Ааа те молам. Врие во темите за љубовни врски вакви работи. Тепањето во врската го обединуваат во брак. Тоа е решение на се очигледно. БРАК
Не мислиш дека е малце премногу ова? Во никој случај не е добро да се зазема страна толку екстремно, особено па не во име на баланс на интернет поени. Поддршка за Амбер и покрај тоа што не е китка за мирисање никако нема да им помогне на секојдневните жртви на насилство, напротив. Во очите на коментаторите што ги стави само ќе им се потврди налудничавото верување дека ,,феминистките" секогаш ќе ја поддржуваат жената и покрај тоа што не е во право. А не е, во случајов воопшто не е наивна, како и да вртиме. Имајќи предвид дека двајцата се токсични, зависници мултимилионери, обожавање и поддршка на кој било од нив (врз основа на детали) е скроз контрапродуктивно. Впрочем секоја изјава што го раширува зборот за случајов, секоја слика плус споделена, секој мим само го разгорува пламенот. Не мислам дека враќање на Деп со иста мера на интернет хејт ќе подобри нешто.
Финта е што според мене, Амбер и да е најхистерична, најтоксична особа на светот, не го менува фактот дека она е жртва во случајов со судењето, а според мене и на семејно насилство. Не мора секоја жртва на семејно насилство да има некој профил на тивка и наивна особа за да се смета за жртва и може да не биде „китка за мирисање“. Иако не сакам мешање на различни тематики и проблеми, јас тоа го гледам вака: кога во Америка има екстремен случај на police brutality со црнец, луѓето наоѓаат оправдување во тоа дали бил дилер на дроги, кога имаме случај на силување, луѓето наоѓаат оправдување во тоа што таа особа носела кратко или била многу сексуална... Без разлика каква е Амбер, јас гледам докази за каков е Џони Деп и со негови зборови, сакал да и приреди global humiliation, и тоа се случува, во многу екстремна мера. Во оp ed што го има напишано и за кој тој ја суди, точно Амбер опишува што и денес се случува, за моќта да бидеш маж и како јавноста (не) ги третира мажите кои се abusers. Според доказите за тоа каков е Џони Деп, каква историја има со агресивност, каква социјална и економска моќ има и доказите на Амбер за физичкото насилство, мислам дека има право жената да збори за тоа. На крајот на денот, не е таа која го суди за семејно насилство, тој ја суди за дефамација и прави слика на невиност на кој светот поверува. Дефинитивно е истрауматизирана од оваа кампања против неа која ги премина сите граници. They perhaps forget that the project of #MeToo – the whole point – was to help imperfect victims. Those who were wearing the wrong thing, or were drunk, or were promiscuous, or loved their perpetrator, or had previously broken the law, or had lied before, or had a bad character, or seemed “a little bit nutty and a little bit slutty”, as David Brock once memorably described Anita Hill, who testified during Clarence Thomas’s US supreme court confirmation hearings in 1991. In fact, perfect victims have never needed feminism, partly because they barely exist. Whether or not Heard’s accusers fully realise it then, setting up “bad” victims in opposition to “genuine” ones is a very effective method of unpicking #MeToo Се надевам ме разбираш од каде доаѓам.
Разбирам од каде доаѓаш. Ама мислам дека е непродуктивно. Генерално не се слагам со 90% од takes за судењево, се ми е ужас до ужас. Интернетот паѓа на естетики и punchlines. Исто така се согласувам дека жртвата не мора да изгледа за жалење и да донира на гладни деца за да се класифицира како жртва. Ама не се согласувам дека Амбер е жртва во случајов, особено не за тоа за што се судат. И двајцата се жртви, или и двајцата не се. Како сакаш наречи го. Интернет моментот е сосема друга територија. Тука Амбер е најисмевана, точно. Исмевањето не само што е невкусно и глупо (како на пример врз основа на физички изглед нејзин или на нејзиниот тим) туку и преминува во негирање на искуства на секшуал асолт виктимс, што не е во ред, без разлика дали лажела или не. (Како на пример тиктоковите со саунд каде кажува што и правел и девојки викаат не гледам ништо погрешно тука во смисла hot e.). Севкупно, се оди во крајност, во црно-бела ситуација. И не е океј. Ама на ист начин и другата крајност не е океј, таа што ти ја презентираш на темава. Не се решаваат вакви проблеми со изедначување на вагата. Не е решение само да се истура повеќе хејт, затоа што единствено што тоа ќе донесе е уште повеќе хејт од другата страна. Што се однесува до MeToo движењето, има и друга перспектива. Не се согласувам комплетно, да напоменам уште сега, ама да бидам адвокат на ѓаволот. Ако замислиме мизогин човек некој, скептик за MeToo, што ја нарекува Амбер курва, алапача, гуска итн. Од нивна перспектива моментално Амбер пласира лаги (што не е скроз далеку од вистината, кажавме и двајцата не се невини ко цвет), Амбер е villain, и ауткамот од судењето треба да е во полза на Џони. Ако тие ја видат масивната поддршка кон Џони од страна на луѓе кои се гласни на тема семејно насилство, генерално насочено кон жени, ќе бидат поубедени дека постои објективност во MeToo и дека невини мажи не настрадуваат од MeToo само заради тоа што некоја решила да им се одмазди со false accusations. Јер нели тоа им е аргумент, стравот дека сите на жени ќе веруваат. Вака ако се даде поддршка на мажот во случајов, би имале повеќе доверба во MeToo поддржувачите. Сфаќаш? Важно е да има и јавни случаи на мажи жртви кои добиле правда (сето ова рачунај во наводници) за да служат како џокер карта кога некој ќе извади аргумент дека само жени победуваат во вакви случаи само бидејќи се жени. Во секој случај, далеку е од црно-бела ситуација. Од нив двајца оштетен не мислам дека некој може да биде толку колку што можат обичните смртници кои се жртви на семејно насилство. Затоа и не ми е гајле кој ќе победи. Гајле ми е само кој ауткам ќе испрати подобра порака. А мое мислење е дека победата на Амбер само ќе додаде масло на огнот. Се согласубам дека коментарите од типот ,,ова звучи ко на Амбер Херд приказната" ги демотивираат жртвите да излезат, ама мислиш ли дека ќе престанат ако она победи? Не, уште повеќе ќе се. Со самата експлозија на случајов се усра работава. Нејзината победа нема да ја риврсне штетата.
Се иде од крајност у крајност и од двете страни што ги поддржуваат. Некои стварно се инвестираат во ситуацијава.превише.Ова со поракиве на Деп нема оправдување. Пак ќе кажам клучен во овакви ситуации покрај доказите(или отсуство на) е говорот на тело. Говор на телото на Амбер кажува дека ни она сама не си верува во она што го зборува( свесно лаже/преовеличува) тоа доволно зборува.Вистинска жртва на насилство нема потреба од ова. Додека кај Деп е поинаку.
Не би рекла баш, пошо дефамација (и јас не бев сигурна за ова) е кога шириш лажни вести за да уништиш нечија репутација. Адвокатот на Амбер во closing arguments рече дека ако е докажано дека Џони Деп само еднаш ја удрил Амбер Херд, он го губи случајов. Знам дека намерно објавувала слики ама не го оттргнува фактот дека ги имала тие повреди од Џони Деп + он конкретно ја суди за напишаното, не за сликите. И пак ќе кажам, јас според доказите мислам дека она е жртва и верувам дека едноставно она eventually почнала да се брани од насилството со токсичност и насилство. Ама еве не мислиш дека Амбер е жртва, ќе кажам океј - таа неутралност односно еднаква омраза спрема двајцата, еве јас не ја гледам продуктивна ниту пак правила. Не мислам дека Џони Деп е добра личност и не ми е жал за него, не мислам дека имаат еднакви гревови. Мислам дека Џони Деп мнооогу добро знае што прави и што поттикнува кај луѓето. Еден од поголемите докази конкретно за ова ми е што е близок со Мерлин Менсон кој исто има зад себе обвинувања дека е насилник, мислам дека ова беше и пред Амбер Херд. Да не се повторувам за тоа дека има врска што она е жена, он маж и не може да се искорени никако тој дисбаланс. Ваква глобална омраза немало буквално за никој. Значи навистина жената не може ни да дише без да ја напаѓаат. Сега гледам на твитер дека и ја нашле и куќата каде што планирала да живее после судењево, како заштита. Видов некаде по социјални, нешто во стил „Сега ми е јасно како лов на вештерки успевало порано“ и скроз се согласувам. Едноставно не можам да ја сфатам ничија перспектива за тоа дека двајцата се она или ова. Ако се согласам со тебе дека Амбер Херд е еднакво лоша и заслужува се што и се случува или дека заслужува да биде тужена, тогаш автоматски излегува дека јас барам некаква правда за Џони Деп, затоа што он си го гради случајот на комплетна невиност, машка жртва итн. - а јас не барам, уствари може да цркне што се мене тиче. И сега имаме вакви коментари од жени: Кога феминизмот очигледно ни е потребен повеќе од било кога затоа што 90% од навредите спрема Амбер се омраза спрема жени, што од жена кон жена, што од мажи кои мразат жени.
Навредите и исмевањата кон Амбер може да се и затоа што очајно глуми пред судот, лаже и се гледа дека психички не е баш добра. Ама ај ќе речеме дека ја мразат оти е жена.
Многу сте смешни со тоа дека ако ја поддржуваш Амбер дека тоа е шамар за жени кои се стварно жртви на насилство. Кога всушност шамарот доаѓа од тие шо го поддржуваат Џони и остали мажи.
Не Битер Свит, има разлика измеѓу навреди за нејзиното глумење и исмевање на се што она збори, дури и осетливи теми како силување што и да не се вистина не треба да се исмеваат. Ако си видела како се изразуваат неговите фанови, ќе знаеш на што мислам, ама којзнае можеби ти е океј секаков "хумор" и навреди. Џони Деп кажа за некои негови пораки дека некој му го украл телефонот и ги пратил пораките, што не може да биде поочигледна лага, па никој не му се ни смее, дури и му се верува. Не знам вие какво судење гледате, ама и Џони Деп е изгубен, не знае што да одговори, се гледа дека се поти на некои прашања и ги избегнува, ама на тоа не се смееме.
Не можам ништо да коментирам за детали од судењето, не е на мене да мерам кој е насилникот, кој е потоксичен, кој прв шмркал, кој прв удрил, дали удрил, бидејќи стварно не мислам дека е битно кога збориме за богаташи. Тука застанувам. Тој момент за мене е најбитен. Кога се работи за пари сите привилегии и опресии исчезнуваат. Ова е терф речник. Знам дека одговара со поентата што ја правиш, ама ваквите изјави копаат на опасни места. Факт е дека само радикални феминистки ја поддржуваат толку страсно неа во моментов. Се прават изјави за woman hate врз основа на реакции на интернет ака најволатилното нешто на светот. Мислам дека ме сфаќаш, многу ми е ризично да се изјавува поддршка за жена што има толкави индикации дека е насилник. Еве ти имаш мислење дека е жртва, друг има мислење дека она е насилникот, како е стварно никој не знае, не е чист случај, затоа ризично е да заземаме страна. Заземање страна испраќа порака дека по секоја цена би застанале на страна на жена, а не смееме таква порака да испратиме бидејќи се руши репутацијата на објективност во целата дискусија за семејно насилство. Затоа мислам дека неутралност е правилниот став. Неутралност, а не про Џони јер и он ги има истите индикации. Секако, и мене тоа најмногу ме боли, ама предвидливо е. Секогаш кога ќе се појави жена со куешчнабл морал, се отвара Пандорината кутија на креативни навреди насочени конкретно кон жени. Највивиден пример ми беше во темата за убиството на ракометарот скоро. Курва, кокошка, ваква, онаква. Во другите теми се согласуваме дека терминиве се мизогини, ама пак ги користиме кога ќе се појави лоша жена како тоа да е оправдание. Ама клучниот момент е дека тоа што термините се мизогини, не брише сè што таа направила и не е показател дека го јаде хејтот само бидејќи е жена. Направеното е посебна тема која посебно се евалуира и не треба според мене да има влијание на судењето. Ова е како во аполоџи видеа кога плачат и викаат дека добиваат death treaths за sympathy points. Не треба да добиваат, ама тоа не е релевантно за нивните дела. И дали мажите го добиваат истиот третман (не го добиваат) исто така не е релевантно и не треба да биде кога се работи за заземање став. Ме мразат бидејќи сум жена никако не смее да биде сметано за валидна одбрана, го разводенува случајот.
Кога ќе има пресуда? Инаку ќе кажам повторно насилникот е Амбер, не Џони па шо има врска дека е жена. И полека малце со немање докази против Амбер ите како има. Има полиција шо сведочеше на судењето. Има доктор кој што му ја шиеше раната. Амбер нема никаков доказ освен лажни обвинувања по папараци.
Нели ти погоре упати клетва да даде Господ сите да добиеме маж како Џони за тоа што го подржуваме? Како сега зборуваш за навреди и колку лошо било она кон Амбер? Твојата не беше лоша? Ако си го гледала судењето, ќе признаеш дека Амбер во многу лаги беше фатена. Нема докази, толку. @Luciferka е будучи адвокат, нека каже што е потребно за да обвинеш некој за силување, баш ме интересира. Утре.
Моментално тоа го приметив, зошто немам стигнато до крај, баш напомени што сум испуштила. Дали од срам или страв не знам. Јас вака реагирам кога сум уплашена.