Студирање во странство

Discussion in 'Образование' started by wild.child15, Nov 5, 2010.

1. reki

reki Истакнат член

почекај за резултатите знам јас за студентскиот во Софија ке ти објаснам ,не е мн лошо средно е зависи какво бараш ,,

2. Shekerka

Shekerka Истакнат член

Име ли некој што студира во Бугарија?

hiphopgirl likes this.
  3. reki

reki Истакнат член

da

Shekerka likes this.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

феминки ме интересира.... дали за да студираш во странство ти треба FCE диплома по англиски? Нели дека таа е меѓународно призната.

Beautiful_girl.. likes this.
  5. Marossa

Marossa Популарен член

Девојки ако има некој што студира во Швајцарија или Британија,молам да ми пише една ЛП,сакам да се информирам нешто.

6. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Знам дека има уште малку време до тогаш, но уште од сега размислувам за посдипломските студии. Јас уште од поодамна си одлучив здравје каде ,но дома нешто ме предомислуваат.
    За посдипломски би имала целосна стипендија ,скоро, во Атина, преку фирмата на татко ми, но некако не ми се допаѓа баш Атина. Но за посдипломски не знам како е.Ако сакам ,би требала уште од сега да започнам со курс по грчки јазик. Освен англискиот, треба и некое основно ниво по Грчки да се има.
    Па ако има некој искуства со Атина нека сподели. Конкретно за бизнис, сметководство или ревизор. Бидејќи тоа го студирам моментално.
    Баш никој ,од луѓето што ги знам, не биле таму за посд. или општо за студирање.

7. Marossa

Marossa Популарен член

Добро бре,никој ли не студира во странство да не посочи нас кутрите што си правиме планови од тука? :D

Има ли стипендии или попусти,некои поевтини универзитети,држави каде живеачката е барем приближна со нашата?
    Ајде не бидете срамежливи,каде и да сте :)

8. N.Kety

N.Kety Популарен член

hehe epa ti si prasala za svajcarija ili britanija,sto se daleku porazlicni drzavi od nasata, jas studirav vo italija,kade zivotot i trosocite se slicni kako kaj nas i davaat stipendii ama so deka koga nema vrabotuvanje

9. kanella

kanella Популарен член

Има студенти што студираат во Шведска во групава?? :)

10. Rose96

Rose96 Форумски идол

@kanella i jas Shvetska sakam da studiram ☺️

11. kanella

kanella Популарен член

@Rose96 Јас сум студент од есенва во Малмо, имав прашања неколку само во врска со факултетот :)

Last edited: Sep 27, 2015
  12. synonym

synonym Активен член

Svedska* Шведска* :)

Rose96 and thegirld like this.
  13. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Некој на постдипломски во Германија?

14. Marossa

Marossa Популарен член

@N.Kety Па знам за тебе,јас и ЛП ти пратив не ми врати :D

Затоа и пишав,тие што студираат настрана можат да напишат како кратко резиме за студиите,пошто друго е кога читаш по факултетите и веб страните,а друго е кога ќе видиш лични искуства.
    Јас првенствено се интересирав за тие две држави бидејќи ми нудат најдобри програми за она што го студирам,ама прескапо е,барем од тоа што го прочитав.
    Секоја друга држава е добредојдена,вклучително САД и Канада :D

Beautiful_girl.. and kjukli like this.
  15. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Вака сега прво фала многу на тој шо ја отворил темава, морав да се информирам некаде, за некој шо е ојден на факултет странство како му е, шо му е...
    Јас сакам да учам факултет Америка(Сад) негде Њујорк или Њу Џерси, ама слушав сега брзо дека можело да аплицираш уште од втора година средно мн сакам да одам животна желба ми е, ако има некој шо е САД така ојден или кај и да е, кажете ми искуства како ви е таму?? хахах

Eleonche_ likes this.
  16. kanella

kanella Популарен член

Јас сум примена на факултет со бугарски документи и шведскиот personnumer и за мене студиите се бесплатни. За МК државјани школарината е прилично скапа. Знам дека имаат стипендии и има размена на студенти но не сум се информирала доволно за да ви кажам. И јас сум сеуште не запознаена како функционира системот овде за студентите но секој ден дознавам по нешто ново.
    Поразличен е системот од МК, испити пријавуваш на нет, не се малтретираш по студентски со пријави и уплатници, едноставно не плаќаш ништо, освен книгите.

Некој имаше спомнато дали може да се продолжи со две завршени години во МК. Не. Јас аплицирав на тој начин но морам се одпочеток затоа што програмата е иста но е и различна. :) На некој начин. :D
    Засега впечатоците од предавања, вежби, професори воедно и целата програма се позитивни, за понатаму се надевам ќе биде исто. :)

Толку од мене за сега. Има многу работи необјаснати па што и да ве интересира прашајте, ако знам ќе ви помогнам. :)

Rose96, Marossa and kjukli like this.
  17. Marossa

Marossa Популарен член

Знам дека бараш искуства,ама во меѓувреме читни ја брошурава,случајно наидов на неа
    http://www.migrantservicecentres.org/userfile/Study abroad fact sheet USA_MK.pdf

Eleonche_ and Beautiful_girl.. like this.
  18. synonym

synonym Активен член

Браво за тебе :clap:

Јас здравје од Нова Година ќе почнам јазик да учам (Шведски) и таму ќе живеам. Средно сѐ уште немам завршено, но сакам да прашам дали студирањто е тешко како овде? На пример тука се бара премногу теорија, а немаш „фајде“ од теорија. Знам дека во светот повеќе се бара пракса и затоа мислам дека со пракса се олеснува студирањето.

19. Askopje

Askopje Истакнат член

Јас би одела во Канада или Австралија или НовЗеланд,и би се запишала да завршам уште еден факултет со задоволство, европа не би.Ама премногу е скапо еден предмет е отприлика околу 500 евра.

20. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Eleonche_ likes this.