Баба ми одамна е почината. Повеќе од 20 години. Оттогаш се е покачено. Татко ми вика Кога ќе умрам ќе има кај да ме закопате. Нема да имате многу трошоци. Собира и пари за Не дај Боже.
А бе кој избор на ковчег и букви, сигурно не најскапите, ама многу е поскапено. Па и тоа паднале буквите, се одлепила цела плоча со букви, фушерски ги прават, среќа што не се скршила плочата со буквите, па мм ја лепеше со еден лепак и нема мрдање. Дедо ми кога почина пред 20 години сликата падна, толку квалитетно. А тој гроб е уште од чичко ми, млад загинал и се' било правено во Београд со штрафови зацврстено, баш тој за буквите што дојде кажа се гледа дека е поквалитетен, нема мрдање, како нов е, а може е стар 30-40 години. Сега гледам новиве што се распукани им се плочите. Оваа е мермерна плоча е поквалитетна. Инаку за брат ми и татко ми заедно порачавме, цела плоча со едно презиме, имињата и бројките кога се родени и починати. Порано и презимето цело, а големо е презимето, и нема место и да сакаме сега, нема смисла, 3 исти презимиња.
Мајка ми е закопана во Тетово (исто и татко ми) Дојдоа до Берово да ја земат. Во капела во Тетово 1 ноќ и се што требаше околу погребот (ковчег, крст, вреќа, глупости) од нив, ми наплатија околу 31000. За споредба, во Берово погребалното ми бараше 23000 само за превоз од Берово до Тетово.. За татко ми пред 3 год исто толку беше со тоа што него од Скопје го земаа.. Тука во Берово поскапи се погребите од тоа што мене ме чинеше во Тетово.. И тоа со се превоз кај мене беше.. А тука ене кај се гробиштата, 2км превоз.. Дерат како стигнат Во капела во СК од ден се плаќа. Плус ако сакаш да биде изложен (а сакаш), се доплаќа.. Во Тетово не се доплаќа на пример..или барем мене не ми доплатија во двата наврати
Дечки едно прашање. Дали ако почине некој погреб може да направат домашните? На пример да се соберат 4-5 души, да го кренат сандакот, в кола и на гробишта. Па таму сами да го закопаат со неколку лопати. За да се избегнат трошоците за закопување заради тоа прашувам? Поздрав и фала многу однапред на одговорот.
А оти да не може в град? Земи едно караван возило или камионче, умрениот во него, на гробишта и ајт со здравје.
Затоа што градските гробишта се туѓа сопственост. Се плаќа закуп за местото. И ако треба да се земат пари (ако починатиот бил пензионер), не може без документот што го даваат после погребот.
Не бе другар/ке мислев законски дали може сами домашните да го закопаат или мора погребно претпријатие? Тоа ми беше муабетот.
Еееее И платите се различни в град и в село а богами и од град до град . Тоа "си се родил под среќна звезда" кај нас буквално се мисли.
Кај маж ми во село не плаќаат. Блиските го погребуваат покојникот. Има некои кои платиле на други за да ископаат дупка. Баш за ова разговарав со маж ми.
Па прашањево и мене ми текна сега, брзо умре еден човек кај нас в село и потполно ново гробно место копаа, не го ставија на некого, а немаше кого да прашам, сепак незгодно е.