Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сѐ околу погреб

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lenna1, 8 август 2021.

1. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Тоа се прави заради она “да нѐ те збори околу народот, овие немаат ниту да поделат за душа“

На mesecar, eliesaab, Bibi30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.738
    Допаѓања:
    172.846
    Затоа што мајка ми сака да е истиот или барем скоро ист како основата и сегашната плоча.. А тој кошта ѓавол ипол..(темно)црн со некои чуда по него како да се прелева..
    И тогаш кога ја правеа претходнава плоча беше изгор..

И на крај цел терет за плаќање на мене ќе падне па може да изберам и поефтина опција.
    Татко ми ич не сакаше да фрлам пари на глупости, не верувам дека би сакал за плоча само да дадам толку пари..

3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.280
    Јас си велам да си купам и гроб со време (без мајтап, ако сум во 30тите години), да тргнам на страна за трошоци, и кога ќе ми дојде денот, си велам да не ми страда фамилијата финансиски, греота се децата за мене за гроб и за плоча да се задолжуваат.
    И ќе оставам аманет да не прават ручеци, чуда... скромно да ме испратат, оти со срце се жали не со пари.

Многу трошоци се за еден погреб, стварно е греота на оваа немаштија кај без човек, па и без пари да останеш. Душата пак на сите на исто место ќе ни оди, а за телото дали во скап и ефтин ковчег, природата пак ке си го направи она што треба.

На iloveyou29, Lenna1 и WildMk им се допаѓа ова.
  4. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.647
    Допаѓања:
    19.004

Ауу готово знам, само заборавив како се викаше, обработувавме таков и мислам од Африка беше негде.

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.480
    За предвреме купување на гробно место, лошо е што уште сега ќе треба да плаќаш трошоци за одржување.Пресметај колку пари ќе дадеш на ваков начин. Можеш да чуваш пари на страна за во иднина да го купат гробното место. Сметам дека така е попаметно, отколку уште сега да плаќаш трошоци за одржување.

6. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    596
    Допаѓања:
    1.179
    Мислам дека сега направија пред време не може да се купи гробно место (ова за Бутел), треба недај боже да почине некој, па тогаш даваат да се купи. Или пр. од некој човек што купил оддамна и го продава сега.

7. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.480
    Во помалите места и градови може да се купи предвремено.

8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Само да им каже каде ќе стојат парите.
    На пример баба ми вика јас си имам пари за закоп ама не кажува кадесе:D

9. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.480
    Е тоа сте во право. Во сламарицата се сигурно или во душекот. :lol:

10. Majapik

Majapik Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9

11. Majapik

Majapik Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Темата за дискусија е добра
    Еве еден мој пример трошоци за погреб на посинато лице
    - гробно место во Лисиче 1000 евра
    - копање на гробно место 6000 ден
    - одржување на гробно место 250 ден
    - ковчег 7500 ден
    - крст 1500 ден
    - превоз 2500 ден
    - облекување на покојник 2500 ден
    - свеќи 650 ден
    - поп 3000 ден
    Немавме раздавања на храна, дарувања и други обичаи. Сем пченица, лебче и вино други додатни трошоци нежавже. Покојниот немаше никој од неговпто потесно семејство. Сем неговите сестри и внуци од сестри немаше никој.
    Сега размислуваме за некој споменик кој би бил достоен и не многу скап.
    Ако може некој да ни препорача.
    Инаку околу бизнисот ќе кажам дека покојнот почина во болница и ние си повикавме погребално од Лисиче ама Бутел веќе беше информиран и за малку ќе ни го украдоа покојнот. Имаше многу гужва низ градот поради најава на бомби и штрајк на автобусите па едвај стигнавме до болница.

12. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    145
    Aj da prasam,dali ima rok za podnesuvanje na dokumenti za tie povratni sredstva sto sleduvaat okolu 30.000 den?ili moze da podnesat dokumenti bilo koga?
    Prasuvam za bliskq osoba,pominaa 7 meseci i seushte nemaat podneseno dokumenti

13. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    65
    Tie 3000
    Tie 30000 den gi davaat samo na penzioneeri,i toa dokolku plajkale po 50 den,nesto kako solidaren pogreb sto im zapiraa na penziite a dokumenti se podnesuvaat vo PIOM ..Dokolku pocinatiot bil vraboten togas mu sleduvaat na familijata 2 prosecni plati od firmata kade sto rabotel

14. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    145
    Penzioner bese pocinatiot

15. Majapik

Majapik Активен член

Се зачлени на:
    18 декември 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    9
    Mislam deka rokot e 30 dena.
    Kako moze da ne podnele vo penzisko? Pa zarem seuste zimal p3nzija ovie meseci?
    So samoto odjavuvanje vo penzisko avtomatski ke zemele.podatoci za isplata na finansiska pomos

16. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    65
    Tie 30000 gi isplajkaat od sojuz na penzioneri,od clanarinata,zatoa i na penzionerite ( koi sakaat im zapiraat po 50 den na penzijata).ama piom nema obvrska avtomatski da gi preprati podatocite.zatoa familijata na pocinatiot treba da napravi baranje,da dostavi podatoci na koja transakciska smetka da se isplatat tie pari.najdobro e da se prasa vo piom kolku e rokot za da se podnese baranje

17. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.738
    Сеуште има можност за поднесување на барање за остварување на поврат во износ од 30.000 денари од солидарен фонд.

Потребно е членовите на семејството на починатиот, негов наследник или друго лице кое што го има извршено погребот да се јави лично во подрачното одделение на ПИОМ според последните адресни податоци на починатото лице и да побара барање за остварување на поврат.

Кон барањето се приложува и

Извод од матична книга на умрените.
    Последен пензиски чек за остварени пензиски приходи на починатиот корисник.
    Фактура за извршен погреб.
    Број на ТС на поднесителот, на која од страна на ПИОМ ќе биде извршен повратот.

18. Bitolchanecot

Bitolchanecot Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2021
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    295
    Додека сме веќе кај темава, случајно налетав на неа, ако има нешто што е тотално непотребен трошок, е самиот споменик. Невидени пари се трошат а фирми се богатат за мермер непотребно, кога може да биди како на запад зеленило, средено одржувано, а на местото само мала плоча на самата земја со информации за починатиот. Посредено амин од ова.

19. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    714
    Aма ти забораваш каков е менталитетот кај нас "што ќе кажат луѓето. Не заслужил ли за еден споменик."

20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.215
    Допаѓања:
    170.002
    ех само плоча
    ами камо ти споменик камо ти настрешница над гроб камо ти црни мермери