересира дали би можела втора година да се префрлам на медицина?

13. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Има некој кој ќе оди на факултет во Марибор?

14. Sara 25

Sara 25 Нов член

Се зачлени на:
    3 септември 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali nekoj od mk e primen na medicina vo ljubljana?

15. Queentins

Queentins Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    154
    Колку што слушнав од другарка која имаше аплицирано на медицина, и од другар кој е на друг факултет, словенците ги исполниле сите места и ниту еден од Македонија не влегол

16. pfizer18

pfizer18 Нов член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Јас сум примен на Feri факултетот во Марибор.

17. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Ќе одиш?

18. pfizer18

pfizer18 Нов член

Се зачлени на:
    25 август 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Да

На Jennz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    23.375
    Да се префрлиш не можеш, можеш само во јануари да аплицираш повторно како што си аплицирала годинава и така да си ја пробаш среќата.

20. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Ако си примен на факултет, а нема да одиш, треба ли да им се прати мејл или?