Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сурогат мајка

Дискусија во 'Бременост' започната од zverka, 17 февруари 2010.

?

Дали би биле сурогат?

1. Да, но само за блиски (без парична надокнада)

36 глас(а)
    16,3%
  2. Да, и за блиски и за парична надокнада

42 глас(а)
    19,0%
  3. Не, никогаш

143 глас(а)
    64,7%
  1. InfinityGirl

InfinityGirl Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, dali znaete nekoja shto bi sakala da vide surogat
    Ve molam ako ima nekoja zainteresirana za surogat majka neka mi pise. Vi blagodaram. Pozdrav

2. AniJo

AniJo Нов член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите.Помислата дека никогаш нема да може да имате дете може целосно да ве порази, оние што имале било какво лошо искуство со забременување, или со бременост, целосно разбираат какви чувства се овие.Од медицинска грешка и јас сум лишена од таа улога во мојот живот.Би сакала да прашам дали има некоја жена што би се нафатила да биде сурогат мајка? Ако има слободно нека ми пише.
    Со среќа на сите што чекорат по тој пат!

На Mila0000 и Skilover им се допаѓа ова.
  3. peperutkaa

peperutkaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    619
    Пред недела две, на работа разговаравме на темава. За добра сума и фер договор каде би биле заштитени двете страни многу жени би се нафатиле на сурогатство. Од алтруистички побуди може само мајка на ќерка и сестра на сестра/ брат. Затоа колку и лошо да звучам, ако во Украина се плаќа по 70000 ЕУ, бидете спремни на таа сума и тука. Ја разбирам и вашата болка, но и сурогатството носи свои ризици по здравјето на гестацискиот носител.

4. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    799
    Допаѓања:
    749
  5. AniJo

AniJo Нов член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    2
    Vo Ukraina cenite se okolu 40.000 evra za klasicna surogat procedura

6. Moni Love

Moni Love Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    44
    Јас целосно поддржувам финансиски надомест на сурогат мајката, не е ништо срамота на денешно време, а и на тој начин полесно ќе се мотивираат жените да се пријават. Од друга страна, законот не дозволува финансиски надомест, туку напротив има казна за тоа ако те фатат. Затоа и многу парови кај нас се решаваат "под рака" да им дадат надомест на сурогат мајките.

Кога се зборува за Украина, тоа не може да се спореди со ситуацијата кај нас и не може да се бара таа сума на пари, од причини што ситуацијата во Украина е поинаква. Таму, за таа сума сега од 40 000 евра, претходно што беше 70 000 евра, добивате буквално се. Одите во агенцијата која посредува, давате документи, испитувања, ве сместуваат во хотел со 4 ѕвезди, се платено, си одите дома и потоа кога ќе се добие дозвола, агенцијата со клиниката се грижат за се: од почеток на постапка до крај, тие се грижат за сурогат мајките, им даваат исхрана, витамини, прегледи, дури и ги сместуваат во мали етно села додека да се породат и тие ги плаќаат после нив како сурогат мајки. Парот не се грижи за ништо, само чека да ги известат кога да дојдат по детето (или ако сакаат да доаѓаат кога има ехо). Ако не успее со една жена, пробуваат со друга се дури не добиете дете. Значи, буквално се е вклучено во оваа сума. Плаќате и после знаете дека на крај ќе добиете дете и за ништо не се секирате.

Кај нас, се трчаат сами паровите, постапката во Министерство за здравство која трае и е многу спора,постојано прегледи, па ако нешто не чини, ги враќаат, па пасихолошко советување 3 месеци и може една до две години да пројде, дури да се почне постапка. Трансферот на ембриони во клиника, лековите и виитамините за сурогат мајката, инекциите и се што ќе и препишат во клиниката, прегледите, породување, никој ништо не им гарантира, оставени се сами на себе, така што сумата од 70 000 евра за МК не е реална, треба да биде далеку помала.

7. Filip Dobreski

Filip Dobreski Нов член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo, baram surogat majka, plajkanje po dogovor, na notar, sve legalno, jasno, posteno.
    Za 10-11 meseci, ke si ima extra kes pari, da ne odam da baram, davam pari,vo Gruzija, Ukraina, Iran i Dr. Koga i kaj nas e sve legalno, zakonski.

8. Filip Dobreski

Filip Dobreski Нов член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Baram surogat majka, plajkanje po dogovor, sve ke si bide, legalno, preku ministerstvo za zdravstvo, zakonski

9. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    3.282
    Исконтактирај со некоја админка на женските домаќински групи на фб, мислам дека таму имаш поголеми шанси да најдеш.

10. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    704
    Контактирај со админот од групата охриѓанки и нивните пријателки мислам дека некоја анонимна се нудеше како сурогат мајка.

11. She-wolf_01

She-wolf_01 Нов член

Се зачлени на:
    15 април 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Подолго време размислувам да бидам сурогат мајка, ги исполнувам условите. Сакам да бидам за парична надокнада. Ако има некоја од форумов што била ја молам да ми пише пп. Ме интересира искуството со фамилијата, а и како се справила потоа.

На GenijeNaTatko и Martka им се допаѓа ова.
  12. johnny-bt

johnny-bt Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    13
    Jas baram zdrava, kulturna i humana zhena koja bi prifatila da mi bide surogat.

Последна измена: 22 мај 2024
  13. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.035
    Допаѓања:
    10.582
    А ако не е реализирана?

14. johnny-bt

johnny-bt Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    13
    Fala na korekcija.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.304
    Мислам дека едно од правилата е да има родено, зборам со редовен пат.

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.035
    Допаѓања:
    10.582
    Знам за тоа. Под реализирана мисли на нешто друго.

17. Moni Love

Moni Love Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    44
    Правилата се жената да е над 25 години и да има родено барем едно дете. Тоа го пишува во нашиот закон за бпо.

18. AnaAnaBanana

AnaAnaBanana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    482
    Феминки, ако можам да го споделам моето мислење за сурогатењето, низ кој процес моментално минувам како мајка која не може да има свое дете. Јас сум во процес во Украина и сум презадоволна од Агенцијата и болницата. Да бидам искрена кај нас не е дозволено платено сурогатење и не може да биде средено со договори на нотар во кои двете страни ке бидат заштитени, плус не сум сигурна дали мајката сурогат може да се откаже од договорот по раѓање на детето и да го задржи. Според Устав во Македонија родителско право се стекнува со раѓање на детето. За разлика од тоа во Украина, родител ќе бидам јас од момент на раѓање на детето и плаќам ама друг ми ја мисли од почеток до крај. Мојот став е барем таков.

На Manako2, Ladyme, Лалина и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Mila29bt

Mila29bt Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    7
    Браво за храбриот чекор. Јас имам многу неуспешни инвитра и веќе се мислам на таков чекор. Можеш да споделиш повеќе за процесот, агенцијата, трошоците. Може и во порака ако не сакаш јавно да пишуваш за тоа. @AnaAnaBanana

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Margii22

Margii22 Нов член

Се зачлени на:
    28 ноември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, барам сурогат мајка доколку има заинтересирани контактирајте ме 072609031