Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сурогат мајка

Дискусија во 'Бременост' започната од zverka, 17 февруари 2010.

?

Дали би биле сурогат?

1. Да, но само за блиски (без парична надокнада)

36 глас(а)
    16,3%
  2. Да, и за блиски и за парична надокнада

42 глас(а)
    19,0%
  3. Не, никогаш

143 глас(а)
    64,7%
  1. ^BadGirl007^

^BadGirl007^ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    501
    Што читам. Сурогатство не е професија. (facepalm)

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Кај нас не е легално комерцијално сурогатство. Сѐ уште ко што знам е само помеѓу блиски луѓе, без паричен надомест. Е сега дали приватно им даваат пари, не може да знаеме.

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Ај шо не е професија, не е...
    туку... од кај знајш дека некој, или нешто не ги натерало на сила?

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.812
    Има луѓе што "на сила" заради финансиски средства работат работи што не ги сакаат. И комшиката не сака да работи во маркет и со сила оди ама нема друго чаре, и треба плата во месецот. Така што "на сила" може да те натераат финансии, а тоа важи не само за сурогат да бидеш за пари, туку и за други работи. Кој што одбрал.
    Не разбирам зошто сурогатството е проблем ако е регулирано според соодветни закони. Или ако блиска личност го прави тоа за некој пар. Сепак е избор дали некој сака да посвои дете или ако има свој генетски материјал а механички проблем со матката кај жената, да се обиде со сурогат.

На christinnn, Bella_Stella и nevermet18 им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.060
    Допаѓања:
    20.000
    Кај нас не е, ама има земји кај што доброволно си го работат тоа за профит. Никој не може да ти рече иди раѓај за друг ако ти нејќеш. Слободно можеш да заработиш од било што друго. Постојат и други работи за кои не се потребни којзнае какви квалификации, чистачки, продавачки итн. Ама вие сеа до утре може да си го испревртувате муабетот и да се шлапате по фаца зошто некој нема исто мислење како вашето. :)

На buba4e89 и forumce им се допаѓа ова.
  6. ^BadGirl007^

^BadGirl007^ Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    501
    Не е никаква професија, туку е чисто од алтруистички причини, со мал финансиски надомест. Па колку деца може да има една здрава жена во нејзиниот животен век, 15 сигурно не за да може да се нарече бизнис или кариера.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Оти е рентање матка.
    Тела и делови од тела, не треба да се комерцијализираат.

На Серотин му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.812
    Избор е. Доброволен. Може и да не биде за пари. Сакам да го направам тоа за близок некој. Некој близок сака да го направи за мене. Кој е тука проблемот кога не сум присилена на тоа.

На Sukre93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Ако ја земеме предвид причината поради која ова се прави, не гледам ништо погрешно во сурогатството.

На Sukre93 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Да 'избор' е.
    Посебно за жени кои немаат пари да си ги ранат децата, или жени кои се во насилни врски.
    Алтруистичко сурогатство е едно, комерцијално нешто сосема друго.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Да ама пак е избор.
    Како и да свртиш.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.598
    Допаѓања:
    39.037
    Индустријата со сурогатство врти милијарди. Не би ме чудело некои од тие "агенции" да се тесно поврзани со трговија со луѓе, не бидете толку наивни дека е чист бизнис.

На Серотин и Just.do.it им се допаѓа ова.
  13. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.812
    Ова може да се каже за апсолутно секоја тема ако тргнуваме со тој став дека жената е сиромашна или има партнер кој ја присилува на нешто. Па има жени што решаваат сексуални услуги да пружаат за пари и тоа само и исклучиво по нивна волја без никој да ги тера. И што има лошо во тоа ако тоа е избор на жената. Истото е и со сурогатството. Да не ги релативизираме работите. Збориме за жени кои свесно направиле избор, без никаков притисок. А тоа како решиле да ги заработат парите ако е нивна лична одлука зошто да е тоа нешто лошо и погрешно. Секако дека не е во ред да те присилува некој на нешто , и тоа важи не само на оваа тема туку за се. А тоа како некој сам одлучува да заработи е личен избор. Доколку е тоа на легален начин.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.598
    Допаѓања:
    39.037
    Тоа е работата, што не може баш да се разграничи кој прави по своја волја кој е присилен. Тие што се сиромашни и неписмени се баш присилени и искористени. А само зашто нешто е легално не значи дека сѐ иде по пропис.

15. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    2.812
    Така е, ама не генерализирајте. Истово може да го кажеме за било што друго ама се фативме со сурогатство да го врзуваме. Секоја работа и најдобра на свет да е може да се испреврти и да не е по пропис. Тука правиме муабет за нешто што е достапно, регулирано, и прифатено по своја волја од двете страни. Без разлика дали е комерцијално или алтруистички. Јас во тој дел не гледам проблем.

16. Sukre93

Sukre93 Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Сеуште немам родено. Мојата одлука за сурогат мајчинство ја искажувам каква што е. Само Господ знае како ќе биде за тоа што не зависи от мене.

17. Sukre93

Sukre93 Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Токму така. :) јас ја сакам и нивното дете ќе знае дека тетката( до колку одлучат да му кажат дека јас сум била инкубаторот) ги сакала мама и тати и овозможила тој/таа самата да не е 11то починато ембрионче <3

18. Sukre93

Sukre93 Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Во суштина ќе ја раздолжам темата. Јас самата кога имав 17 години(година пред да се запознаам со сопругот) си го убив бебенцето. Иако знам дека со тоа што се покајав Господ ми прости, јас сеуште живеам со таа болка. Претпоставувам таа вина ми нашепнува дека "така ми треба", што мојот сопруг има азооспермија. Воопшто не ми е онака напишан ниту еден збор, темата околу одземањето на невин ЖИВОТ е дел от мене. Во суштина, абортусот е себичност(не зборуваме за случаите во кои лекарите настојуват за чистење). Абортусот е смртна казна за туѓи грешки. Секоја чест на здружението "Лидија, срце што чука". Тоа е здружение кое советува и помага на жени кои се мислат или морат да абортират. Тие потсетуват дека не си премлада, не си престара, лошите луѓе секогаш ќе те зборат независно што ќе правиш. Не си сама... Многу пати сум плачела и плачам, што никој не ме советуваше, барем еден збор, дека немора да е вака... Ете и свекрвата родила 2 месеци пред да наполни 18, и не ми се верува дека постои таков прекрасен човек, како мојот сопруг. Премногу сум и благодарна.
    И пак да се вратам на темата. Кога "мое тело, мој избор" може да е апел за смрт, зошто да не е за живот? Во секоја држава што дозволува абортус мора да дозволи и сурогат.

Последна измена: 4 октомври 2022
  19. Sukre93

Sukre93 Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    19
    Пишав понадолго, размисли и ќе увидиш што е поентата на моите коментари. Секако ќе можеш да разбереш, зошто емоциите ми се толку бурни и се обидувам да ги искажам личните изкуства што е можно пократко. От форум ќе морам да се префрлам на пишување книга. Само во Македонија се убиват преку 4000 бебиња годишно. До 100-700 се на девојчиња пред бракот, а останатите се "срамота е трето дете и шо ќе рече тој шо не му е гајле". Дали навистина дури 1% се силувани? Па дали ајде да речеме 1000 да се препорачани от доктори? Пак ќе останат 3000 силувачи шо ги начекуват тетките от 36-45 околу деновите на овулација?
    Баш за тоа што е тешка и болна тема мора да зборуваме за нештата какви што се. 10,15 предимно женички ќе с'снат навредливи коментари за тие кои се застапуват за луѓето во најбезаштитните први недели и готово. Тоа се одлуки со кои се живее цел живот.

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392

Ако се доволно свесни нема да прифатат нивната мајка на 45+ да ја изложуваат на здраствени ризици. И мајка и да сакала да го носи тоа бебе на ќерката дотичната не требало да дозволи. Наместо на стари години да си уживаат они треба да раѓаат (не им ставиле нож до грклан де).