нема да има за жал. тоа не е затоа што не е обновен договорот меѓу МК и СЛО туку поради мерките за штедење со кои се укинуваат сите стипендии за студенти кои не се од ЕУ. За тие со бугарски пасош како оди не би знаела да ти кажам Ќе бидат, секако, само треба да ги преведеш на јазик од државата во која аплицираш.
1. Студии во странство = мноогу пари потрошени на старт. Секако, најдобра инвестиција, но да ги имаш.. Точно дека подоцна ке заработуваш многу и ке ти биде поубаво, дека можеш да студираш и да работиш, но на старт ти требат многу пари. Јас ваљда ке одам во Англија, но таму не примаат туку-така кој сака, мене ме примија бидејки имам освоено место на натпревар од европска рамка. Но сепак не ми е платено се, само студиите и некоја стипендија, сепак од дома ке ми требат многу пари, како на стартот за документи така и за таму за живеачка... И сеуште се мислам дали таму или на друго место (тука нема шанси) Сепак многу е тешко... Но мислам дека вреди, овде веке да имаш факултет е ко да имаш јадено еклер.
Девојки јас сакам средно да учам во србија..значи сега да се префрлам од втора година..сакам за дизајнер на облека,барав на нет ама неможам да најдам дали има такво училиште и во кој град :/ па ако некоја знае дали би можела да се префрлам и дали воопшто има такво училиште нека ми пише..потребно ми е многу..
керками полпжи Ц 1 во скопје во лингва по гете мислам јас не се разбирам мн, или даф беше ! како ке се запишуваш во германија не се поклопуваат термините за упис со тие кога ке се добијат резултатите од матура и диплома дури преведиш завршен ке бидит терминот керка ми пушти е-ил дао сите факултети во германија и рекоја дека само од зимски семестар можит да почнит т.е. од 1 ви април тоа значи се губит еден наш семестар ! незнам пробај си ! со срека! инаку за факултет требало најмалку Б2 да полпжиш!
керками полпжи Ц 1 во скопје во лингва по гете мислам јас не се разбирам мн, или даф беше ! како ке се запишуваш во германија не се поклопуваат термините за упис со тие кога ке се добијат резултатите од матура и диплома дури преведиш завршен ке бидит терминот керка ми пушти е-ил дао сите факултети во германија и рекоја дека само од зимски семестар можит да почнит т.е. од 1 ви април тоа значи се губит еден наш семестар ! незнам пробај си ! со срека! инаку за факултет требало најмалку Б2 да полпжиш!
Девојки,прашањето го поставив и во темата за Еразмус но никој не миодговори. Знам дека конкурсите излегуваат некаде ноември, но она што ми треба да знам е колкав просек треба даимам за да ми ја дадат стипендијата? И за колку време и колку изнесува истата? Сакам да заминам во странство, и сакам да аплицирам но ако не можам преку Еразмус тогаш некако поинаку да барам. Ве молааам за помош .
Zavrsiv 3 godina i posle sredno planiram da zapisam nekoj tehnicki fakultet. Znae li nekoj vo vrska so studiranja vo Ljubljana, Zagreb ili eventualno Viena. Blagodaram odnapred
Јас студирам на Академијата за уметности во Софија, се запишав преку амбасадата во Скопје, (Важи за сите факултети во Бугарија) плаќаме 400 лева од семестар и зимаме 100 лева како Бугари од Дијаспората...Имавме полагање јазик и историја,и цртање..Убаво ми е тука е сега 3та ако идеме за Канада или негде како што е планот можно е натака да продолжам..Сакам постдипломски во Париз или Финска, па ќе видиме
Малку доцнам,но ако не е доцна ке ми биде милоо...јас сум заинтересирана за студирање во Словенија,сега сум 4та год,па здравје догодина ке аплицирам таму..ти што како?
Здраво имам едно прашање, се надевам знае некоја да ми помогне.2ра година сум во Софија, но понатака многу сакам да продолжам во Париз или некаде во Скандинавија.Дали знае некоја дали се важи барем првата година и како највеќе се исплати? И дали ако пак продолжам на уметност ќе признаат?
Луге стварно ми треба некој со студира во Словенија или барем планира да студира тамо..навистина многуу ми треба помош па кој може да ми пише ке бидам многу благодарна
Дали има некој што сака да заврши или што завршил училиште во Белград? ме интересира какви се условите таму,како живеел,каде,како го прифатиле како граѓанин на РМ и како иде постапката за земање државјанство? мојте планови се прилично поврзани само со тоа да живеам во Белград...Од секогаш сум сакала срби