1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тантруми (напади на бес) кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од promeneta, 26 мај 2017.

1. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    5.407
    Со син ми не сум имала проблем со ова, ама ќерка ми поатојано пишти за нешто што не може.
    Среќа во јавност уште не напраела сцена. Ама дома е лудница кој ќе посака нешто :D
    Пред некој месец почна да плаче за нешто за време на ручек и многу ме налути и ја пратив во соба, сега може ќе ме осудите за оваа постапка ама вредеше. За 5 мин слезе и ми рече се "мамо се смирив, сакам да јадам" и од тогаш кој пат изреагира така ја праќам во соба. И после цел ден е мирна.

На crazylady, christinnn, Stressed Out и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Ме насмеа и ме врати во детството. Не знам дали е правилно или за осуда зашто како родител го немам искусено, само како дете. Татко ми, кога веќе му ги спојував жичките, а тој дошол уморен од работа исто ме праќаше во соба (нормално со висок и остар екс ју тон), да размислам што правам. И ќе си поплачам во соба или ќе поседам да помине време и се умилкував после :D

На crazylady, mal.ecka и LadyLollypop им се допаѓа ова.
  3. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    5.407
    Првиот пат викнав дури мм се исплаши ама веќе доволно е само да покажам со прст и да речам оди во соба. Исто, ќе поплаче и ќе се умилкува после.

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Бркање на децата во соба да седат сами кога се вознемирени ги учи и понатака да се однесуваат така. Односно во тинејџерски години да се затвараат сами во соба и да не разговараат за своите проблеми.
    Најдобро е да се валидираат детските чувства во самиот момент и да им се објасни како стојат работите. Заследете ги biglittlefeelings на инста.

На Madrugada, Makedonka007, crazylady и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.796
    Ги следам и уште сега го седнувам малиот и му зборам на негова висина. Маж ми се крсти ама нека.
    Инаку да, таква последица имаше и кај мене и долго време ми требаше да се зближам со моите и да почнам да разговарам за проблемите. Затоа нагласив екс ју :D

На Butterfly1107 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.038
    Допаѓања:
    5.451
    Јас следам детски психолози на инста ама не сум се нашла во таква ситуација. Секако живи луѓе сме, некогаш ни пука филмот и не може да се контролираме. Во такви ситуцаии верувам дека е тешко да се сетиш што си читала :D

На crazylady, eta, elenaklasik и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.040
    Допаѓања:
    21.664
    Абе кај не појдов, кај не барав совети ..
    Која не тактика ја применив. Едноставно ништо не помага. Еден ден е злато и таман ќе речеш ете кризата помина, фаза било, нареден ден ќе наплати поштено.
    Зборам зборам зборам и се е тоа ок моментално.
    Кога излагаме од дома секогаш имаме договор. Нема да плаче, нема да се кара, кога ќе кажеме дома, ако неќе ќе каже со убаво пр. Уште 5 мин, се е важи и добро, и навистина е така се до моментот да си одиме. Пак е драма.
    Не пали ни поткуп, ни лажење...
    И викаш, темно е - има сијалици ми вика, сите деца ќе спијат- е мене не ми се спие.
    А знае, свесна е дека плачела. Па после кога ќе се свести дека тоа не било во ред ми вика: мамо знаеш ја зошто плачев? Зошто се удрив/ зошто бев гладна/ зошто ми се пиеше вода итн... А врска нема, зошто секад се носам со мене а и сите други мајки околу нас и стално се подмирени со се.

На green.eyes, mal.ecka, Chanell* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.816
    И кај нас е ужас сеуште. 3 години и 2 месеци е, и не верувам дека ќе се смени.
    Тоа тоа .. не се опишува, само може да ја видите и да почнете да се крстите, мислиш ѓаволот влегол во неа.
    Урла,вришти и клоца се околу неа, фрла играчки,ќебиња,перници,патики, се што и е на дофат.
    Денес имаше три епизоди од по пола саат, на втората ме излуди.
    Ме гледа во очи и хистерише, ја кренав во раце за да ја седнам на кревет го удри бебето со патика по уста. Како Боже сачувај,нетокму, 15 пати повторува мама мама мама мама, па уз липање вика ања ања ања..
    Досега не ја однесов, ама ве молам дајте предлог за детски психолог да закажам во понеделник. Ќе ја снимам кога ќе прави така да можам да покажам на докторката, бидејќи не се опишува со зборови што всушност се случува тогаш :(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ивана Хаџиванова од Неурокортекс или Радмила Живановиќ.
    Кај која и да одиш нема да згрешиш.

10. My litle pony

My litle pony Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    853
    Мојава секој ден ја фаќа тантрумот и тоа неколку пати во денот едвај ја смирувам.Што да правам како да ја смирам?

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Сигурно има решение некое т. е. цака некоја за да не прави така. Кај некои пали тоттално игнорирање, кај некои разговор кај некои тотално пренасочување на енергијата некаков спорт, учење иитн. Можеби ете сака да е 24/7 во центарот на вниманието па затоа и така прави. Не е лесно со деца што имаат тантруми.

12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    5.723
    Кога прв пат почнаа тантрумите кај вашите бебиња/деца? Моето е 13 месеци и последниве 2-3 дена е неподнослив. Вреска, се треска од земја ако не е нешто по негово, ако не му дадам нешто што сака или ако не го земам во раце. Очекував дека подоцна ќе почнат, после година и пол. :drunk:

13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.778
    Јас со првото никаква мака, ама второто леле мори мајко, ако нешто сака и не му дадам, тоа е легнување на земја со вриштење и буквално ништо нема да му одвлече внимание.
    Ама некако не се нервирам, чил сум, знам дека се периоди:^)

На elimkd и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  14. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    9.095
    Од 9ти скок почнаа така поизразено, и претходно некогаш знаеше да се случи ама ова сега е престрашно, толку за секоја банална работа се легнува на земја и се мава со глава се влече како гума некоја не можеш да го додржиш, не знам како не го боли главата што си ја мава бе (facepalm)
    Некогаш стварно сум при крај со нервите, ама постепено почнав да се навикнувам. :?:

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.085
    Немам кеиф да ја изнесам надвор , абе трча , се качува каде не треба , не слуша, фаќа сешто внатре со плачки ја внесувам.
    И внатре знае да се качува по маси по столови отвара фиоки , отвара врата .
    Пробувам и со убаво да зборувам и да и викнам и да ја плеснам по газето но пак си тера по нејзино.
    21 месец сме инаку.

На koritsaki, Snowflake97, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.109
    Истооо од збор до збор

На koritsaki, Snowflake97 и srce-9 им се допаѓа ова.
  17. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    703
    Тантруми на најјако. Буквално за се е војна. Ќе шекнам кај и да е!!!

18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    8.392
    На elimkd, bella.gk, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  19. bella.gk

bella.gk Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    685
    Еве и јас да се придружам во групата 2 години и 1 месец е малиот, да се пожалам чисто малку да ми олесни, веќе една недела скоро секој ден кога се враќаме дома не сака да влезе дома вика нејќам го тато вришти,исто како ѓавол да гледа му треба време да се смири, стварно не знам што да направам. Ако има некој да сподели како да се справам со оваа.

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А зошто нејќе со татко му, мора да има некоја причина за тоа.

На Jana06 и WildMk им се допаѓа ова.