Сурогат мајка

Дискусија во 'Бременост' започната од zverka, 17 февруари 2010.

?

Дали би биле сурогат?

1. Да, но само за блиски (без парична надокнада)

36 глас(а)
    16,1%
  2. Да, и за блиски и за парична надокнада

42 глас(а)
    18,8%
  3. Не, никогаш

145 глас(а)
    65,0%
  1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Во Македонија, не.
    По закон смеат да земат поклон кој вреди најмногу до 100 евра (еднократно).

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Не е генетски нејзино. А биолошки не ни можело да биде.
    Биолошки детето е на жената што го носела и што го родила.
    Вештачки матки нема, веројатно нема никогаш ни да има. Пресадување на матки е невозможно (пробано ама неуспешно, и тоа од сестри близначки).

На Purplelilac, cresa-jagoda и RainBow им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    од преска мислев ова да го речам ама заборавив па сега ме потсети.
    во мкд не е баш плукни залепи посвојувањето на дете. посебно ако сакаш од бебе е многу год чекање. едни мои чекаа 7 год. а патот дур да те прогласат за соодветен е јако трнлив.
    има дечиња над пет год за тие што не сакаат да чекаат..

На GirlRose, emiliana, SummerGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.744
    Да, така е, не е генетски нејзино. Фала ти. Мене ми стои дека никако не е нејзино, исто како и да би посвоила. Плус, некако и позбунувачки ми е дека таткото му е генетски татко. Значи, таткото генетски ќе им биде татко, мајката генетски не, само ќе биде во улога на мајка во однос на чување и љубов, а баба им ги родила, иако генетски не се поврзани со неа. Така е?
    Знам дека не е баш лесно. Ама дали и ова било лесно? Да го ризикуваат животот на жената, да и враќаат менструација, да носи во тие години близнаци?

На *Amethyst*, candy.cane, Purplelilac и 5 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    жената сама одлучува.
    докторите кажуваат односно прават проценка и тоа неколку пати. прво на непочната процедура, па на почната со терапија, па на оплодување.
    кажуваат ризик за плод толку и толку проценти. ризик за сурогатот толку и толку.
    сепак е нејзин избор..

На Martka и Lella им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Да, жената нема ни генетска ни биолошка врска со нејзе.
    Истото што го кажа и ти и јас се обидов да го кажам. Ја разбирам мајката, љубовта кон своето дете ја нетарало на тоа. Ама ќерката не ја разбирам. Разбирам желба за биолошко дете, ама не по секоја цена. Што ќе било да не успеела бременоста и да ја изгубела и мајката во процесот. Ќе вредело ли тогаш?
    Ми се чини многу поедноставно било да посвои.
    ама донирани јајце клетки, сурогатство со тим што ќе се ангажира да го направи тоа. Пари се во прашање.
    Буквално има се - може се.

На *Amethyst* и candy.cane им се допаѓа ова.
  7. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.744
    Знам дека сама одлучува, ама зошто воопшто да биде во таква положба за да одлучува такво нешто?
    Да разберам сурогат кога не може да се доноси бебето од некоја причина, па ембрионот да го носи сурогат, но сепак генетски да е поврзано со таткото и мајката. Нели тоа е желбата кога се има дете, а да се употреби сурогат? Или би требало да е. Вака ако сепак генетски не е твое бебето...
    Не сум запознаена како се со пари, ама ако имале во нашава земја тоа веројатно и би било еден огромен олеснителен фактор и за посвојувањето.
    Би рекла браво за ова можеби ако било единствениот пат до дете, ама единствениот. А не е баш така, а во процесот бил загрозен и еден живот.

На Purplelilac и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.278
    Допаѓања:
    226.772
    претпоставувам дека ја донеле одлуката поради тоа што навистина е тешко да се најде сурогат овде кај нас ..

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.744
    Го разбирам тој дел, само велам дека не ни требало да бараат сурогат кога детето е само со таткото генетски поврзано, а не со мајката. За мене тоа и полошо би било, детето да има дел од таткото во себе, а да нема дел од мене. Не знам како тоа понатаму без проблеми би поминало искрено.

На Celltica, *Amethyst*, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.795
    Биолошко дете е дете кое е генетски поврзано со родителот/родителот.
    Во случајов,постапката е направена со донор јајце-клетки.И да се и да не се поврзани децата со 51 годишната жена,тоа не е битно.Битно е што сама одлучила да помогне.Никој не ја присилил.

Ти го сметаш за лошо,ама има жени кои прифаќаат оти на тој начин можат да дадат/пружат мајчинска љубов и грижа.
    Во случајов мајката не била присилена,туку сама одбрала да помогне и покрај ризикот.
    Нејзин избор,нејзино право!

Последна измена: 5 февруари 2020
    На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.236
    Допаѓања:
    67.744
    И да посвојат можат да пружат мајчинска љубов. Нејзино право е де, и мое е да си кажам мислење. :)
    Не знам и колку воопшто било и избор, и јас истото би го направила за мое дете ако дојде до ова и се побара од мене, не знам дали би имала срце да одбијам.

На *Amethyst*, candy.cane, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.235
    Гледам гледам

13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.816
    Допаѓања:
    97.367
    Не знам дали ти е смешен повеќе коментаров или за жалење. Никој не рече правосмукалки, рерни, да готвиш, да чистиш, само деца да раѓаш, постојат едни мали работи што се нарекуваат метафори ама очигледно не ги разбираш. Жал ми е што пробуваш да станеш маж мислејќи дека само така ќе си вредна за почит. Би сакала да си ја видиш вредноста како жена, ако се обидуваш цело време да си маж и да си "груба" не си никаква феминистка, туку само им велиш на мажите, не вреди да си жена затоа еве станувам маж, за да ме почитувате. Да напишев ЖЕНИТЕ СЕ САМО ЗА ГОТВЕЊЕ, ќе те сфатев да ме цитираш со извичници, ама ова со рерна е метафора, матката е рерна, во матката се подготвува плодот кој е направен од други. Не ми се верува дека објаснувам метафора што значи, пошо тоа се учи во 6то одделение и не ме цитирај ако не знаеш какво значење има поимот метафора.

По цена на својот живот, аман аман! Сегде во светот сурогатство постои, ние мислиме ене ги за влакно не умреа. |(

На tina2018, Amellie13 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.647
    Допаѓања:
    121.908
    Постои да. И јаа сум потполно ЗА сурогатство. Само во светот не знам баш дали би враќале на сурогат мајка циклус за да роди. Тоа го коментирав.

На SummerGirl и Mantub им се допаѓа ова.
  15. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Тогаш и донорите на сперма се сведени само на објекти, автомати за сперма па не глеам некој маж да се затрча да плука по донирање сперма.

На candy.cane, GirlRose, Stressed Out и 6 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.647
    Допаѓања:
    121.908
    @DAngel има жени кои се плодни но не можат да доносат бременост. Има жени кои сакаат да бидат сурогат мајки. И? Зошто ти е ова чудно? Зошто толкаво осудување на сурогатсвото??

На Martka, LiliBoz, Stressed Out и 3 други им се допаѓа ова.
  17. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.192
    Допаѓања:
    3.961
    Циклусот се враќа вештачки со апчиња само за да се спреми ендометриумот. Тоа уствари не е циклус бидејќи не се создава јајце клетка. Ендометриумот се спрема да го прифати ембрионот и мора да е здебелен. Значи, бабата му е мајка уствари.

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.647
    Допаѓања:
    121.908
    Јајце клетките се донирани. Не се од бабата. А и што продавате овде глупости. Алал да и е на мајката. Алал да и е.

На Stressed Out, cresa-jagoda, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Да имаше жени што сакаат да бидат сурогат мајки ќе цветаше сурогатството кај нас, а не само 2 случаја во 6 години :D Еден од најлибералните закони за сурогатство го имаме во Европа.
    А зошто осудување за сурогатството, си кажав. Затоа што е една од најголемите експлоатации над жените. Постирав и видеа и книги назад, зошто не ги погледнете? Знам дека не сте по читањето, ама ете, и документарец имате.

Инаку, @RainBow нашиот закон предвидува и сурогатсво кај што ни спермата ни јајце клетката не се од оние што ќе го добијат детето на крај. Значи буквално, КОЈ КУРАЦ... Иди посвои, исто врска ќе имаш со тоа дете...

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.938
    Ајпарагус, дејче. Не можеш носење живо суштество во себе 9 месеци да споредуваш со исцедок што онака без размислување го издркуваат во вц школка.

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.