Кои тоа? Тие во Тајланд? Оди пресели се таму и види колку и каква работа имаат. Лесно е да се збора од удобноста на дом поскап од 50.000 евра, додека некој живее во шупа во Украина.
Prvo ziveam vo stranstvo kade shto imam kontakt so lugje od celiot svet. Vtoro sum bila i Tajland i Vietnam. Treto imam prijatelka koja si plati za surogat majka vo ukraina, rodi edno zdravo dete i dobri rak posle toa. Imashe 9 zamrznati embrioni, no i kazaja striktno nikako bremenost Posle bolesta. Zapochna procedura za posvojuvanje, no dozna za surogatstvo i se odluchi na toj chekor. Non stop bea vo kontakt so surogat majkata, i ne, na slikite i na videata voopshto ne izgledashe kako da zivee vo shupa vo ukraina, oti i jas sum ja videla. Aj sega da ti recham ke ti platam 1 milion evra, rodi mi dete? Bi?
Јас не, ама има жени што ќе се нафатат. Стриктно заради парите. Или од сиромаштија, или од социопатија.
Да. Најмалку ми е важно детето шо гени носи. Способна сум да сакам безразлика дали нешто е биолошки поврзано со мене. И биолошкото не ми е поќе важно од фактот дека некогаш сакам едно дете. Посвоено ми е идеалната опција, ако не успеам ќе родам јбг. Сурогатство за фри - какво користење на толку мачен процес. Цело тело ти се менва. Ко је хуманитарност ама која е границата на хуманитарноста на то шо го вложваме и добиваме? Ама ај. Избор било. То ме носи до сурогатство за висока сума пари - колку жени ќе се клат во ризик за та висока сума на пари? Лесно е да речите аМа ИзБрА. Општеството треба да се менва потемелно да не стигни да одбери некоја нешто шо ќе ја загрози на било кој начин ( коментирам за горе шо пишевте демек тА сАмА сИ иЗбРа, во случај на компликација, во одредена држава, ако законот не ја покрива и спасва неа, ко зборате за алтруизам и хуманитарност ама при прва прилика фрлате жени под воз). Ќе ти одговорам и јас. не. Неќам да носам бременост сем ако ептен не морам. И под морам или не, мислам, ако јас сакам. За мене. Ама прв избор за дете ми е посвојвање. И сакам се пишано да сумирам со ова:
@WildMk утре не дај боже ќерка ти не може да износи бременост, и те замоли да си и сурогат, ќе одбиеш?
А чудно ќе ти е ако одбие? Еве јас во никој случај не би била сурогат на моја ќерка. Ниту па би прифатила мајка ми да ми биде мене. Секој не може да го "свари" тоа
Знам. не е чудно ни да одбие. Ама многу така направија кај нас. Пак ќе кажам, не осудувам никој. Ама овде сурогаството го направија толку страшно. мислиш по улица одат и те фаќаат за рака да те оплодат сакаш не сакаш.
Се прашувам колку само треба да има јака психа жена која е или би била сурогат мајка... Расте во тебе, го чуваш под срце, го раѓаш и ти го зимаат.. Мислам дека не може мајка, па била сурогат или вистинска мајка, да не го чувствува како свое ... освен ако самата жена не се доживува како машина за производство за бебиња и интересот и е да земе паричен надомест. Бабите сурогат мајки се жртви за своите деца и тоа ми е разбирливо. Иако го даваат бебето, го имаат внучето цел живот покрај себе. И за ова треба јака психа.
Никој никого не треба да замолува лично за ваква работа in the first place. Мене срам ми е на близок да му побарам орган да ми донира за да живеам, не па ова.
Не си била во таква ситуација и речи си дај боже никогаш да не бидам. Па и за орган донирање. @sanjaeva затоа не може секоја да биде сурогат. И во државава има многу дечиња кои се родени од бабите.
И да бидам нема да побарам сурогат да ми биде некоја. За органи донирање веќе е прашање на живот или смрт.
Добро де никој не те ни натера. Твое право. Ама доста со осуди. Следно осуда ќе има за зачнување со сперма од донор ( а во државава има бајаги така деца, што се родени во брак ама таткото не е биолошки), па за донирање јајце клетки. Ми се гади кога ќе помислам каде живеам.
Isto i jas go delam vaseto mislenje. Nema da mozam psihicki da se opravam posle razdelbata so bebe, bidejki majkata so bebe ne se vrzuva otkako bebe ke se rodi , tuku i dodeka e vo stomak se povrzuvaat. A nemam nisto protiv surogat majki .
Да Немам ништо против сурогатство од алтруизам, имам проблем со комерцијално сурогатство. Уште вчера го пишав ова
Јас немам проблем ни со едно ни со друго. https://novatv.mk/16-makedonski-dvojki-dobile-potomstvo-preku-surogat-majki-od-ukraina/ 16 среќи, 16 исполнети соништа. Во меѓувреме во Макединјава: Предрасудите се толку големи што во некои случаи кога мајката носи бебе за ќерката и кога бременоста ќе почне да се познава се селат од градот или населбата во која живеат и одат под кирија додека да се роди детето.
Пре би била сурогат, отколку на пример да донирам јајце клетки. Некако језива ќе ми биде помислата дека можеби ќе постои некаде биолошко 'мое' дете, а јас нема да знам што се случува со него. Мада во начело немам против оние кои го прават тоа, за пари или без.
Мислам дека парите играат тука голема улога, не верувам дека постои жена која не би се нафатила да биде сурогат мајка за 100-150 илјади евра, мислам можеби има, ама повеќето би се нафатиле за толку многу пари..