Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студирање на „стари“ години

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Mr. Right, 27 август 2016.

1. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Alo umre vremeto koga nekoj ke te plaka zosto si priatel na nekoj.
    Site baraat luge da im ja zavrsat rabotata.
    Gazdata te gleda kako pari. Treba pari da nosis vo firmata, ne on pari da ti dava zosto go poznaval edikojsi.
    Mozda ke potrae toa vo MK uste nekoj 5-6god i tolku ke bide.

Ucite za da znaete, a ne za da ve vrabotuvaat nekoj rodnini. Reputacija rodninite ne ti pravat.
    Dzabe da vlezes na rabotno mesto kade sekoj te sikanira.
    Na kraj sam otkas ke si dades. Nema da mozes da go izdrzis pritisokot.

На kjukli, LadyC, Rose96 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Ти ако кажуваш каква сум јас според постот во оваа тема, можам да кажам многу органичено размислуваш. Само можете да се тешите дека тоа ќе помине некогаш. Од секогаш ќе го имало и ќе го има, без разлика каде ќе работиш.

3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Зашто да не воопшто не сум против за таквите што ке имаат желба на повозрасни години да си го продолжат обрзованието,тие таквите се за почит затоа што покрај сите обврски што ги имаат на тие години се одлучиле да се дошколуваат.
    Имате моја подршка за сите што се решиле на таков чекор.
    Секој има право да се надоградува на крај краеви цел живот човекот учи,за секој има место под сонцето.

Последна измена: 28 август 2016
    На joy1 и poenta им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    Jas ete zaboraviv da kazam deka sum od starite studenti.Vcera na 29 god se zapisav i ne mi cue ic sto mislat mladite studenti :D
    Nicie mesto ne zazemam.Si rabotam vekje so godini.Se zapisav na fakultet sto od zelba sto za pogolema plata
    Em rabotam em deca cuvam dve em fakultet i ke mi vika utre nekoj za calam ova sum go pravela.Ti se pluknam na calamot koga ke ostanam so 3-4 casa spienje od 24
    Ama se za podobra idnina za moite deca

На warrior, Oxymoron, LittleChili и 37 други им се допаѓа ова.
  5. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Sekoja cest @joy1 , ti posakuvam uspeh vo studiranjeto.

На eloves, buba4e89 и joy1 им се допаѓа ова.
  6. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Bez podrska od partnerot bi bilo mnogu tesko.

Jas na priper od se najveke sum mu blagodarna na mm koj vo toa vreme rabotese extrimno mnogu, a isto mi pomagase i doma.
    Imase dodusa i grski kako peglal kosula pa mu izgorela,:rofl:......da ne nabrojuvam.
    Sepak bez podrska od partnerot ako veke ste vo bilo kakva zaednica so nego bi bilo mnogu, mnogu pokomplicirano.
    I da naglasam kolku pati sakal da pokanime luge doma ili nekoja veselba da pravime, bez komentar se otkazuval, sekogas go cenel mojot napor.
    Na kraj kraeva toa e za nasiot domasen budzet.
    Da ne se zaboravi deka sepak najgolemi zrtvi dava toj sto uci, a ako e zena vo prasanje togas e plus, so ogled na site domasni obvrski.(y)

На warrior, kjukli, Asparagus и 6 други им се допаѓа ова.
  7. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    17.725
    Секоја чест и почит за сите оние кои одлучиле во позрели години да се запишат на факултет :bow:

На kjukli, theowndemon, eloves и 8 други им се допаѓа ова.
  8. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2015
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    2.836
    jas imam 30 god i se mislam dali da se zapisam na fakultet ,me interesira nutricionizmot ,a nemam nikakov faqkultet zavrseno ,ama istovremeno izgleda i ke se mazam i ke ke se zapisam na fak :D

На kjukli, eloves, toogood и 5 други им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    @joy1 честитки. Со среќа нека е.

На kjukli, Mr. Right, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.220
    Допаѓања:
    21.559
    Јас првиот факултет го запишав веднаш после средно на 18 години,во Скопје на УКИМ,на што сум многу горда :) а вториот го завршив сега на 32 години на УГД.
    Ако се има желба и можност не гледам причина зошто не би завршиле и по возрасни.
    Јас и на вториот факултет се запишав како редовен студент,а исто така и бев вработена на пола работно време,па така трчав од работа на предавања,па пак на работа...Бараше доста напор и труд,ама ете го завршив.

На warrior, LollySky, kjukli и 7 други им се допаѓа ова.
  11. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Nema tuka nikakov calam.
    So sreka i samo pozitivno.(highfive)
    Ke ima noki neprespieni, veselbi ispusteni, nervi popusteni, bubuljici na povozrasno lice ama krajot e prekrasen, custvoto e nezamenlivo.
    Nekoj luge od moeto opkruzuvanje javno prevrtuvaa oci , sega isto prevrtuvaat oci od sto im e krivo se sto mozam da si dopustam za svoe zadovolstvo.
    Ima i takvi koj sekogas koga ke se sretneme na decata im vikaat "da bidete kako toogood". Mnogu od niv duri me narekle "atomska zena" so ogled na toa sto gi znaea mojte okolnosti.

Na kraj kraeva nema veze drugite, kako Jas se custvuvam so svojot uspeh e posebno.

Ti pozeluvam strplenie, dobro organiziranje, a uspehot sam ke dojde.(y)

На kjukli, Kitten, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Кога почнав прва година имаше студентки 30до 30 и нешто години. Никој од нас помладите не превртуваше очи, едната имаше дечиња, но за жал се откажаа, преголем притисок им беше.
    Ако некој има желба нека учи. Нека е и на 50+ години, за свои пари и свој мерак го прави тоа.

На LollySky, toogood, mizerija и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Немам ништо против студирање на постари години ама јас лично не би се запишала на факултет на 30 години. Мене факултетов ми е потребен за да најдам добра работа па затоа се запишав веднаш штом завршив средно. На 30 години веќе треба да имам работа и да заработувам за себе и за семејството. Секако дека човек треба да се образува и дека е во ред да студира на било која возраст но човек може да научи и од сопствен избор на литература, да истражува, да прашува. Не е се до факултетот. Повеќето и го поминуваат со врски или поткуп.

На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Groove

Groove Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    28
    Во Македонија, прво наоѓаш работа, па студираш. Многу од тие што се запишале подоцна во животот на факултет после завршувањето се унапредуваат (во зависност од професијата)
    Многу лошо размислуваш, не е работата во докажување кон светот или самиот себе. Додека студирав запознав многу луѓе кои поради х причини морале да ги прекинат студиите во младоста и сега со семејство, деца, работа, се решиле да го завршат и им се восхитувам на ваквите луѓе и го поддржувам секој кој решил било кога во животот да си го оствари своето право на формално образование.
    Магистратура во асална држава се стекнува многу потешко и на постари години, а не кај нас на 23 сите сме магистри.
    Од друга страна има луѓе кои сакаат постојано да се надоградуваат па дури и преку формалното образование кое е право на секој граѓанин и не можеш да го спречиш.
    Ќе ти го земеле работното место? Ако размислуваме на твојов начин сите што се од другите градови во РМ по твојата логика треба да си останат во нив и таму да си ја бараат среќата и да не доаѓаат во Скопје за да не зафаќаат работни места.
    И втор факултет не е алчност и докажување некому.
    Курчатење се оние шо не положиле 5 предмети и се сликаат за апсолвентско табло, а не луѓе на 30, 40 години кои се трудат да се надоградат.

На Outlook, LollySky, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Mini90

Mini90 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2014
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.199
    Ги почитувам и поддржувам сите оние кои се надоградуваат на постари години.

Имам ученици кои учат германски на свои 40, 50 години, се преамбициозни и им се дивам најискрено.

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.431
    Јас тотално поддржувам зашто човек учи додека е жив. Пример добар ми е мајка на другарка ми која на 50 и нешто заврши факс за да почне да работи на повисока раб. позиција.
    Секоја чест.
    Јас планирам откако ќе се породам да упишам уште еден факултет ради себе и зашто со него ќе можам да просперирам и надвор од Мк ( и онака планирам да си одам од Мк). :)

На Mr. Right му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Не знам што се подразбира под стари години,претпоставувам дека се мисли над вообичаеното,после средно школо.
    Никогаш не е касно.Животот многу пати не не носи по линијата која сакаме,секогаш има причини поради кои некој не може да се посвети на студии.
    Јас завршив на постари години.На скоро 28 год.дипломирав,студирав со две деца и бев редовен студент.На факултет на кој нема вонредни студенти и бара редовно посетување на вежби.Со 5 различни генерации студирав и по стари и по нови програми.Колку бев постара и колку повеќе обврски имав,поинаква ми беше перцепцијата и се трудев максимално да завршам.Не сакам недовршени работи,посебно не ми се фрлаше нешто на што сум посветила добар дел од младоста.

И завршив,имав и амбиции за понатаму,но случајно или не, почнав да работам бешто сосема различно и пак учев.Сега имам и сила и енергија за нови чекори.

Познавам луѓе кои се запишаа по прв пат на факултет во 5-тата деценија.На 44 години моја пријателка се запиша и заврши во рекорден рок.Заради лична сатисфакција.За да не и мафтаат деца на кои мајка може да им биде со дипломата,иако има поголемо животно и работно искуство.Ми кажа дека во еден момент се осетила инфериорно во однос на млади штотуку дипломирани деца кои кога ги упатувала во работата и рекле нешто кое и пречело.

@Mr. Right знам дека си разочаран што не те примија на факултетот кој го посакуваш,но не губи надеж.Повторно пробај догодина.И не си стар.Никој што сака да учи не е стар.Годините се само бројка.

Последна измена: 1 септември 2016
    На LollySky, kjukli, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Искренo дa ти кaжaм, се мислaм дaли дa прoбaм. Не би сaкaл и пo трет пaт истиoт шaмaр дa гo дoбијaм, истoтo рaзoчaрувaње, истите муaбети oд дoмa. Еве, уште две недели ќе пoчнaм сo студирaње, a вooпштo немaм ни желбa, ни енергијa, ни ништo. Кoгa ќе пoмислaм глaвaвa ме бoли. Не знaм кaкo ќе издржaм, ни кaде ме вoди живoтoв...не знaм.

19. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    17.725
    Ако не си "психички" подготвен за тој чекор, нели мислиш дека е подобро да направиш пауза. Да ја одмориш малку главата, да размислиш што точно сакаш. Може ќе ти се роди желба за некој друг факултет...
    Јас го направив тоа и сметам дека правилно постапив.

20. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Веќе нaпрaвив пaузa oд гoдинa денa, a зa друг фaкултет немaм желбa.