Сурогат мајка

Дискусија во 'Бременост' започната од zverka, 17 февруари 2010.

?

Дали би биле сурогат?

1. Да, но само за блиски (без парична надокнада)

39 глас(а)
    15,7%
  2. Да, и за блиски и за парична надокнада

44 глас(а)
    17,7%
  3. Не, никогаш

165 глас(а)
    66,5%
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.105
    Допаѓања:
    140.261
    А бе види. Во држави како САД многу работи не се како кај нас. Многу жени се одлучуваат на тоа. Имаш млади кои се одлучуваат на пример зашто сакаат да студираат а се сиромашни, некои зашто имаат долгови, некои од само нивна позната причина. Ама пак ќе кажам, алал да им е на храброста. Бременост не е лесна работа. Ама па ете начин некој да си добие дете. Ако трнеме така ај нека нема инвитро, нека нема донори на сперма и јајце клетки... да идеме само на притодна селекција.

На JoyJoy и Mr.Limonko им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Сите овие процеси се селекција, ограничувањата да бидеш во брак, да бидеш хетеро, да бидеш пар, да бидеш богат, да имаш нечие државјанство, сето тоа е селекција.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    22.105
    Допаѓања:
    140.261
    Во таков свет живееме.

4. DragonFly22

DragonFly22 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    Е селекција, токму така.
    Сепак личности кои ги исполнуваат критериумите ако ова им е прифатлив начин да се остварат во тоа што посакуваат на фер, легален и правно одлично регулиран начин зошто и да им ја оспоруваме таа можност која по условите на селекција ја исполнуваат?
    Поточно секој може, а и најдобро да не мора (не би требало) да има одбивност или оспорувачки став кон нештово.
    Сепак последно кога пишав на темава се сеќавам вриштеше сфаќање на членка од сето ова и уште мн. др. нешта...( небитно, затоа и ме немало на таа тема да должам уште др. нешта, случајно читнав и се надобврзувам сега).
    На крајот од денот секој чини што може и сака во согласност со легалните можности кои му се нудат.

На темава би била сурогат од алтруистички побуди, а ако имам потреба од ова не би ми пречело со соодветен дог. и финансиска надокнада да имам дете преку сурогат мајка.
    Немам никакви предрасуди на оваа тема, дури и во случај на нехетеро заедница и во случај на самохрано, еднородителско семејство- кога нема постоечки партнер како во случајот со позната пејачка од Србија и мн. др. пр.
    Се е до лична одлука и можности произлезени од др. неможности, па би пишала од неопходност заради немање др. успешен избор или опција.

Да скратам ниту оспорувам, ниту осудувам нечии позитивни исходи поврзани со оваа тематика.

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Мене лично никој не ме прашал, така што секако не осудувам, не оспорувам ниту ускратувам нечиј избор. Проблемот е во легалноста. Легална е и дрогата и простутуцијата, па се полемизира како и зошто. Легалноста засега е во земји со нестабилна "легалност" значи многу далеку сме од тоа да зборуваме за чин на алтруизам, туку се работи за чист бизнис, многу голем бизнис, кој како и многу други бизниси кои на разни теми ги оспоруваме затоа што функционираат по принцип на експлоатација односно нужда. Повторно светот е во дисбаланс, каде на крајот од денот богатите ги добиваат своите права, а на оние помалку богатите тие права ги немаат. Не сакам да ја разводнувам темата бидејќи моето мислење ќе си остане мое и не им го наметнувам на другите, ама во темине за деца гласно се зборува за поставување граници и дека децата мора да се научат дека не може да добијат сѐ што сакаат, а на темиве каде желбите се на возрсните, тогаш мора да се добие тоа што се сака, по секоја цена. Мислам дека е добро за менталното наше здравје да почнеме да размислуваме како кога ги воспитуваме децата, не може секогаш сѐ, не може веднаш, не може на овој начин.

На IRBBB и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  6. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    Не зборував за тебе конкретно, само се надоврзав.
    А како што прочитав не делиме исти гледишта, особено кога споредуваш дете и возрасна личност, воопшто нема иста тежина споредбава.

Јас на оваа тема целно пишувам исклучиво и за алтруистичко, ма да и комерцијално сурогатство регулирано со строги закони во земји во кои е тоа и можно и изводливо.
    Ја сфаќам и твојата перспектива на гледишта и повеќе тоа ме асоцира на сето она што се случуваше во Украина (сега не сум во тек дали се уште тера тоа така).
    Фокусот и муабетов во темава ми е за ова во високоразвиени и строго правно регулирани држави како УСА пр.

Ама ок во ред е да немаме исти гледишта, ќе размениме муаб. и тоа е тоа.

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Апсолутно треба да се развива здрава дебата, како и за сите други важни теми, сосема е во ред да имаме спротивни ставови, мене не ми пречи, напротив, позитивно е да се читаат аргументирани ставови. Споредбата меѓу дете и возрасен искрено мене ми е сосема логична, бидејќи заедничкото меѓу нив се желбите, кои сите ги имаме. Децата учат дека не може сѐ да се има, тоа треба да го вежбаат и возрасните, кои повеќе од често прават многу неубави работи за да стигнат до некоја своја зацртана цел, затоа што така треба или така мора, тоа ми пречи, кај луѓето општо. Засега сурогат мајчинството е "регулирано" во земји каде може да се најдат законски дупки доволно за да личи дека е прифатливо, зборувам за мајчинство со надомест. Америка искрено, не знам, не ја рачунам за земја која се грижи за правата на децата и има изграден и функционален систем на детска заштита, доволно е да се погледне статистика на пример за тоа колку деца прават зависници од дроги (мет особено) кои ги користат за пари и бенефиции. Држава која презема 0 акција да ја спречи таа очигледна експолатација на матката за пари и бончиња за храна, не ми е репер за закон за сурогат мајчинство, ич. Ама тоа е веќе друга тема.

8. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    Сосем легитимно твое право да не ја сметаш за репер, ама е лидер во законски праведно и функционално покриено сурогатство.
    Јасно ни е на сите темава е мн. комплексна и не е зафрканција и може нелегално спроведено да има низа реперкусии.
    Мене ми пречеше осудата и одбивноста што се провејува низ темава од х пред се лични причини на поедини членки.
    Со таков третман никоја нема да сподели лични искуства за во тамошното мало парче земја да се информира и едуцира народот баш заради низата осуди, неинформираност, стигма од негова страна.
    А убаво е да се даде шанса за споделување секакви искуства.
    Во поголемите земји и поразвиени пред се каде што ова не е табу и те како се споделуваат и лични искуства и даваат правни совети и има убави дебати за да дознаеме нешто ново и корисно, ако сме со широки видици и пред се љубопитни и желни за учење новитети.

На BubamaraM му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Не го познавам законот во детали, немам впечаток дека се лидери од тоа што го имам како сознание. Во Америка класната поделба е никогаш полоша, законот е на страната на богатите, се сведува на тоа дека ако имаш пари, ќе го имаш и детето што го посакуваш. Мене тоа не ми претставува лидерство. Особено што законот е воведен на ниво на федерални држави, а не важи за цела Америка, плус стигми во законот колку сакаш, ограничен на хетеро парови, парови во брак и слично . Алтруистичко сурогат мајчинство е многу помалку регулирано, се прашувам зошто. Веројатно затоа што deep down inside знаеме дека ако не сме дебело платени, ниту јас ќе раѓам за тебе ниту ти за мене, онака, из чиста мира.

Не можеме да бидеме едуцирани на сите можни теми, тоа просто не е возможно.

Лични примери се во ред, правни совети мислам дека е попаметно да се бараат од соодветни институции.
    Учење новитети? Искрено, не ми е соодветен опис за оваа комплексна и деликатна тема, не зборуваме за курс по грнчарство. Дури и кога Македонија би вовела закон/правила за сурогат мајчинството, не верувам дека некој ќе не праша нас, колку сме информирани ниту ќе има пример референдум за тоа. Ќе го воведат и толку.

На DragonFly22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    Секаде е скоро така воведи и толку, ама тоа не значи да молчиме без дебати, критики, истакнување на мани и предности.
    Баш на вакви и за вакви теми пред се како жени треба да сме гласни.
    Иако се си мислам и во Македонија постои и како што знам последно имаше неколку вакви случаи, три ли беа, алтруистички формат.
    Тоа што спомна за алтруистичкото твое мислење е ти да не би, јас би.
    И во Мкд. дали беше мајка или сестра сурогатката во едниот од случаите не се сеќавам најточно.
    Како форма и начин да се стигне до биолошки свое дете зошто да не, кога е правно регулирано и здравствено ок се со сурогатката?

Во УСА точно е, варира од земја во земја, инаку и јас сум против тие ограничувања за хетеро итн. , спомнав немам предрасуди, ама и тоа е варијабилно ете на жена вон брак и успеа, така што спомнав убаво е да се знаат правните норми и формат.

А за новитети не ни мислев и е ок да се поистоветува како курс за било што, туку простор за учење, размена на искуства без осуди пред се.
    П.с. За класните разлики не би да завлегувам, а се и те како постоечки и видливи.
    Повеќе целта ми е да се осврнеме на оваа тема која како можност и таму и во било која др. поразвиена земја каде што е легална и правно изргулирана, без злоупотреби, ја има како опција.

Последна измена: 28 мај 2026 во 12:41
    На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Секако, не тврдам дека ниту една друга жена не би раѓала за друга од алтруистички причини, особено за непозната жена. Може да се почне со "банка" на сурогат мајки кои без надомест би раѓале за непознати жени (како што постојат банки за сперма), наместо уште повеќе да загазуваме во класни поделби каде ако имаш да си искешираш ќе си "купиш" биолошки твое дете, ако немаш, шо да ти праиме толку е чкртнато. И ќе видиме колку од декларативни сурогат мајки би станале ефективни.

12. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.659
    Допаѓања:
    2.578
    Постои закон за сурогатство во Македонија уште од 2014 год.

Да не го гуглам законот, еве сумирано:
    https://almelaw.com/surogatsvo-vo-makedonija/

На DragonFly22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Да, и само четири деца се родени по пат на сурогат мајчинство од 2014 до денес. Има некаков проблем? Има официјални и неофицијални извори како податок? Има закон, значи нема пречки.
    пс. Ете можност за оние кои сакаат да бидат гестациски носители, можеби може некаде да се пријавуваат.

14. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    Ако толку тенчиме за делот имаш купи си, немаш епа тоа е, толку ти е чкртнато истово е и во случај на асистирана репродукција.
    Иако има фондовски покриени ваучери, полни се темите од оваа област со дополнителните, поточно скриени трошоци.
    Кој има ќе си купи и сите се восхитуваме и честитаме, читни и тука по темиве, а на исто се сведува и со сурогатството.
    И така треба и да се радуваме и честитаме, станува збор за новороден живот, независно дали е платен или грубо како што пишуваш купен или не.
    И да ова не е детска желба па ќе ја зауздуваме кај возрасни, еден од примарните нагони е нагонот за размножување, себерепродукција во живиот свет.
    Тоа што е сведено на комерција и можност кај одредена класа потполно те сфаќам кон што целиш и јас исто размислувам, но тие што можат да си приуштат инвитро ли, сурагатсво ли нема ниту тебе, ниту мене да не прашаат за мислење.
    Ќе си платат и купат дете така најгрубо кажано.
    За тоа околу која би за сурогат, а која не, ајде фино би било да видиме, иако мене тоа не ми е репер за било што.
    Јас можам да ти одг. на што би се нафатила во мое име и пишав би се, како што ти исто наведуваш не би се и тоа е и мое и твое легитимно право.

Убава дискусија се отвора, се споделуваат закони и тоа е супер да се види и прочита.
    За овие теми треба да сме похумани, посолидарни и поинформирани за да заживеат, да споделуваме факти, искуства и закони за да се подигне свеста на некои поединци со закоравени сфаќања.
    Ги читавме пред некое време, да не се повторуваат воопшто мислењата подобро или да се информираат подобро за се пред да се дискутира тука.
    Пишав ова е мн. комплексна тематика и убаво би било да се дискутира на повисоко ниво, со издржани аргументи и ставови како надоликува, без осуди и предрасуди од било кој аспект, особено од типот платиле- купиле.
    Иако така делува, на крај од ден да им мериме буџет и водиме есап на некои за што и каде трошат пари ми е мн. ниско.
    Никому не бараат, трошат свое не за детски желби, за да на легален пат се стекант со нешто што е сосем природно и највредно во животот, смислата и постоењето на скоро секое нормално човечко бите и секое др. живо.

На Skyler81 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.867
    Да не те цитирам комплетно, го цитирам само овој дел затоа што ова е најголемата замка, дека единствено располодот ја чини смислата на твојот живот. Како небилошка мајка на четири деца можам да разберам желба, но не можам да разберам поистоветување на мојата личност со тоа колку деца сум успеала да родам и не можам да разберам нездрава желба и оспорување на сѐ што е природно (ако зборуваме за природно или нормално како што велиш ти, природата некаде дала, некаде не, и тоа е природно) и поместувње граници кои не е ни добро да се поместуваат само за да се оствари желба, во таа смила јас ги изедначувам детските желби и желбата за потомство. Не значи не, не можам значи не можам, или можам со ограничени капацитети. Инсеминација и инвитро чинат значително помалку, а и во тие теми се читаат многу, дури премногу членови кои ги нарекуваат тие деца "вештачки", исто како што го негираат постоењето на деца кои можат да се посвојат и селектираат (да биле бебиња, да не биле големи, не се мои, туѓи се и низа други коментари). За мене ова се крајности, спротивни на природата и спротивни на хуманоста која се пропагира. Ако се стремиме да бидеме похумани, ете посвојувањето е начин, постојано има повици за згрижувачки семејства, ама многу помалку одговара мубетот. Да биде мое, тоа е целта. Некако се губи смислата на родителството, од бидување се зборува само за имање.

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.432
    Допаѓања:
    28.533
    Абе комерцијалното сурогат мајчинство е кршење на човекови права, немање дете не е.
    Па вие колку сакате везете срцепарајучи постови за имање свое дете, за борба со неплодност и тако даље.

17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    38.906
    Од каде го извади ова?

18. DragonFly22

Се зачлени на:
    22 декември 2024
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    6.145
    @Abel јас немам отпор и предрасуди ниту кон посвојување.
    Да не завлегувам во таа тема на оваа.

Поентата ја напишав и претходно за оваа тема, да не се повторувам за овие неразбраниве да укапираат и не се бламираат со тресење глупости од мал мозок.

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.432
    Допаѓања:
    28.533
    Затоа што комерцијалното сурогатство низ Европа се смета за трговија со луѓе. Ако тебе државата ти забрани да имаш дете преку сурогат, ги штити правата на потенцијална жена која ќе биде експлоатирана и потенцијално дете да биде фантом ама не ги крши твоите права да имаш дете. Ти имаш слобода да имаш дете по природен пат или со инвитро/инсеминација или било кои методи кои вклучуваат само ТВОЕ тело. Имањето свое дете не треба да биде по секоја цена, така да не значи дека ако немаш дете дека ти е прекршено некое право.

Преку сурогат не купуваат деца само добродушни парови кои не можат свое да имаат. Купува буквално било кој.

Што е разлика дали некоја ќе си го продаде 2 годишното дете на пар кој го сака или ќе им продаде новороденче?

20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    38.906
    Ова се само твои мислења. Закон за ова има, или?