Знаеш по домовите колку царува баш таа трговија со деца што ја спомнуваш? Проблемот во темава е што се измеша сурогатство за пари ( особено кога има случаи кога се нафаќаат жени од немаштија) и сурогатство поради желба без финансиска надокнада да се помогне на некоја да се оствари како мајка, а не може самата таа да роди. Во сите случаи да се биде или не носител на бебе во матката на кое јајце клетката е твоја или од друга жена е лична одлука, избор. Што некоја ќе прави со парите ако одлучила да го прави исклучиво за пари не е ничија работа. Зошто некоја решила да го прави без пари тоа исто не е ничија работа. Едно треба да сфатите има жени на кои ова им е единствен начин да бидат МАЈКИ. Има геј брачни парови во кои еден од мажите сака свое генетско дете и ова му е единствен начин да го оствари тоа, а не како пред 60-70 години кога за да имаат дете и да не ги зборат дека се геј се женеле и ја затруднувале соругата, живееле неисполнет, наметнат живот. Како не ги согледувате бенефитите од ова еве не знам? Дека има злоупотреби во се има, еве и во постапките за деца посвојување има, ама тоа не значи да укинеме сурогатство/ посвојување како алтернатива за добивање дете кога не се може по природен пат туку да се бориме да се се направи овие аномалии во законите да се намалат или укинат, а не ај ќе забраниме сурогатсво, ај ќе укинеме посвојување.
Се ќе сфатиме, кога во таа дискусија ќе ја ставиш и жената чие тело се искористува, а не приказната за "кутрите жени и геј татковци". Ќе преживеат и без биолошко дете, де... Додека сурогатот може да им умре на сред бременост.
Нема да видиш ни богаташица како рмба во фабрика за минималец. И? Треба да им се забрани на сиромашни жени работење пошо тоа уствари не е избор туку се принудени?
Мене многу ме занима твоето мислење и ти ги читам мислењата, ут нема да гледам но текст ќе читам со задоволство. Сега, нешто сакам да ми објасниш. Околу ова "нема назад". Дури и да сум бремена со сопствено дете по сопствена желба, не можам да абортирам после 12та недела со причина "се предомислив". Сакала или не сакала, во очи на закон не смеам да абортирам, и тука мене лично ми е поделено мислењето, сум за абортус до 12та, за после тоа немам конкретен став. Во таа смисла не гледам разлика во "не смеам да абортирам" без оглед дали сум бремена со мое биолошко дете или биолошко туѓо дете. Секако нема назад. За комерцијално сурогатство ок, знам дека е шит и треба многу повеќе регулација, но не гледам како не знам што правам ако родам за сестра ми, какво право ми е ускратено, едноставно не го гледам проблемот ако јас како жена сакам да го направам тоа од алтруистички побуди. Како што да, би и' дала бубрег рецимо на сестра ми, би и дала и црн дроб и едно око, не знам што е поразлично со тоа да и' позајмам матка ако има потреба.
Биолошки мајки. Само то ќе станат. Домот е веќе оставено дете шо го спасуваш така да споредбата не ти е ама ич на место. Дете веќе на овај свет шо можи да добие топол дом. И нарачка на деца да ти се родат и да ги плаќаш е просто то - трговија. Со деца. Не одиш да видиш дете, си прајш нарачка. Да. Злоупотреби сегде има. Едни се проневери на пари, друго е ставање на туѓ живот во опасност за лични потреби макар другата страна се согласила. Зошто другата страна се согласила? Зато и према мене моментот пари е доста важен. Ако има пари и 300 договори да напрајш пак ќе има злоупотреба. Ако некој на свое срце го прај, ќе сфатам.
Па не гледаш, не гледаш како '' сурогат мајка можело да се умре на сред бременост'' смајли што се крсти. Истово го зборам ама тоа е, ако своеволно за најблиска прифатам сурогатсво без пари ме искористуваат, не знам јас за себе и своето тело да одлучам што сакам и можам и еве сега некој тука ќе ми каже како треба да одлучувам за себе
Па може да се умре при секоја операција реално, чак што више донирање на органи е троа поопасно од бременост. И да, можеме да кажеме дека без бубрег ќе умре, а без дете нема да умре нели, ама тоа е лично мое право како јас се доживувам во таа улога. Ако сметам дека е емотивно, морално, здравствено итн. несоодветно за мене, ок. Ако сметам дека вреди ризикот за внуче, пак ок. Сепак е тоа моја лична одлука. И тоа што некој злоупотребува наука, не е причина истата да не постои. Туку да се спречи злоупотребата.
За деца посвојување темата ти прва ја начна јас се надоврзав, дека не и е местото во оваа тема во право си, уште многу порано ова го пишав пред дискусијава да отиде во овие насоки во кои отиде, не си ме прочитала, така да ок. Јас за мене лично цело време пишувам за случај кога го прави некоја таму или би го правела јас за некоја на свое срце, свесно, доброволно и без пари. За другите не би да судам која зошто и како го прави ако решила да го прави за пари и што би правела со тие пари. Јас и да осудам пишав претходно кој фактор сум јас да ме послушаат. Еве родена сестра да ми е и се договорила со некоја жена за пари и јас да и ја пукнам главата од осуди и предрасуди за тоа знаеш што ќе постигнам ако таа се решила а другава жена прифатила, да ме избегнува само.
Добро, на страна абортирањето после 12та недела, ни пред 12 недела не и е дозволено. Апсолутно ништо не одлучува самостојно (иако искрено не знам како е законот за абортус во Украина). Постојат други, поголеми проблеми тука. Ако е дете кое има можност за минимална аномалија, нарачателите може да одберат да го абортираат оти не им се гледа дете со аномалија. Ако е прекасно за абортус, тоа дете се раѓа. Тие можат да одберат да не го подигнат. Куп "родители" одбиваат да ги подигнат оти не сакаат додатна грижа. Тие деца се институционално заглавени. Немаат право на украинско државјанство затоа што Украина на тој начин се осигурала дека мајката нема да може да го задржи и нема да постои траг за тоа дете дека е родено од сурогат во Украина. Немаат туѓо оти "родителите" не го подигнале и регистирале во другата држава. Тоа е ничие дете. Сурогатот и да сака не може да го земе. Детето оди во дом. Украинските домови се полни со деца, што оставени од сурогат - што пракса од СССР дека родителите можат било кога да го остават детето во дом. Снимките од домовите се ужасни, трагични, дефинитивно не се за луѓе кои се многу емпатични. Болни се, искрено се болни. Како да ги наречам тие луѓе родители? Како, кога си дозволуваат да ја бираат "робата", да се откажат ако не им е по стандард, ако не им одговара. Сакале само со нивни гени, па не е ли ни тоа дете со ниви гени? Слободно Каме. Ако се сметаш способна за тоа, апсолутно слободно. Луѓето прават многу работи од љубов, и сигурна сум дека таквата одлука би била од љубов направена. Ама зборуваме за тбее и твојата сестра, а не за жена која сака да биде сурогат на некој таму рандом пар. Оти и тоа имаше, некој доктор за малку пријавените жени за сурогат во македонија рече дека тоа е така затоа што македонските жени биле "себични". Не, не е себично да не сакаш да родиш дете за некој друг. Нити е нешто што треба да го величаме како врв на актруизмот. Луѓе сешто би направиле за најблиските, ама не од алтруистички побуди, туку од љубов.
Затоа реков, тоа што се злоупотребува "пронајдокот", не значи дека истиот не треба да постои, туку да се спречи злоупотребата. Самото сурогатство не е толкав проблем, колку што е злоупотребено ете од Украина, пример. Секое едно нешто на светов може да се злоупотреби, се' буквално. Нормално дека со опишаните ситуации погоре не се согласувам, ниту сметам дека се било како морални, етички, хумани, но пак, за тоа се криви оние што злоупотребуваат, не самото постоење на сурогатството. На пример, да речеме, правам едно ИВФ, неуспешно. Реално, не можам да правам пак за 1 месец. Ама ако најдам доктор што ќе ми направи за еден месец, каде е грешката? Во ивф како постапка, или во докторот/државата што дозволила? За последното, каква црна себичност. Глупоштии. Толку што ми е страв што би напишала за изјавата.
Деца со аномалии се остават по домови и ако се родени најнормално, без сурогат мајка. Нема тоа никаква врска со сурогат мајката И? Како ќе го спречиш тоа? Со забрана за размножување, според досегашнава логика?
Не е себично да нејќеш да родиш.Ама,не е лошо ако сакаш да родиш и со тоа да помогнеш на некој пар. Ако некоја жена своеволно одлучи да го изложи своето тело на ризик,тогаш тоа е нејзино право. Никој не треба да ѝ задира во тоа.Па и да ѝ е од потреба за пари,а не од љубов и алтруизам. Нели е нејзино тело,па и нејзин избор,нејзино право? Тоа што има злоупотреби не значи дека сурогатството треба да биде забрането,туку подобро регулирано. Секако дека на сурогатот не треба да се гледа како брод/носител,туку како на човек со право на здравствена заштита.
Разликата е во тоа што во Украина конкретно тоа дете не добива државјанство, а немање никакво државјанство значи технички непостоење. Биолошки свое дете да оставиш во дом сепак ќе има државјанство и сите права што му следуваат со истото. Тоа е украинскиот шит, генерално.
Желбата за потомство не бира средства, секој оваа тема различно ја доживува. Но мое мислење од секогаш ми било дека сурогат мајка е малку болна работа. Дете е благослов и Божја работа, ова што почнаа да го прават години наназад не ми се допаѓа ич. Скептична сум и во поглед на вештачко оплодување но ок. Но ова тема ми е ужас, особено во случаи каде бабата, тетката, сестрата на родителите е и мајка на детето . Се што е неприродно е погрешно, но и природното треба да има граница. Напредокот во технологијата е крајно злоупотребен, за некоја година од јајце ќе ги снесуваат. Не осудувам, но се подалеку сме од Бога и од природата, а тоа не е добро за никој, а се дава и погрешен пример и насока на идните генерации.
Дали осудуваш и луѓе што вештачки со ивф родиле дете? Како тоа се' што е неприродно е погрешно? Ракот е природен, па многу вештачки работи правиме за да се спасиме од него.
Па да де, ги "згрижуваат". Вардариште е хотел за таа грижа. Нема оправдување за тоа што Украина го прави, ама пак, тоа што се они посрање држава и од нас, нема врска со самото сурогатство како постапка.
Реков скептична, личен став. А се оградив дека и за сурогат не осудувам, секој има право да прави што сака, а дали е тоа исправно или не е друга работа.