Тантруми (напади на бес) кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од promeneta, 26 мај 2017.

1. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    6.503
    Ама ова и е уште пред да останам бремена. Она со бебето е многу нежна, го гали, го бацува, му збори, ми помага се што треба околу него без проблем. Многу мнгоу и не го регистрира. Вака дирекно не искажува љубомора према него, ама индирекно...
    Ако не е по нејзино нешто и да добие тоа што го сака во моментот настанува хаос, револуција.
    Се откажав од со лошо пошто видов дека е уште побетер. Пробав со игнорирање, со многу зборење, ништо нема ефект. Едвај чекам да поминат, се надевам наскоро

2. mona2022

mona2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2022
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    36
    Здраво на сите. Ви пишувам бидејќи веќе сум очајна и не знам како да му помогнам на моето дете а воедно и на себеси. Детенцето има 3 ипол години и беше прекрасно од бебе мирно, тивко, послушно, бистро дете се до некаде 3тата година. Имавме некои домашни проблеми јас и маж ми по брзо време јас завршив во болница на подолг период бевме разделени околу 1 месец се на се и од тогаш мислам почна да се однесува поинаку. Прво почна со некои да ги наречам тикови, да тегне уши да го фаќа носот когс е вознемирен и слично потоа настапија и т.н тантруми. Фрла, крши, лупа врати, ме мава мене и татко му, се дере, вриска колку што може и не може и не бира место. Само едно нешто да не е по негово и почнува. Не оди во градинка бидејќи сум невработена и јас го чувам дома и навистина веќе не знам како да постапам, некогаш губам трпение знам да му се испоразвикам (знам дека не е решение но некогаш е толку лошо што губам трпение) а тоа уште толку ја влошува ситуацијата. Кога е смирен му зборувам, му кажувам дека не е добро, ќе ми рече да мамо, не сакав згрешив и тоа трае се додека пак нешто не му забранам. Ве молам дајте совет што да правам како да постапувам каде да го носам, дали е пролазна фаза. Се чувствувам како јас да сум крива и покрај сето внимание и труд да воспитам добро дете, целосно сум му посветена од раѓање бидејќи сум дома немам други приоритети.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.364
    Допаѓања:
    227.316
    Не треба детето да го носиш, но треба ти некаде да отидеш. Ова од искуство ти го кажувам. Кога имаш дете каде бетер станува ситуацијата ако кренеш глас и ти, тоа е јасен знак дека треба друг пристап. Како мајка што години си ја чукаше главата ова ти го кажувам. Тригерот е очигледен. Почнало при вашето разделување. Сликата на тоа дете, за топол дом, мама и тато е нарушена. Иако вие сте повторно заедно, тоа нема назад. Но има техники како да постапите во тие моменти.
    Мој совет не користи детски психолог. Пресмешно е тоа што го прават за вакви ситуации. Бидејќи ова не е траума која треба и кога е смирено детето да се средува. Туку е нешто што се средува додека трае. Е! за тоа тебе ти треба некој конкретно да ти каже што во такви ситуации да правиш. А не од после да му збориш на детето, не вака не така. Касно е потоа.
    И патем, тебе ти е тешко но веруј ми... на тоа дете му е пута сто потешко.
    Обрати се кај соодветен психолог. Нарочно велам соодветен бидејќи не секој го бива за специфични работи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.