Прв пат пробав во Струга во еден Ресторани и многу ми се допадна, превкусно беше Знае ли некој како се подготвува?
Состав 120 мл маслиново масло 1 мала главица кромид, ситно исечкана 2 чешниња лук, ситно исечкани 4 лажички лимонов сок 2 лажички вински оцет 2 лажички оригано 1 лажичка сол пола лажиче бибер 700 гр свинско месо стапчиња за раженчиња ѕаѕики Подготовка Месото исчистете го од вишокот маснотии и жили и исечкајте го на помали коцки, околу половина сантиметар. Дрвените стапчиња за раженчиња оставете ги во ладна вода потопени 30 минути (за да не изгорат на скара). Сите горенаведени состојки за маринадата (масло, кромид, лук, лимонов сок, оцет, оригано, сол и бибер) помешајте ги во мал сад. Со оваа маринада прелијте ги парчињата свинско месо. Вака подготвени, затворете ги со капак и оставете ги во фрижидер да отстојат 2 часа. За тоа време, направете го ѕаѕики сосот. По 2 часа парчињата месо набоцкајте ги на натопените стапчиња и печете ги на скара. Печењето е околу 8-12 минути, со повремено вртење на месото од сите страни, за да добиет убава кафена боја. Кога ќе биде испечено месото, извадете го од стапчето директно на лепиња и оставете 5 минути да се одмори месото.