1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сутлијаш

Дискусија во 'Рецепти' започната од Ivuskata, 10 јуни 2012.

  1. Anabelle.Amorette

    Anabelle.Amorette Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.068
    Допаѓања:
    44.096
    Пол:
    Женски
    Сутлијач

    Убав е,ама го јадам само кога има и суво грозје внатре,инаку не ми е убав. :)
     
  2. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.158
    Сутлијач

    Со цимет. Се навлеков :D
     
  3. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    2.266
    Пол:
    Женски
    Сутлијач

    Луѓе кажувајте како да не ми загори сутлијашот :^) Кога и да правам има 1 прст што се вика долу загорено среќа не ми загоруваше ептен па да замириса и цел сутлијаш, ама сега последно тенџерето поцрне и одма го претурив во друго, шпоретот има до 3, а јас го готвам на 2, а сега го ставив и на 1,5 и пак има загорено :devil: Некој да ме посоветува каде грешам :wasntme:
     
  4. missfortuna

    missfortuna Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Сутлијач

    Остави водата да зоврие, потоа стави го оризот и намали го шпоретот од 3 на 1.5 и мешај постојано, потоа млеко чаша две и шеќер на крај.
     
  5. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    2.266
    Пол:
    Женски
    Фала :) Ќе пробам следен пат така, дека јас водата со оризот ги ставам не чекам да проврие, а потоа млекото и шеќерот кога е при крај со варењето. ( 3 чаши вода на 1 ориз, и потоа уште 3 млеко и околу 4-5 лажици шеќер и 1 ванила )
     
  6. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    Тиввок оган и промешуај цело време додекка се направи.
     
    На sagittarius57 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. missfortuna

    missfortuna Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Јас три чаши вода, чаша ориз, 2 чаши млеко, 1 ванилин и 10 големи лажици шеќер и уште не ми е доволно благо :lol:
     
  8. sagittarius57

    sagittarius57 Популарен член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    2.266
    Пол:
    Женски
    missfortuna :o тоа е ептен благо, изгледа правиш шеќер со ориз него ли обратно :lol: :P
     
  9. missfortuna

    missfortuna Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Повеќе за мене да остани, оти никој не ми го јади толку благо ;) :D
     
    На sagittarius57 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RainBow

    RainBow Глобален модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    21.796
    Допаѓања:
    65.514
    Пол:
    Женски
    Јас да ви кажам право утре ќе направам. Знам дека нема да испадне, дури и вака прост рецепт, зашто рацете ми се фатени кога станува збор за готвење, ама ова ми изгледа лесно. А и ги имам сите состојки. И така јадам варен ориз постојано, па би требало ова барем да го погодам. Да види и мм нешто направено од мене сиромашкиот. :lol:
    Па ќе ви се пофалам, или пожалам тука. :wasntme:
    И едно прашање само, колку уште треба да се вари кога ќе му се стави млекото?
     
  11. Abeja

    Abeja Популарен член

    Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    17.315
    Пол:
    Женски
    Па ќе видиш, самото ќе покаже, кога оризот ќе го упие млекото и ќе згусти, ама мешај го често за да не ти загори :lol: И "истреби"(исчисти) го и измиј го оризот пред да го ставиш во водата, во која ќе го вариш пред да го сипеш млекото :D (а можеш оризот да го вариш заедно со млекото и малку вода, не мора прво во вода)
    Не ставај многу ориз, јас обично имам една необична мерка-една полна дланка ориз за една чинија е доволна, тоа значи 5-6 полни дланки ориз, зависно од количината на млекото :lol: (од околу ориз да има како една третина од млекото)
    На благ ориз поретко ни текнува, ние повеќе си сакаме пудинг и тоа германскиот од Кам, тој е најубав, чоколадниот особено :P
     
    На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WaffleGirl

    WaffleGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Коа ќе одам кај вујко ми мора да пробам,одамна му се местам :rofl:
     
  13. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    13.044
    Пол:
    Женски
    Мене оваа храна ми е несфатлива. Сите ја јадат, јас ја повраќам. :D
     
  14. T.e.d.d.y

    T.e.d.d.y Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.263
    Пол:
    Женски
    Вчера сама правев за прв пат, и супер излезе. Плус му ставив какао, дека дома немав чоколадо и беше превкусно :)
     

    Прикачени фајлови:

  15. erica

    erica Популарен член

    Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    2.036
    Пол:
    Женски
    Не го јадаамм :puke: :D
     
  16. WaffleGirl

    WaffleGirl Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    877
    Допаѓања:
    1.046
    Ја немам пробано ама сакам да пробам :wasntme:
     
  17. blosson

    blosson Популарен член

    Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    263
    Пол:
    Женски
    Мене ми е вкусно но не го јадам често :)
     
  18. BestFriends.99

    BestFriends.99 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2014
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    441
    Пол:
    Женски
    Пробај многу е вкусно нема да зажалиш. :!: :nod:
     
    На WaffleGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovely93

    Lovely93 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.017
    Пол:
    Женски
    Моментално правам сутлијаш, добро бе колку време му треба на оризов да нарасне и омекне? Го ставив директно во млеко, на тивко ми е ама страв ми е да не ми загори од толку време млекото. Прв пат ми е, хелп? :D

    Edit: Успешнооо, и какао му ставив испадна топ, едвај чекам да го пробаме со срцето. :wasntme:
     
  20. MalaMedena

    MalaMedena Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    178
    Сутлијаш со течна чоколада одозгора :inlove: