Знам затоа и до сега го немам удрено ама не ни знам како да се справам во вакви ситуации, буквално ништо не ми успева, пробав со добро, со зборење да му го одвлечам вниманието со нешто друго ама периодов не ми успева...
Не му го одвлекувај вниманието, едноставно треба да помине врескањето, а ти да останеш смирена, не и ти да губиш контрола. Тоа не ти го прави намерно, едноставно не може поинаку. Некои работи дозволувај му ги, некои што нема да ги дозволиш не попуштај ама не се карај туку биди кратка и смирена. Гушкајте се и ќе му помине.
Точно две ипол има моево. Исто е. Има моменти кога мислам дека сум најлош родител. Откако се роди бебево уште толку немам контрола над него. Не е нон стоп вниманието кон него свртено. Јас имам проблем на мм да му објаснам како да се справува со ситуацијава. Му се дере многу и има контра ефект. Уште толку се влошува состојбата, се тепа сам. Во тие моменти се чувствувам беспомошно дека немам контрола над ситуацијата. За да успее методот на смиреност, чекање да помине епизодата и непопуштање треба соработка и усогласеност од сите што го чуваат детето. Баба му кога ќе ја види одма почнува да бара се и сешто, да се лигави и ако не е по негово ја удира. Се надевам ќе помине за некој месец фазава.
Кај мене па е обратно пред другите пример со татко му со бабиве се понаша поинаку подобар е им тера инат ама не е страшно ама пред мене е хаос, како да е излезен од контрола...и се плашам дека вака ќе си остане а јас ко немоќна да помогнам...јас му викам не за некои работи он ко од инат да ги повтара
Па немој за се да му викаш Не, инает ствара кај секое дете. Ако му кажеш облечи јакна и ти рече Не, треба да ја преформулираш реченицата, да му кажеш Сакаш прво јакна или патики да облечеш. Така правиш да мисли дека тој ја има контролата, дека му даваш избор. Или ако му кажеш ајде заби да измиеш и ти каже Не, следниот пат кажи му ајде да се натпреваруваме кој прв ќе стигне до тоалет и ќе измие заби. Ако му велиш Не за работи кои не се безбедни, треба да го направиш станот или куќата побезбедна, да тргнеш работи со кои може да се повреди, а не да очекуваш од детето да пази како што може да пази возрасен. Треба да си покреативна малку, а ако на секое му викаш Не, ем се нервира детето, ем толку често не е ни препорачливо затоа што се спречува креативноста на децата со многу ограничувања.
Се сложувам со постот погоре. Сега сака да има контрола. Ќе му дадеш избор, од работите што ти ќе ги определиш, но ќе се осеќа дека сам одлучил за нештото и нема да има бунтување. Многу е полесно вака, пробај ќе видиш. И ако не сака нешто веднаш во моментот кажи му однапред, нека биде подготвен, за две минути си одиме, или треба да се пресоблечеш, еве ти облеки одбери си што сакаш. Навистина треба да се биде креативен и ќе бидат на минимум тантрумите.
Malata e 3ipol god. Mnogu bese poslusna, nemavme nikakva maka so nea bukvalno ko dete da nemavme doma. Otkako ostanav bremena Sega za vtoro, počna haosot. Mi tera inat, frla, me udira. Počna i na majka mi da ja mava. Ne si go prepoznavam deteto. Mozebi e ljubomorna za bebevo, ne i zborime za nego, jas pokusavam da ja razneznam ke dojde ke me pogali i bakne na stomak a posle 10 min ke me udri. Mene mi E bremenosta rizična moram da lezam poveke. Neznam navistina kako da se spravam
Можеби и е период ке се смири со тек на време , гледај повеке време користи со неа повеке разговор и само смирен тон ... ке и помине
Љубомора е во прашање 100%. Најверојатно дека детето веќе гледа осеќа дека мама е помалку активна, помалку време си игра со неа или играта е поразлична (заради тоа што мора да лежи почесто). На три години и така развојно мора да се поминат каприците, ама штом е осетлива на промената, треба да се вложи поголемо внимание кон неа. Не знам зошто не зборувате за бебето пред неа, баш напротив се препорачува зборување. И тоа муабет во кое ќе се потенцира заштитничката, прекрасната улога што таа ќе ја има како сестра - на пр. кога ќе зборувате со друго лице или со малата - „само ако некој се осмели да го закачне бебето, (името на детето) ќе го скрши!“. Никако реченици од типот - кога ќе дојде бебето, ова нема да смееш, или вака ќе мора и сл. Кога здравје ќе се роди детето, уште повеќе внимание кон неа. Во смисла да се потенцира колку е таа битна и да се покаже интерес за нејзината игра и активност. Еве еден пример од мое искуство (исто разлика во години се отприлика): малото постојано не прекинуваше во играта со плачење. Еднаш кога си игравме со ќерка ми, ептен нешто кажуваше таа, и бебето заплака. Таа се штрекна и рече - мамо плаче бебето. Демек да одам. Јас пошто знаев дека е цицано, превиено и наспано и не плаче панично од зорт некаков, и реков - е добро де, докажи па ќе одам. Така се изненади ќерка ми, просто лицето и се огреа. За кратко таа си заврши па отидов кај бебето. Што се не правевме да не се осеќа помалку важна. Многу труд сме вложиле, најискрено. Татко и дури и точак и купи кога се роди брат и зашто сите на мекици му носеа поклон на бебето а на неа ништо или ситници, па сакавме таа да има уште поубав поклон за тој момент, да не се осеќа запоставена.
Среќа јас немам проблем со повторно појавување,ни со едната ни со другата. Од раѓање ги имаат и сеуште траат. Едната 3 год.другата 1год. Мислем карактер се вика.
Незнам ама цел ден за глупости плачење.зашто немало баничка во пекара......дури спиеше на пладне,спие и плаче.јас мислев пројде тој период на плачки ,кога ово наново.се тешам дека е фаза и кратко ќе трае.ама и коронава не поремети сите и мали и големи .☹
хоророт со менување пелени ќе престане ли некогаш или само кога ќе се прејде на нокшир? ИМА ЛИ НЕКАКВО ЧАРЕ, се ми е пробано и со арно и со лошо...
Tantrumite se strashna rabota ako prv pat roditelite se srekavaat I nemaat kontrola. Prvo nikogas ne vikajte I ne gi tepajte,ne I'm se zakanuvajte. Koga ke porasnat ke gi zaboravite samo babite ke se sekavaat zasto vo nivno vreme takvi deca nemalo(ha,ha,ha). Konsultirajte pedijatar I detski psiholog za da ve nasocat Kako da reagirate zasto sekoe dete e razlichno. Moeto legnuvase na sred trgovski centar,placese I tropase so mozete ako nesto ne mu e pogodeni.Site lugje se vrtea po mene. Ke go ostavev,ke mu pomine lutinata Ili ke se skriev pozadi nekoj stolb I ke nagleduvav.Za kratko ke stanese,celo prljavo I ke mi dadese raka I ke prodolzevme.Kako reset da mu napravis.I ne komentiram za toa zasto ne razbiraat sto im kazuvav.Se odnesuva kako nisto da ne bilo. Ako se kreva galama, uste poise se treska od zemja. Zatoa smireno dodeka pomine,bez so sila ubeduvanje I tegnenje.Nekogas mu go skrenuvav vnimanieto so nesto treto,pochnuvav da raskazuvam nova prikazna I ke se zainteresirase za prikaznata I prekinuvase.Faza e.Pominuva no treba da se pod kontrola.
Да ја разбудам темава малце.. Tantrums are back, tantrums everywhere.... Најлоши до сега, со фрлање, мавање, се мава со глава од земја... Мава и фрла се, се додека не ја постигне саканата јачина за фрлање. Исто така повеќе е на дерење колку ја држи грло него ли плачење... Се смири еден период, еве и ноќе сега е ок, одеднаш хороров. Промената е само тргањето во градинка и мислам дека е зошто не спие таму. Еве сега пред 8 се успа и ќе стане кај 7... Тантруми одете си!!!!
Ве молам за помош. Се работи за керка ми 2 год и 3 месеци. Од најмирно преку вечер почна да има напади на бес фрлање одд земја фрлање во врати викање на цел глас плачење хистерично ако не ја кренам во раце и да стојам простум. Значит не смеам да седнам воопшто. Дајте ми совет ова веке трае една недела. Не гледам подобрување. Ве молам за совет
Konsultiraj detski psihijatar za da znaes kako da se odnesuvas. Faza e,ke I pomine no mora so sovet od psihijatar.
Нема потреба од психијатар за тантруми. Самата мајка ќе седне ќе и зборува повеќе , повеќе внимание , да се виде да не има нешто додатно што ја растревожува , па на тој начин исфрла лутина. Тантрумите се тешки да , ама не се одма за на психијатар посебно.