I ne vi odgovoriv zosto i pred toa preku provokacii me primoravte da komentiram na osetlivi temi. Ne mi preci surogat majcinstvo ama jas poskoro bi posvoila ako doslo do toa majka mi da mi ragja deca.... no mene me nema na vesti za da me komentirate....
Затоа што така избрале @Keanu_R.Wick . Можеби се осеќаат дека сакаат да е во фамилијата. Многу често сестра на сестра е сурогат, ете сега мајката ако добро памтам е 51 година и сакала ова да го „дарува“ на ќерката на еден начин. Ништо грешно со ова. Пошто пак таа ќе биди баба на детето, ќе има детето гени од бабата колку секое друго дете шо има гени од бабата. Ништо страшно и неприродно. Многу работи не се како шо беа порано, некој можи став сменил, некој можи сосем друга поента имал на текстот. Се е перспектива. Некој можи вистина сменал став и „нема склероза“, а некој можеби ти не си го сфатил. Само е малку ниско месеци покасно да ги повикуваш и да бараш да се правдат зошто си нашол нешто како да си открил нов рудник со злато. Сега имаш друга ситуација, други ставови, други гледишта, па можеби и други членови. Размени ги со нив, а не со членови кои не ни знајме кои се ама ги повикуваш за да ја докажиш поентата твоја. Не ја докажуваш, напротив.
Зашто најверојатно мајката имала проблем некаков со матката поради кој не може тоа бебе да расте во нејзина матка и затоа мајка ѝ нејзина се одлучила да биде сурогат. Симпл ез дет.
Твоето мислење звучеше како да имаш нешто против сурогат-мајчинство. Ти би посвоила,ама некој нејќе.Личен избор е.
Тоа значи дека ги менуваат ставовите како им текне, т.е. од инат на спротивните ставови од нивните. Нејсе.
Филмско ќе е сценариово ама баш ми е гајле. Знаеш зошто мајка ѝ? Бидејќи ако е некоја рандом непозната жена може да ѝ текне да не го дава бебето после раѓање.
Не Кијану, големоста е кога ќе видиш дека нешто шо си мислел/ верувал дека можеби е грешно или дека вистина е грешно - си ја сфаќаш грешката и ја поправаш. Нема ништо лошо во то. Подобро да се поправиш и да смениш став место да останиш исто лајно од чоек.
Читате ли, критичари на сурогат-мајчинство? Од биолошки аспект, малкумина би знаеле дека дечињата кога ќе се родат ќе имаат гени како да се родени од мајката која не ги родила а дала јајце клетки. Сосема нормално.
Не ми кажа, шо се реши, сега критичар си на сурогат мајчинство или не? Пошто некако во исто мислење проба да ги исмеваш критичари на сурогат мајчинство, за сам да го осудиш како неприродно, во скроз истото мислење. @Keanu_R.Wick
Ne sum sigurna dali voopsto bi odlucila surogat majka da mi ragja deca, a da gi ragja mojata majka ili nekoja zena sto mi e bliska nema sansi.
Секоја дискусија завршува или со навреди или со дијагнози. У реду е, кажа што имаше и тоа е. П. С. Не сум била меѓу критичарите. Право на избор е.
Е добро де,јас ако се одлучам на такво нешто попрво на мајка ми ќе и речам отколку на рандом жена на улица,еј роди ми дете.Не е мала работа. И плус уште подобро ќе ми е кога ќе знам дека ми ги носи жена со која имаме исти гени.Макар што нема врска. Во секој случај право на избор си е,не знам што скокнавте одма така,ја направивте далеку од умот
Целта не ги оправдува средствата, Не за биолошко дете по секоја цена!!! Искрено, ми падна мака кога прочитав дека на жената и вратиле менструација за да може да роди деца за ќерка и. Прво, самата бременост и породување се животозагрозувачки состојби, второ: го исцрпуваат телото и емотивно и физички, трето: буквално и вратиле МЕНСТРУАЦИЈА на жена која била во менопауза!!! Експериментални глувци. Што стана со Хипократовата заклетва и да не се прави штета на човечко суштество? Желбата за биолошко наследство поголема од излезе од основни етички принципи. Животот на жената го ставиле на коцка за МОЖЕБИ ќерка и да успee да добие биолошки деца. Нека посвои. Имање на биолошко дете не е човечко право. Друго: во генетска смисла можеби е мајка онаа што го родила, во биолошка е онаа што го носела. Значи да, колку и да ви звучи грдо, и родила сестрички или братчиња за да си ги гледа. Генетски нејзини, ама пак сестрички, затоа што биолошка мајка секогаш ќе биде таа што го носела детето, а друга може да биде само родител/старател пред закон.
Уште нешто. Ни јајце клетките не се на ќерката, туку се од донор. Така да по никој основ не се нејзини. Буквално мајка и и подарила бебенца.
Мајката секогаш, по секоја цена е жртва за своите деца. Некогаш нема нзс зошто и како гледано од страна. А искрено, не ни треба да има.