Драгана, само прва година кога бев може да се каже дека нешто од нешто предаваше, втора и трета година, а особено трета нема ништо предавано. Или по пола час касни или некогаш знае и да не дојде на час. За испрашување премногу бара. Треба текстовите што се сите да ги имате научено за да и ги раскажувате на англиски, не се знае кој текст од книгата од тие три Uniti што ги учите тоа тромесечие може да ве праша, (може да имате околу 10-тина текстови), за секој Unit ви дава вокабулар од околу 50 или некогаш и повеќе зборови, така што за тие три Uniti што ги испрашува може да имате околу 150 зборови кои треба да знаете на англиски да и ги објасните. Прва и втора година кога бев усно испрашуваше и граматика, треба да знаете на англиски да и кажете некоја дефиниција што она ќе ве праша од граматиката од тие три Uniti. Кога испрашува, ако одбиеш да одговараш директно ти става 1-ца во дневник, немаш друга шанса. И да одговараш, што одговориш тоа ти е, немаш друга шанса, оценката одма оди во дневник. На тестови знае и да доцни, еднаш дојде 15 минути пред крај на часот и ни даде тест, рече тестот се решавал за 10 минути. А тестовите од тешки, потешки се. Лани ја казнија на плата, поради екстерното, бидејќи едно девојче имаше цела година 1-ца и беше оставена на полагање, а на екстерно извади 4-ка. Сигурно имало уште многу вакви отстапки, бидејќи постои преголема разлика помеѓу тоа што го бараат на екстерно и тоа што она го бара од учениците.
jas izbrav angliski izboren i sakav da znam kako predava na toj cas? zatoa sto najverojatno ona ke mi predava
@Your Girl Претпоставувам прашуваш за во прва година па ќе ти кажам дека и на правен и на економски предметите во прва година се исти. 1.Македонски 2.Англиски 3.Француски/Германски 4.Математика 5.Основи на бизнис 6.Конституционо уредување ( Устав ) 7.Основи на право 8.Ликовно 9.Музичко 10.Историја 11.Спорт 12.Информатика 13.Социологија За тешко па според мене и не е нешто многу тешко, ако си учиш континуирано нема да имаш проблем ама и многу зависи кои професори ќе ти се паднат. Па со среќа во изборот !
Дали знае некој освен македонски јазик и англиски јазик, кои други два предмети се бодуваат дополнително за упис на економски смер? Фала
Здраво. Би сакала догодина, здравје да се запишам.. Кажете ми дали е лесно за солиден ученик ( петки со некоја четворка)? Дали се оди во 2 смени или 1? Премногу сакам правен да одам, а како што ми викаа, подобро било во Орце, а и поблизу ми е, но сепак јас овде би сакала повеќе..
@hisgold Се оди во 2 смени, а ако се запишеш ти каде што сакаш нема да ти биде тешко, а правен смер е полесен од економски.
Јас во борис значи поима си немав од ништо книга не фаќав значи поима немав по некои предмети и за што учиме и која ни е профеосорка само од читање пред час или додека ме испрашуваа еве поминував многу добра. Особено ако учиш ич да немате гајле ќе поминувате БОЗА професорите за ништо не се замараат многу се cool !
Izborot za vakvi strucni ucilista e bas rizicna. Vo koj smislol rizicna.....Koga se pravi izborot za sredno uciliste da ne recam sme uste mali lutame vamu tamu slusame soveti roditeli drustvo ne sekogas se slusame samite sebe za toa sto go sakame a i sto znaeme sto sakame na taa vozrast. Ete i jas zavrsiv vo boriz so edna zelba ke stanam pravnik hehe. Taa zelba brzo mi splasna pa zavrsiv pedagoski fakultet tuka pkveke se snajdov. Pa da si bev so ovoj pamet ke si otidev gimnazija bilo koja pa polesno ke se nasmeris za na fakultet. I koga bea upisite za na faks zboram vo moe vreme site prvi mesta gi imaa gimnazijalcite a drugarive od boriz se ubivaa od ucenje za 5 ka i pak nebea prvi na rang. Toa e taka zatoa sto za upis na faks ne se dava prednost na strucnite skoli i nemas nikakva prednost. Pa vo sklop na moabetot od gore zapisi se vo orce
Немој да зборите глупости ве молам. Ќе поминувате БОЗА? Абе ајде. Ако си задоволна со 2, ќе поминуваш боза, ако сакаш нешто повеќе ќе го испотиш газот. Има професори престроги (Станинова,Грнчаров,Раевска- ова од правен смер ) има и професори што не се замараат ( Боби,Мирче). Ова е јако школо и треба учење итекако, посебно трета година. Ама ако го сакаш тоа што го учиш,се е полесно.
Ниновска на почетокот може да ти изгледа строга и лоша. Знае да објаснува убаво, некогаш се замислува како да го држи Борис, но добра е. Како и секој професор, за 5ка многу бара, а доколку види дека не ти се учи многу, ги бара само најосновните работи од лекциите.
Завршив со 4ки за информација НЕ ТОА ДО КОЛКУ учиш, треба да слушаш на час и автоматски 80 од лекциите ги знаеш доволно е дома само да ги пролисташ .1.
агаагагагдхасфкадс нека не улраат и нека не лажат ако слушаш на час што зборат професорите имаш 3 ако повториш и ако слушаш на час имаш 4\5 ако повториш пред час и читаш додека те испрашуваат 2ка