Здраво. Прво, да прашам. Дали има некој овде што немал матура поради ковид-19 или дали знае да ми одговори?Јас не бев сигурна во врска со тоа па се решив да запишам факултет од укло, а тука немаше потреба од државна диплома. Ама би сакала да запишам втор факултет и тоа да биде во странство. Дали се полага приемен испит во Шведска? Дали сега откако поминаа веќе 2-3 години можам да одам да студирам во странски земји поточно во Шведска? Дали има строги критериуми во врска со тоа ?Дали има некој што има познавање за ова? Дали се прифаќа ако кажам дека немам положена државна матура од средно образование поради ковид?
Не знам за Шведска, но во други земји прифаќаат, барем од луѓето што ги познавам што студираат на различни места. Словенија и Франција ми текнуваат во моментот.
Здраво на сите, Барам цимер/цимерка во Љубљана почнувајќи од октомври па натаму. (Вработен сум) Доколку знаете некои страни или групи по социјални мрежи во врска со барање цимери, би ми помогнало многу. Фала!
Сакам да аплицирам во странство за мастер студии. Бараат преведена диплома, но оценките треба да се префрлат според нивниот систем на оценување, на пример, кај нас на факултет оценките се од 6-10, но таму се со букви каде А на пример, е највисока оценка, B пониска итн. Прашањето ми е, дали некој има искуство каде се прави ова, како оди целата процедура? Има ли овластено тело кое прави транскрипција на оценките од еден во друг систем? Бидејќи не верувам дека овластени преведувачи прават или можат да прават такви работи.
Дечки дали има некој што студирал овде во Австрија мастер, или во Хрватска, да ми пише да го прашам подетално нешто?
Моментално има конкурс за целосно бесплатно студирање во Русија (додипломски, мастер и докторски студии) за учебната 2024/25 година, пријавувањето е до 31.01.2024. Повеќе инфо за се тука: https://www.facebook.com/groups/334062613386191/posts/6779123738880014/
Dali ima nekoj shto studiral, studira ili kje studira vo hrvatska da mi pishe ako mozhe sakam da prasham neshto?
Се надевам ќе отворат таква тема, бидејќи се потребни такви информации. Ја долг период барам инфо ама не секој сака да сподели тоа што знае
Да на многу луге ни се потребни, тоа е целта на форумите. Јас би отворил да знаев како, дали знаеш случајно?
Здраво, сакам да прашам дали случајно некој знае дали можам да направам трансфер во втора година факс од тука во Белград? Скоро и никаде не можам да најдам информации околу тоа, а и очекувам одговорот да е не, ама сепак да прашам. Фала многу
Здраво, дали некој има искуство со Университететот за национално и световно стопанство во Софија да ми сподели?