Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Таен Дедо Мраз

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од нина122, 27 декември 2023.

1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Сикрет Санта ми е многу симпатична дешавка.
    Се огранизира и во фирми, но и во друштво.
    Тој што не сака да учестува, не мора.
    Ама кога веќе некој се согласил, срамота е да се прават вакви цигански финти.
    Ако е минималниот буџет 1200 денари, тогаш поклонот треба да е во таа вредност. Или не учествувај.
    И да не го знаеш добро колегата што си го извлекол, има куп убави неутрални подароци со кои не може да се згреши.
    Секако дека @нина122 има право да се лути и да не и биде сеедно.

На Pixi5, crimson, Gosh и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    40.040
    Може е и тоа, не викам не. Ама повторно, долно е овака да се постапи, во секој случај. Треба да се задржи професионалноста.

Приватно веќе е друго. Ако не сакаш некого, и здраво може да не му/и кажеш на улица, твое е.

На tanjita и Nausicaa им се допаѓа ова.
  3. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    50.560
    Јас учествувам во една група на инстаграм порано кога читав книги имаме една група од околу 15 сме што членуваме и еве веќе неколку години правиме Сикрет Санта и до сега сите убави работи ми подариле и јас на нив дури и за ќерка ми праќаат, а не се познаваме од различни градови сме скоро сите.
    Важно е книга да купиш а останатото што сакаш.

На sunshinebabe, IRBBB, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.021
    Професионалноста треба да биде во работата. Пошо тоа е работно место.
    И поклон си е поклон. Дали ќе биде чаша или скап парфем, поклон е. А ова вашето е натпреварување кој повеќе ќе даде. За поклон не се прашува колку пари е.

Ако веќе ви е дојдено до поклони, можете и надвор да се соберете, па да си купувате поклони. На работно место нема потреба да се гледа кој повеќе дал пошо тамо одиш да работиш и да извадиш пари.

На sunshinebabe, Bratot, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.970
    Допаѓања:
    35.124
    Се знае на кого ќе купам поскапи подароци, и тогаш ако имам, не секој знае со какви проблеми се соочува некој, за што им требаат парите, и на блиски ако немам ќе им купам нешто симболично, важно е вниманието па макар и едно лампионче или сувенирче, таа сакала од Зара капут, може чизми.

На Pa8la и Adidas888 им се допаѓа ова.
  6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.021
    Така е, јас за матурска и полуматурска сум добивала по едно чоколадо, и шо требаше, да зеам да плачам оти не ми купиле скап поклон?
    Битен ми бил гестот, и тоа шо дошле да ме испочитуваат.

На SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  7. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.685
    Допаѓања:
    6.581
    Јас откако почнав да заработувам не се ослонувам на поклони. Порано кога немав пари, одвај чекав роденден или некоја слична дешавка, за да добијам нешто што го посакувам а сега искрено не ми е битно дали некој воопшто нешто ќе ми купи, или ќе ми купи дезодоранс. Еднаш знам некој ми имаше подарено дезодоранс и се израдував, зошто само што го потрошив мојот а имав уште неколку дена до плата, и си реков топ. :D

Што се однесува до Сикрет Санта, во последната фирма кај што бев начекав, и немавме избор дали ќе учествуваме. Газдата ни рече дека подарокот треба да биде од 1000 денари, што искрено за мене беше прескапо зошто малку заработував, ама склопив подарок од повеќе работи и на колешката и се допадна (ако не ме излажала :D). Ете, мене лично ми е непријатно да купам подарок од 100 денари зошто многу се припотресувам околу подароци, ама искрено би сфатила доколку некој нема пари (а во некои фирми прават ко да е задолжително да се учествува во Сикрет Санта), и може малку мех ќе се осетам во моментот ако добијам, лупам, тефтер ама на крајот на денот, не знам јас на таа колешка што и се случува во животот, па купила подарок од 100 денари, може и ме неќе бе. :D

Сега сме барем возрасни, можеме сами да си купиме она што ни е потребно и/или го сакаме, сигурно нема да се ослонувам на Сикрет Санта што се случува еднаш во годината за да добијам нешто убаво. Впрочем, некој може и 1500 да потроши на подарокот, а да не е по мој вкус, така да пак ни цената не игра улога некогаш... Мислам дека многу сериозно се сфаќа ова, па и плачки да има за Сикрет Санта подарок..

На sunshinebabe, Bezimenka90, IRBBB и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Pa8la

Pa8la Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2023
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    1.602
    Се Американско превземавме, многу филмови гледала каде се купуваат скапи подароци, па така и очекувала, па поткшен бил одоздола, па и мене за дома ми се случувало да купам малку оштетени работи, таму се ок, кога ќе дојде дома поткршени, сигурно не го поткршил намерно.
    Еее од вакви колешки оговарачи.
    За тоа најдобро да нема и крај.
    Ќе се оговараме кој на кого што му дал. Тоа е за забава и се купува нешто симболично, гестот е битен.

На SuperGirl24, Anyshka и Adidas888 им се допаѓа ова.
  9. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.087
    @нина122 не е ставена тука на тапет за навреди. @Black girl е банирана од темава на три дена.
    Намалете малку со тонот и пристојно изнесете си го мислењето.
    Го дополнив воведот за малку пошироко да се дискутира на темата.

На theowndemon, Waverly Raven, MarigoldA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    13.243
    Е така, ова е најбитното ама кој да сфати.

Замислете вака сите да даваа, симболично и од мерак и да не се потресуваа кој, што, како, колку.
    Многу попозитивна и попразнична атмосфера би имало, а не ова сеа шо се дешава.

И стојам на тоа, џабе и најскап поклон, а зад грб триста сопки ти местат ама нели битно сме се испоштувале фејкерски. Не ми иде никако ова у глава.

На sunshinebabe, Трагедијаупмм, VDT2906 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.021
    Баш така, јас со човек шо не се поднесувам или знам дека ми праи сплетки позади грб, ни сакам да ми даде нити ќе му дадам. Или ако веќе мора да се учествува, ќе зеам нешто ефтино и ќе поклонам. Всушност и за сите шо ги знам и не ги знам така. Поскапо може само за вистински пријатели и фамилија.
    И нема да се лутам ако од човек шо не го знам добијам чаша или тањир.

Инаку, кога веќе е дојдено времето за давање поклони, мислам дека не треба да се кажува цена до колку и од колку поклон. Кој колку има и шо сака нека поклони.

Последна измена: 28 декември 2023
    На Mrs. right, SummerGirl и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    1.981
    Допаѓања:
    4.760
    Факт е дека тука има луѓе кои работат во различни индустрии и секој има уникатен поглед на овие работи. Според мене, Сикрет Санта е интересно и секогаш сум учествувала. Лани еден рандом колега кој го сретнав во лифт накај пауза, се испофали дека немал купено поклон и ќе одел да купи. Се врати од купувањето и гледам го остава пакетчето под елка, и погодете на кого му се падна? Така е, мене ми се падна.
    Во пакетчево имаше украси мини и рандом работи кои сигурно не чинеле повеќе од 200. Не се изнервирав искрено заради цената колку што ме изнервира low effort. За вакви работи, има една златна продавничка во Лептокарија, најубави чашки има, земај и терај. Тефтери, планери, или шишиња за вода. Ако не ја знаеш личноста, купи нешти општо.
    На крајот од денот, треба да се сфати дека со секакви работиме во фирма и дури се случува некои да си добијат поклон а да не дадат. Е ела најди ги нив :D:D
    Ја сфаќам Нина, it’s not that deep и требаше само да се издува.

На Gosh, SummerGirl и Nausicaa им се допаѓа ова.
  13. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Ова е нормално и така треба да биди. Ама за жал на работно место многу малку се мирисаат луѓето. И најчесто се делат на групи. А ако ги покани газдата колективно некаде, дел откажуваат, само да не се гледаат. Многу шит однесување, што би рекла @Curious cat ама таа е реалноста кај нас. Ако си има проблем со колеги, не ја прифаќаат, не треба ни да прави Secret Santa. Интеракцијата со нив треба да биди на работно место, only.

На Трагедијаупмм, st-el, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.378
    Допаѓања:
    12.707
    Заклучокот од темава е, доколку на неколку души концептот не им е познат, или пак не им се допаѓа, воопшто не треба да постои и да се забрани со закон! (facepalm) Впрочем како и за многу други работи кои биле предмет на дискусија на форумов.

Што се однесува на secret santa, до сега кај шо сум работел и работам се организирално, но имало и определена сума - истовремено и мин и макс. Значи се купува подарок во вредност околу таа сума. Меѓутоа сметам дека сумата треба да биди симболична, за секој да можи да си ја дозволи, целта на концептот забава, а не добивање скапи и персонализирани подароци.

На sunshinebabe, Bezimenka90, Трагедијаупмм и 13 други им се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.238
    Ова со маркиве е занес.
    Треба да е нешто од срце и скромно.

На sunshinebabe, Ugly Duckling, Трагедијаупмм и 5 други им се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.682
    Е така е. Само ретко кој го сфаќа тоа. Кај поголемиот во школо (во Мк) имаше лотарија секоја година. Учителката и класната кажуваа подарокот да биде максикум 150 денари. За тие пари има избор за ситници. Тањирче, шолја, украс, чорапчиња, навлака за перница, и др. Вакви подароци носеле децата. И сите среќни и задоволни.

На sunshinebabe, Splendor., nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  17. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    10.693
    Вие скромните што би подариле? Сигурни сте дека сакате да се срамите со поклон од 100-200 денари? 8-|
    Во случај да има минимална сума.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.550
    Јас не учествувам повеќе во secret Santa, пошо лани како друштво решивме да имаме скромни поклони баш со сума до кај 150/200ден. И пошо сите други знаеа дека едно од девојчињата дава користени поклони, некако се надеваа дека нема она да им даде поклон. Long story short.
    Јас не знаев и стварно земав океј поклон. И мене ми се падна поклон од гореспоменатото девојче. Користен кармин и отворена крем банана. Да ова!! Без трошка срам ми го даде пред сите поклонот. И коа видоа другите од друштвото дека годинава мене ми е ред за таков shit поклон, им олесна па и се насмеаа.

На sunshinebabe, Just.do.it, Glowy и 12 други им се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.103
    Допаѓања:
    26.960
    Молим?!?!!!??

На Just.do.it и eliesaab им се допаѓа ова.
  20. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    7.550
    Тоа што го пишав. Од гордост тивко го прифатив поклонот. И го дадов мојот на трето девојче. А јас зедов парфем од Рефан таман за некои 100ден плус чоколадце. И веќе не седам со такви луѓе на маса. Пошо ова се прави на многу места, особено ако се оставаат под елка поклоните и не се знае кој точно што донел.

На sunshinebabe, Just.do.it, Gosh и 3 други им се допаѓа ова.