Не сум баш сигурна за тоа. @ForeverME за гробно место... За закуп може и за 5 години да се плати. Еден период даваа и на 10 години. За продажба не знам кои се цените. Од тоа што го читам на интернет, од 2000 евра па нагоре.
Цццц. Ми тие луѓе шо немаат пари? Аууу, срамота. Кога ќе ни дојде времето, поарно во Вардар да се фрлиме и да не не најдат никогаш.
Тие што се социјални случаи се погребани на трошок на државата. Во Бутел знам дека ги погребуваат. Не знам како е на другите места.
Пензионери само. Ааа гробно место сигурно дека е 30.000. Тоа само погребот е повеќе од 30.000, не па гробно место. Кој нема гробно место кој знае колку е. Ги даваат на пензионери, ама им одбиваат секој месец од пензија. И кој нема врски можно е и после месец дена да ги дадат, не ги даваат веднаш, а покојниот треба да се закопа.
Гробно место се купува и после секој месец се плаќа плус гробарина (демек за одржување) и мислам дека едно гробно место е веќе од 700€ па нагоре. Крематориум во мк не постои, а и прашање е дали некогаш ќе се отвори оти православната црква и исламот не дозволуваат кремирање.
Ама многу не се зборува за ова, оти поголем дел од населението има стари гробишта па се користат тие, а тој шо купува ново најчесто или има пари или за жал му има починато некој млад од фамилија па не му е дојдено за пари да мисли.
Е тоа е, и тоа е премногу скапо. И тие што имаат плаќаат на 5 години по 300 и нешто годишно, мајка ми знам сега плати за наредни 10 години. Навистина жалосно и тоа колку е скапо. Годишно е по 300 и нешто денари, обично плаќаат на 5 години, кој сака може и на 10 години. Кое одржување, минатиот пат гранки паднати не ги тргнале.
А се може да се реши пошто гробните места немаат врска со црквите туку се по јавните претпријатија, ама на општините им одговара секој месец за гробарина да им капнуваат пари, плус од продажба на нови гробни места и давачките за пречувување во капела шо веќе се обавезни зошто мртовец веќе со години не смее да се пречувува дома. Зависи во кој град, во некои градови е 300ден. месечно. А за одржувањето.... кратка хорор приказна.
Морбидно, ама го продаваат гробното место на друг, го вадат тој шо е таму ги фрлаат коските или не знам шо им прават.
Реков Господе дај ми знак што да правам со животов. И пошо немаше знак отворив да читам што сте пишувале на Фемина. Damn ако ова погоре што сте пишувале е знакот што го барав, баш фала
За Скопје. Мајка ми сега брзо плати за 10 години околу 3.000 и нешто денари. Мислам во помалите градови не се плаќа, не знам, или по селата.
Се плаќа, како не се плаќа. Ама дали плаќаат е питај бога. А мислам дека ако не плаќаш, после кога ќе ти умре некој, бараат од комуналното да исплатиш се пред да го погребаш починатиот.