Сурогат мајка

Дискусија во 'Бременост' започната од zverka, 17 февруари 2010.

?

Дали би биле сурогат?

1. Да, но само за блиски (без парична надокнада)

37 глас(а)
    16,2%
  2. Да, и за блиски и за парична надокнада

42 глас(а)
    18,4%
  3. Не, никогаш

149 глас(а)
    65,4%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Па те прашав за ставот, ако сакаш, те молам објасни ми.

Иначе, "ова што го прават е ужас" е осуда.

На Idedemja и nextredstyle им се допаѓа ова.
  2. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    А од каде знаеш дека не се лечам со алтернативна медицина. Многу работи се неприродни па се прават. Тоа не значи дека се добри нели? :)

3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Тоа значи дека треба да си ги сменат регулативите, а не дека по дифолт треба да се забрани сурогатство.

Инаку, кој имал можност да види во какви услови живеат во Македонија напуштени деца со разни деформитети и пречки во развојот, ќе знае дека ни тука не е нешто подобра ситуацијата.
    Зборувам за деца родени по стандарден пат, не со сурогат мајки.

Ама тие не се битни, не се родени со сурогат мајка и имаат државјанство, не влагаат у агендата на самопрогласени борци за човекови права и може и даље да си седат вошливи, валкани и мрсулави напуштени од родителите кои ги добиле по природен пат.

Последна измена: 8 мај 2021
    На Idedemja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Е така де, ужас за мене, не реков дека треба да се спалат на клада. За некој е во ред и геј парови да посвојуваат деца за мене не е. Мојата поента е да се задржиме на природата, зашто напредокот во медицината колку е добар толку е и погубен, зависи каде и како се употребува.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.275
    Допаѓања:
    189.714
    Малку повеќе конфузија.
    Некоја таму не е битна или како? Ти доброволно и без пари, некоја таму ватевер. Дали ти би се чувствувала пријатно, комотно, во ред, кога би била во позицијата на таа некоја таму?
    Е сега, за сестра ти да не биде во позиција на некоја таму, за пари да се договори, постои закон кој тоа не го дозволува. Се надевам немаш хипотетичка сестра во Украина.
    Да, јас цело време велам, комерцијално сурогатство не е во ред. Не е етички, не е хумано, простор за експлоатација милион. И не велам само јас, цела цивилизирана Европа, на идентичен начин го регулира тоа, и има причини зошто. Тие причини не се за да ви ги скратат алтуристичките побуди, од алтруизам можеш да му износиш дете и на другар ти/ брат ти геј, и на сестра ти/другарка ти. Тие причини не се ни да ви го ускратат феминистичкото право на избор, туку да ги заштитат слабите и подложни на манипулација. Не е се стока што може да се купи, затоа што има побарувачка. Има некои работи, оф лимит, ова е една од нив.

На theowndemon и DAngel им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Па да де, ужас за тебе е осуда од тебе.
    Не можеш во иста реченица да кажеш дека нешто не осудуваш и е ужас.

На tirkenbal, WildMk, Idedemja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Тоа значи дека не чини правниот систем во врска со сурогатсвото таму, не е добро правно изрегулирано, а не ај ќе укинеме сурогатсво не чини.
    Па ако пишеш своевеолно би носела дете на блиска да го родам одма напад ме искористувале, го поседувале моето тело 9 месеци, сум можела како сурогатка да ме изгубат на сред бременост...
    Мислам испаѓа немам јас мозок да сфатам и разберам кои се ризиците|(
    Ама сепак сум решила и покрај сите можни ризици дека побитно ми е на тие кои ми значат( пишав претходно сестра, братучетка, најблиска пријателка) и ми значи да ги усреќам со тоа што можам да им износам во мојата матка нивно дете, нешето што по природен пат за нив/ неа е невозможно.
    Ништо Каме требаше ти да дојдеш и да ти се уважи дека имаш право на сестра ти да и бидеш сурогатка ама само од љубов никако од алтруизам и на никој друг освен неа:D

На Pixi5, beautifullgirl ❤, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Тоа и го кажувам.
    Украина е крајност, не е правило и не е пример што треба да се следи или да не' инспирира.

На danichap, Idedemja, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Пишав некоја таму или јас кои би правеле без пари, конфузијава малку повеќе кај тебе.

Спомнав кога сетра ми или Петранка другарка ми или колешка ми Стојанка одлучиле и законски преку агенција се договориле да дадат финансиски надомест на сурогатката која сум јас да ги осудувам и премислувам. Јас знам дека не сум фактор врз база на кои они ќе одлучат, не си зимам за право да се мешам во туѓи лични одлуки ( особено да кажувам кој како ќе оствари потомство, па и ако не оствари да пишам не ќе умре), пари и кои за што и како ќе троши ако некој ужива да се занимава со овие ствари слободно нек изволи.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Овде сме за да кажеме личен став, не да се надмудруваме. Ужас е збор кој значи осуда во ред, но ајде да го разбереме како нешто неприродно, далеку од нормалното нешто што не постоело 2000 години пред ова "лудо" време, во таа смисла, а не одвратно. Сепак да не се фаќаме за збор туку да ја запазиме суштината

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Се додека се капитализира ќе биде злоупотребено. Едноставно, самата размена на пари за матка/бебе е екслоататорска и крши човекови права.
    Ко што кажав, Индија имаа дозволено комерцијално, од кога се изгореа и утврдија дека таквата пракса е отварање на широка врата за експлоатација на индијските жени од страна на Америка - истото се забрани. Сега е дозволено буквално само на најблиските.
    Мапава мислам многу кажува. Црвено е држави каде се сите форми забрането. Светло сино се оние кај што е дозволено алтруистичко. Зошто сакаме да бидеме Русија? Од кога е Русија пример за женски права?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Овде сме да дискутираме, всушност.

Пред цирка 80 години, едниот брат имал 5 деца, едниот ниту едно, па првиот ќе му дадел едно да не е без ич. Скроз природно.

Неприродно е се' речиси, како и уредот на кој го пишуваш мислењево, анестезијата што ја примаш за операција, колата во која се возиш, шпоретот на кој готвиш итн.

На bittersweet, ladystardust, Mikha4 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Па тоа и кажувам.
    Не смее да се дозволи експлоатација, па се' додека не се изнајде систем со кој и сурогатот ќе добие максимална заштита и права во приказнава, не може да биде комерцијално.

Алтруистички е сосема друга приказна.

Сурогатството како такво не е виновно што е злоупотребувано.
    Како што хелексов не е крив ако го злоупотребам.

На државата работа е да ме спречи да го дилам или да се самоубијам, а не да го банира целосно.

На Dust, Lella, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Како ќе инајдеш систем да не биде комерцијалното сурогатство трговија со луѓе? Оти тоа е суштината, размена на пари за дете. Тоа е основата на комерцијалното сурогатство. Кој дел од равенката ќе го тргнеш? Ќе промениш дефиниција за трговија со луѓе?

Чисто дискутираме, brainstorming... Баш ме заинтересира сега.

15. beautifullgirl ❤

beautifullgirl ❤ Нов член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    12
    Ги читам коментарите и мислам дека секој гледа од свој агол. Тие што се против сурогатсвото сигурно веќе имаат потомство или немаат никакви здравствени проблеми и гледаат малку себично на темава. ( Кога би биле во ситуација да не можат да родат а како и секој што сака така и тие би сакале потомство,мислам би гледале од друг агол и би го прифатиле сурогат мајчинство). Тие пак што не можат да родат од различни причини а желбата за такво богатство е голема прават се само да си го остварат сонот. Затоа мислам треба понекогаш човек да се стави во кожа на другиот и доколку е од мајка роден да му помогне,да направи хумано дело,а не да суди и да кажува дали е правилно или не. Секој поминува во животот низ некакви искушенија и секој си бара начин и решение за проблемот што си го има.

На tina2018, Mikha4, MarijaMi90 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Затоа и реков ама не ме пратиш, напредокот во медицината може да е погрешен место корисен ако не се употребува правилно. И таблетот е коросен додека не си ги остаиш очите и завршиш со диоптер нели.
    Еве објаснување, гледам се запали што спомнав инвитро. Јас не би, многу инекции, многу трауми, многу болка, многу страв, многу исчекување, многу многу многу.. имам многу добри но и лоши искуства во околина, имам примери каде е се ок, има примери каде детето има мали проблеми и примери каде жени завршиле со 9 спонтани и пак ништо. Да не зборан за фрлени илјадници евра и сите психички трауми. Јас да не даде Бог, не би се фатила на тоа оро, не би издржала ни психички ни физички. Е затоа сум скептична.
    Друго, ако е природно бабата да си го носи внучето, секоја чест.
    А за детето на братот тоа е хуман гест, како и посвојувањето, тоа е помош, згрижување...
    Мисла дека е малку појасно сега?
    Што се однесува до шпоретот, што неприродно е тука молим те просветли ме

Последна измена: 8 мај 2021
  17. MaKaRoN

MaKaRoN Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    53
    Никој никому не може да каже што е правилно што не. Секој треба да се води по своја логика. Оние како мене што не го разбираат овој процес кој е и тема, затоа сме тука, е личен став. Крајна опција ми била ако не можам да имам свои ќе посвојам или нема да имам, бидејки за мене е неприродна секоја друга опција и ми е страв. Крај крева не е проблем да го родиш, родител е оној кој од 3 килца успеал да издигне возрасна, самостална, совесна и добра личност.

18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Ќе го поправам се' она погоре опишано, дупките во закони и се' слично.

Неколку идеи, у моментов:
    1. Не може да е ничие дете. До момент на раѓање е на таа што го носи, ако сака да абортира важат истите правила како и да е нејзино лично дете. Не добива пари, но и не плаќа оштета. Ако го роди, нема "не сакам" од биолошките родители. Нека го остават во дом во својата земја и таму нека сносат последици за одлуката. Важат исти правила како "нарачателката" да го родила.

2. Екстремна замешаност на државите во се', пред се' дали е сурогатот навистина доволно здрав (а не како во текстот поназад, со операција на срце), психолошки проценки, социјални работници (дали те принудуваат или сепак е избор), покриена здравствено за се' произлезено од бременоста, максимална грижа а не трупање како крави за расплод.

3. Поназад мислам имам напишано за тоа "продавање на тело". Јас и тело и ум продавам сосема легално, и ете државата одлучи дека нема бек оф за мене, година и кусур веќе отказ не смеам да дадам. Дури и да смеам, не можам да решам од утре да не идам. Следуваат санкции.
    Така што да, бек оф план мора да има, ама не во 6ти месец кога впрочем за никој не е дозволено. Бек оф 12 недели на пример.

4. Трговијата со тела ако не е присилна, да потенцирам, не ја гледам како крајно нешто ужасно. Морално можеме да се прашуваме и дали е ок да се омажам за некој богаташ без љубов, па кој ме преиспитува? И тоа е трговија, јас него секс, тој мене пари и сигурност со брак.

Како што постојат жени што се принудени на проституција, постојат и жени кои сакаат да се занимаваат со проституција, пак, не можеме да тврдиме за сите оти не знаеме за сите.

Затоа со проституција која ќе обезбеди заштита за жените немам проблем, да речеме трговец поединец а не управувана од макро, ама имам проблем со проституцијата како што е сега.

На крајот, дури и да носам не толку добри одлуки за себе, сепак треба да се мои одлуки. Дали ќе го шиткам сопственото тело, треба да е една од нив.

А државата да се занимава дали го шиткам оти јас сум решила дека тоа ми е поарно него да работам 8-4 или некој ме тера и немам избор.

На bittersweet, Mikha4, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Под трговија со луѓе на бебето мислев, тоа е размената. Сосема на страна сурогатот. Тоа ти е момент на трговија со луѓе и ни една измена на законите не може тој момент да го промени.
    Затоа европската комисија го проценува комерцијалното сурогатство како трговија со луѓе.
    Тоа ми е поентата. Не постои момент што ќе ја направи таа размена во ред. Тоа е трговијата што се случува.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.978
    Па не знам како е конкретно бебето предмет на трговија, кога е матката.

Бебето е трговија оти законите се чкљ, ако збориме дека е мое и на маж ми биолошки истото. И тоа што законите не не' принудуваат да се однесуваме со него како што би било пример јас да сум го родела.

На cresa-jagoda и Idedemja им се допаѓа ова.