Уште ми текнува дека кога беше короната ни бараа да плаќаме за воннаставни активности на факултет пари, иако тогаш живо пиле немаше на факултет и ништо не се организираше ние сепак си плаќавме, или тако звана ИКСА, буквално не крадеа и глупи не правеа.. А сега ни викаат ќе сме се луксузареле со 120 денари на ден за оброк, и пари ни земаа за испитни тетратки, материјални трошоци, а се полагавме онлајн, ние сме платиле, сме претплатиле дури за овој оброк..
Vo ovaa nedojdija ima samo korupcija, nepotizam i mito od site strani, a nie site ostanavme so prazni dzebovi. Na krajot luksuz ni se 140 denari na den.
@Demon11 зошто да не земаат оброк тие каде родителите земаат над просечна плата? Што ако тие родители имаат 3ца студенти? Дај не дискриминирај. Секој има право на оброк. Ако е така зошто лани земаја тие од приватните факултети кои плаќаат големи суми за семестар? Зошто на некој да им е ускратено заради плата на родител? Знаеш дека не секој родител го финансира детето, има некои што земаат повисока плата па пак децата им работат и студираат. Од каде знаеш ти како им е дома?
Плус земање над просечна плата ништо не значи, особено сега со цениве...освен ако твоите не земаат илјадници евра секој месец, парична помош како студент му треба на секој. Океј, за социјални случаи секако треба повеќе, ама и на нас другиве ни треба ваква мерка.
Дали е возможно воопшто да не ни исплатат оброк за изминативе месеци со причина дека не постоел воопшто конкурсот во тој период?
Фала што одговори тоа што сакав да го пишам. Мојот случај е таков. 3ца студенти и ништо не стигнува од месец за месец. И покрај тоа што моите зимаат по 30 000 денари плата . Тие смешни 2800 денари би ни значеле. Башка стипендија. Бар да не мора секогаш да им барам на моите пари за секој оброк надвор.
@FridaodaMk kako shto mozhish da procitash, mojot predlog e da ne zemaat tie koi se od semejstva so natprosecna plata PO LICE. Iskreno, ima nekoi na koi navistina ne im se potrebni kako na tie shto se socijalni slucai. Realno, site tie koi nemaat potreba od sso treba da se otkazhat, pa taka da dobivaat onie na koi navistina im se potrebni tie pari (vo pocetokot citav deka nekoi ne sakaa da zemaat (ne im bile potrebni), no drugi pocnaa da pishat deka sepak ke zemaat (ke kupat parce obleka...), shto apsolutno ne e vo red - ako ja stavime rakata na srce). Vo vrska so osamostojuvanjeto, kazhite mi kako mozhe eden student da se osamostoi bez nikakva pomosh od svoite? Kako ke mozhe sam da plaka kirija (da ne kazham da si kupi stan ili kuga), da kupuva za jadenje, higiena, knigi, shkolarinata, lecenje, osiguruvanje i da mu ostanat pari za ostanatite troshoci (obleka, kafe...), bez negovite nikogash da ne mu pomognat?
Државата ја покрадоа, зошто некој да се откаже од мочана сума од 2400 денари? Со тие пари една сметка за струја не може да се плати, големите пари, ептен ќе се потроши државата. Само јас сум студент дома, моите земаат двајцата нешто над 30 илјади и пак трошоци и трошоци само има и не стигаат тие пари. За студент секоја пара е добредојдена. Во секоја држава за студентите има помош и права, само кај нас младината не е вредната. Затоа не чека Германија сите.
Можи, имаш слушнато дека студенти работат? И да стојам на ставот дека секој треба да зема оброк. Зошто пратениците не се откажат од трошоците? Зошто да се откажи студент затоа што неговите земаат плата над просек? По твое како што кажваш некој студент ако има просек над 9,5 ама неговите родители земаат над просек плата нека се откажи од стипендија така? Сегде во светот статусот на студент е еднаков за секого. И пак ќе ти пишам а ти пиша и членка погоре што ако земаат 1000 евра плата 2цата родители а имаат 3ца студенти кои им студираат во друг град? Зошто да не ги следува? Само киријата во Скопје колку е покачена. Рачунај за 3ца студенти колку е то пари, и 2ца да се, ами каде се другите работи? А тие двајца родители немаат за дома сметки? Па за која сума на пари се буниш 2400 денари, не се 10 000. Тие се искрадоја, станој, коли, фирми имаат за уште 3 животи да живеат За една мизерна сума тука збораш дека некој не треба да го следува.
На темава, студент сум, не земам оброк а и немам потреба од тоа, ама ова што се случува е апсолутна м и з е р и ј а. Ама пак од друга страна во држава каде што приоритет е криминал, корупција, трка за тоа кој повеќе ќе ја покраде државата, и ред други работи, не сум изненадена. Вие мрчаторите на темава, еден нека објасни зошто сметате дека не е во ред ако студентите купуваат облека со парите од оброкот? Очигледно не сте свесни во какви услови студираат студентите од другите држави, каква помош и бенефити добиваат во текот на студирањето, ама тука сакате да ги ускратите и тие ситни пари што на некого многу му значат. Така да, не се секирајте студентите не се ни последни што можат да го исцедат буџетот, затоа што веќе е исцеден од криминал.
Затоа што секогаш има вакви "борци за правда и еднаквост" што глумат хумани и најневини и се лупаат во гради дека они не прифаќаат ништо од државата за да остане на тие загрозените. Мада што нели, останува за апетисани и бифтеци ама битно да се покажеме совесни оти сме.
Тоа е точно дека на некои не им се толку потребни, ама кажи ми, колку се тие? Тие што апсолутно не се замараат дали месечно ќе земат плус 2000 не ни студираат тука на крш факултетиве туку се по приватни факултети во странство. Оваа пресметка што си ја пишала ти, по лице, може и да не ја изразува вистинската состојба на студентот. Затоа не мора никој да се откажува, нека зголемат помош за студенти од семејства со потпросечни примања. За патни трошоци и гостење на пратеници има вишоци вишоци колку сакаш, ама за студентите ај нека бидат хуманитарци да се откажуваат од 2000.
Каква врска има дали на некој студент индивидуално му требаат тие пари за оброк или не? Закони да се донесуваа според индивидуални состојби и приказни, куку леле. Една држава треба да овозможи секакви услови за студентите, сите подеднакво. Јас студирам во странство, имаме субвенции за оброк, за кој државата троши околу 10 милиони евра годишно и до тоа има право СЕКОЈ студент, дури и јас како туѓа студентка. Плус, има добро организиран систем конкретно за студентска работа и скоро секој студент работи и сепак имаат оброк. Зарем навистина сметате дека квалитетна држава би прашала колку плата земаат родителите на студентот или индивидуално студентот за овозможување на некои основни услови? Збориме за услови како исхрана и бесплатен/намален градски превоз. Стипендија е веќе нешто плус. Треба да е приоритет на државата да се залага за студенти, а не да се на листа за олеснување на државни трошоци...
Апсурдно е да се гледа вака на работите, еве јас потекнувам од такво семејство каде што по глава на иста адреса ми следуваат повеќе финансии, но тоа не значи дека лицата(браќа,сестри,баби,дедовци) се должни да издржуваат некој студент иако се водат на истата адреса. Сите имаат свои трошоци и не верувам дека речиси било каде функционира така како што се очекува (по глава).
Значи сепак од март ќе мора износот од (најмалку) 140 ден. да се користи за храна преку специјализирани картички? Као купувам домашно?