1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студирање во странство

Дискусија во 'Образование' започната од wild.child15, 5 ноември 2010.

1. BonitaSenorita66

BonitaSenorita66 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    Некој што студира во Германија? Кое ниво на јазик треба да се знае, и колку траат економските и правните факултети? Дали има шанса за успех, кога почнуваш сам без никој од нула, или слабо..?

На Rightnow му/ѝ се допаѓа ова.
  2. spingstart13

spingstart13 Активен член

Се зачлени на:
    8 септември 2020
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    15
    Здраво дечки Дали ќе може некој што веќе студира или е запишан во Словенија да ми пише,бидејќи ми треба помош за работи кои не сум сигурна

3. helloworld125

helloworld125 Нов член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, dali ima nekoj info za studiranje na CITY College Sheffield vo Solun? :)

4. HannaW

HannaW Нов член

Се зачлени на:
    22 септември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Сакам да аплицирам за стипендија од програмата „Фулбрајт“ (за магистерски студии), дали некој има информации за следново :

Која е постапката за аплицирање за оваа стипендија и кои трошоци ги покрива таа?
    Кои се критериумите за избор на кандидати?
    Кога треба да полагам TOEFL тест (пред аплицирањето или подоцна)?

Благодарам

На BelieberYeahh му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BelieberYeahh

BelieberYeahh Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    2.208
    И мене ме интересира подетално за ова, или доколку знаете некоја друга програма што овозможува стипендија за мастер во Америка.

На HannaW му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Можеш да ми пишеш во лп.
    На сите кои студирате или планирате да студирате во Русија можам да ви помогнам. Да ве упатам со документи што како и слично.

7. La_Luna

La_Luna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    50
    Ти треба минимум C1 или DSH 2 и положена државна матура за да те примат на факултет. Додипломски студии на економски или правен опфаќаат најчесто 6 семестри, а мастер 4. Имаш шанси за успех, сѐ е многу слично како студиите во МК.

8. Ivaxxxq

Ivaxxxq Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Zdravoo
    Sega sun treta godina sredno i razmisluvam da odam na fakultet vo Slovenija. Dokolku ima nekoj tuka sto bi mozel da mi kaze kakvi se uslovite tamu, prestoj, rabota, prevoz i slicno ako moze da mi kaze. Blagodaram

На TanyaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    12.336
    Има агенција што посредува ама реално само за да ти поднесат документи бараат околу 2000 евра (што не вреди да фрлаш толку пари). Има група на фб каде можеш да се додадеш, да се поврзеш со некого што студира па така да добиеш информации од прва рака. Јас ти препорачувам да размислиш за други земји.

Пс. Бугарија не ти ја препорачувам. Франција можеш преку амбасадата со положен delf/dalf B2 (со стипендија). Германија со DAAD стипендија.

Последна измена: 15 декември 2020
  10. Loly Mara

Loly Mara Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    24
    Здраво, дали некој може да ми каже подетално во врска со студирањето во Словенија?
    Добив информација дека ги гледале оценките и ги рангирале само од 3 и 4 година и марура

11. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.043
    Точно, ги гледаат само од 3 и 4 година и матурата. Од 1ва и 2ра година не ни ги бараат да ги пратиш воопшто (барем годинава не ги бараа).

На Loly Mara му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Loly Mara

Loly Mara Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    24
    Фала ти☺️ А дали за матурата гледаа кои предмети си ги полагал?
    Дали секок факултет таму бара што да полагаш?

13. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.043
    Секако. :) Не може да се запишеш на информатички ако си полагал филозофија пример. Ама и понекогаш зависи од конкуренцијата. Секој факултет прима само одреден број странски студенти. Ако има пријавени помалку од квотата, се примаат сите, без разлика што си полагал, ама тоа ретко се случува.

14. Loly Mara

Loly Mara Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    24
    А во врска со плаќањето на студиите?

15. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.043
    Бесплатни се студиите, само плаќаш околу 50 евра за запишување година, во зависност од факултетот.

16. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Здраво!!:hai: Оваа година завршувам со средното образование и би сакала да се запишам на Правен факултет во Словенија, Марибор или Љубљана. Па, би сакала да прашам дали некој има кој студира Правен во Словенија, и дали прават проблем со јазикот? :)

17. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.043
    Јазик мора да знаеш ако планираш да се запишеш на словенски. Почни да си го учиш одсега. Ако не, можеш да се запишеш на програмата лето плус, тоа ти е уствари како воведна година (прва година) каде што го учиш јазикот, после таа година почнуваш пак од прва, со тоа што не се рачунаш како да си паднала година. :) Супер е лето плус за да научиш да се снајдеш, секако ако не ти е проблем тоа што ќе студираш една година повеќе. Прогуглај, ќе најдеш многу информации, или ако сакаш пиши ми па ќе ти објаснам подетално и ќе те упатам. :)

На Jennz и Loly Mara им се допаѓа ова.
  18. NYC

NYC Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    107
    Здраво на сите. Доколку има некој што студира биологија или пак е на магистерски студии на Biotehniška fakulteta во Љубљана би Ве замолил да ми пишете лп. Фала однапред <3

На Кактусче му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srhsejbsk

srhsejbsk Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    9.361
    @Maylin @Jennz
    На Лето плус се оди паралелно со прва година на факс, после се продолжува во втора :)

На poi, Jennz и Maylin им се допаѓа ова.
  20. Maylin

Maylin Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2019
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    1.043
    Јас за во Копер знам дека може и да ја повториш прва, со тоа што нема да се рачуна како да си паднал година. Можеш да продолжиш, ама нема да имаш баш знаење од првата година пошто во лето плус се учи најмногу словенскиот јазик и плус introduction по другите предмети што ти се задолжителни, со најмногу акцент на словенскиот, стручни зборови и слично, не се учат баш целосно. :)
    За други градови искрено не знам, мислев секаде е исто. :tmi:

На srhsejbsk му/ѝ се допаѓа ова.