Ова искрено прв пат го слушам тука и се чудам, па поготово и дека има правилник во врска со ова...оно јес да по дифолт скоро секогаш мајката лежи со детето во болница ама некогаш физички не е возможно да е мајката секогаш со него, а баби стрини тетки не се на лагер а па не го ни познаваат толку детето како родител. Ако е стварно причината дека ќе "гледале" татковциве ептен е дебилно а па здравствово ни процвета па до ова дојде, абе бог да чува...инаку не знам од кога е ова вака, ама памтам кога сестра ми лежеше во Козле се мењаа мајка ми и татко ми, и двајцата ја носеа ова пред 10+ години беше, и пред некоја година имаше она мал хируршки зафат татко ми беше со неа (ова во Државна), а па и општо скоро секогаш татко ми не носел по лекари дали на матичен, или у болница или на забар.
Зар и ваков закон има? Баш дискриминирачки за таткото. Доењето најголем проблем???? Кој би гледал во мајка што дои при болно дете? Лани зимата,малово примаше инфузии,за да го боцнат и дури течеше инфузијата јас го доев,не се ни покривав,влегуваа мажи со други болни деца,ама ич не ми беше гајле дали ме гледаат,ни па приметив некој да гледа.После сестрата кога ме виде рече додуша требаше да ве сместам во друга соба(дека се доевме). Ама кој мисли бре на тоа со болно дете. Има услови во болниците и кога би било така по мое мислам дека нема толку да си се пренесуваат болестите на децата.Значи за здрави деца за контроли еден влез и соба,за болни друг.Може да се изведе.Ете нека има и една соба за дечиња кои мора со таткото да се.Има ли подобра придружба од родител?Кој и да е.Запнале сите за бабите,а ги прашал некој како се осеќаат,стари луѓе во години,со притисоци и шеќери,да си го гледаат внучето кај што се мачи и кај што го боцкаат.За стрини и тетки,не ни помислувам,освен ете ако нема навистина некој поблизок.
Ако толку им смета некој да ги гледат како дојат нека одредат соби само за доенчиња и решен проблем. Не знам до кога цицаат децата, најверојатно до 1 година. Сигурно во болница има многу повеќе деца што бе цицаат отколку што не цицаат. Вака испаѓа да плаќаш здравствено за да не ти дадат да бидеш до сопственото дете кога е болно.
Фала богу сум немала потреба, ама блиски мои да. Не знам од кога е сменет "законот" ама нема ни полна година од дешавкава. Мајката 4 дена дома лечи дете. Таткото на пат. Се влоши ситуација, мора во болница, таткото си иде како знае, порано. Замолиле бар една ноќ да остане он, мајкава да се избања, да преспие некој саат дека четири дена, сама се грижела за 7 месечно болно бебе. Значи не е ни ден. Само една ноќ. Со изговор дека само мајки лежат, и дека има и дел муслиманки, ги одбиваат. Остај што мајката е лом веќе, она мери темп. ноќта, она оди, БУДИ сестри за сируп. Се сама. Сабајлето им рекле, се снајдовме идеме приватно. Ама како ама зошто. И не, не се до толку имотни, цела година што штеделе за одмор, ги дале во систина. И таму прашале кој ќе остане од вас двајца. Мајка ко мајка, јас. И рекле како сакаш, еве ти 6саати, избањај се, јади спиј. Ќе средиме дете ние. Ноќта првата на штрек спиела, температура да мери... Не измерила ниту еднаш, сестрите се за тоа. Сируп да дадам.. Не бе, се они.
Мажи педијатри нема на клиниката, па мајките муслиманки што лежат само со татковци имаат проблем? Дека секако нејзе никој не ја гледа, детето го прегледуваат. Она не лежи во спавача. Причинава е глупост. Не е тоа гинекологија каде лежат голи жени. Таму оправдувам да не влегуваат никакви посетители, не само сопрузи/татковци. Минатата недела лежев со големата во болница и оставив мало од една година дома со татко му. Единствената причина зошто не отиде таткото да лежи со ќерката е зошто е мекуш и нема да може да се справи со неа ако плаче, што значи ќе трпи самата терапија. Инаку многу поповрзана е со него отколку со мене и она сама сакаше татко и да оди со неа. Да беше он поцврст за ваква работа, далеку поизводливо е он да одеше со неа таму. Не мора да е самохран татко за да има потреба да лежи во болница со дете.
Правилникот од ФЗО никако не можам да го најдам за да го прочитам тој фамозен член 65 https://a1on.mk/macedonia/tatko-spr...inira-vujna-i-baba-mozhat-oti-se-zhenski-pol/ КСЗД утврди директна продолжена дискриминација врз основа на пол во областа на здравствената заштита, извршена од страна на Јавната здравствена установа Универзитетска клиника за детски болести, а претставката ја поднесе Македонското здружение на млади правници. Законот за здрваствено осигурување ја предвидува можноста детето да биде придружувано за време на долготрајна и краткотрајна болничка здравствена заштита, а терминот придружник се однесува и на машки и на женски пол. Согласно законот за здравствено осигурување, како членови на семејство на осигуреник, во смисла на овој закон се сметаат: брачниот другар и децата родени во брак, или вонбрак , посиновите, посвоените деца и децата земени на издржување. Бабата, вујната, стрината или други роднини на осигуреникот не се сметаат како членови на семејството. Право на боледување за негување на болен член на потесно семејство над три годишна возраст но не повеќе од 30 дена, избраниот лекар може да го издаде само на членови на потесното семејството на осигуреникот ( брачниот другар и децата родени во брак или вон брак, посиноците, посвоените деца и децата земени на издржување). Ова значи дека од потесно семејство се исклучуваат родителите на осигуреникот , како мајка , татко, потоа баба , дедо , внуци , свекор, свекрва па затоа за нив лекар нема право да издаде боледување за нега“, велат од Комисијата. Продолжена дискриминација претставува потежок облик на дискриминација-дискриминација што е вршена врз едно лице или група непрекинато, во подолг временски период , врз дискриминаторски основи е утврден во случајот од причина што е земен во предвид и фактот дека дискриминација по ова прашање се констатирала и во 2016 од Народниот правобранител и дека и покрај тоа што се дадени препораки и насоки за отстранување на дискриминацијата до Универзитетската клиника и директорите на клиниките каде што постојат детски одделенија сѐ уште не се спроведени. Значи проблемот е што не се пријавува кај надлежните институции. Една-две пријави може и ќе успеат да ги скријат,ама 20,50пријави не можат,ниту пак можат да ги игнорираат. https://arhiva3.republika.mk/vesti/...o-ne-mozhe-da-bide-pridruzhnik-na-bolno-dete/ Во одлуката на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација стои дека ако лицето кон кое е упатена препораката не постапи по истата, ќе поднесе барање за покренување на прекршочна постапка. Не е Клиниката таа која треба да процени дали е неопходно таткото да остане со детето наместо мајката. Тоа е одлука на семејството, а клиниката да не дискриминира. Ако и се дозволат вакви изговори на Клиника одлуката на Комисијата останува само на хартија – велат родителите.
Со првото дете, секој година сме 1 до 2 пати во Козле, сега е 4 години, значи до сега никој не ни кажал дека не смее и татко му да лежи со него, ако сака и може. Пред 2 години, имаше татко кој што лежеше со детенцето, исто во Козле, не слушнав негативности во врска со ова. Прв пат кога лежевме, малото уште цицаше, а јас морав со големиот во болница да лежам, зошто урлаше и не сакаше никој друг да види во негова близина, освен јас. Сметам дека родител е родител, без разлика мајка или татко, треба секој да има право да одлучи, и веќе аман со овие предрасуди дека таткото не можел, од се ги лишиме и заштитуваме татковците! Нека одат да полежат со болно дете во болница, со вриштење од инфузии, доктори, сестри, земање крв, инхалации, рентгени, кислородни маски, итн.... ништо од ова не е лесно да се помине, а татковците автоматски најзаштитени, и како правило да е мајката да треба да лежи секогаш, и да помине најтешко со детето. Ова го кажувам зошто и јас лично знам, дека болно дете нема да оставам во болница со никој друг, па ни со татко му, зошто ќе поцркам од размислување кога знам што се треба да помине таму.
Пред 2 години лежевме во Козле, ама многу се одолговлечи, повеќе од 2 недели. Маж ми сакаше да ме смени малку, да одам да се избањам барем како човек. Не сакаа да слушнат баш заради тоа што кажавте погоре, како така маж ќе седи, жените ќе ги гледа. Бидејќи еве на него му дојде жени да гледа и манијачи при дете што едвај гледа и сатурација под 90. Па уште и цимерката ај што беше покриена и детето го покриваше кога ќе дојдеше до прозор маж ми да не види. А сега есенва во Систина кога лежевме уште на прием не прашаа кој ќе лежи со детето. Дури бевме запрепастени дека го сметаат таткото за родител за чудо. Не можам да разберам како е ок наместо мајка да може да влезат баби, тетки, стринки, комшии наместо татко.
Абе од X причини, треба да иаме право на избор. Може не ми следува боловање,може сум слабокрвна па паѓам, може имам мигрена. Милион причини има. А може и така сакам. Ама не, кај нас не дозволуваат.
Баш ме интересира како законски би го исфрлиле родителот кој е придружба на болно дете. Со обезбедување насилно или како ги исфрлаат?
Има обезбедување секоја болница. Нас сестрите ни рекоа, може да дојде таткото, оти имав страшно крварење, да спијам а он да думка бебе помеѓу два подои, ама ако цимерката дозволи. Албанка беше некоја, ја замоливме, девојчето рече океј, и маж ми држеше бебе јас спиев два саати. Проблем е ако дојде маж и и види друг маж таму, он ќе го исфрли. Затоа, да нема тепачки, обезбедувањето ги брка.
Не знам како е, ама ако е културен човек, нема да се буни, ќе остане мајката и ќе остане на тоа. И ради културни луѓе си патиме. Не дека треба да се тепаме таму, не ми е тоа муабетот,ама да се погоди некој, преку *ур шо му е доено, да направи еден скандал.. Мислам поинаку ќе е.
Ако инсистираат родителите ќе најдат соба и за таткото, баш заради тоа што се пријавувани за дискриминација. Ама како се кај нас, се плашиме од негативни последици за детето ако дигнеме глас.
Тема на којашто разговаравме со координаторката пред да ја испратиме на трудничко. Ќе се осмелам да дадам сопствено мислење како некој што сѐуште не е мајка од аспект на некоја моја желбена перцепција, се надевам не ми се лутите и нема да го сфатите како дрско. Јас ако повторно се омажам, (овој пат со човек којшто нема да крие од мене со години дека нејќел деца па морав и јас да се убедувам дека е и мој избор откако дознав), би сакала сопругот да е вклучен, би сакала да го искуси татковството на секое можно ниво. Сакам маж којшто би се поврзал и со бремената јас и со леунката јас и со неговите деца. Некаде читав дека за време на леунка периодот и кај мажите, татковците се случувале хормонални промени дури некои параметри слични со мајката. Не знам колку е докажано, ама сметам дека мажите треба да се вклучени во што повеќе моменти.
Здравје,може после неколку милениуми,откако ќе завршат со дискриминација на татковците ќе го достигнеме и ова , а не да моли човек телефонски еднаш неделно за некаква информација ... И овој татко на предвреме роденото бебе изгледа морал да се избори со дискриминација за да си го држи кожа на кожа бебето
Jas ke vi kazam od licno iskustvo. Nema vrska ova sto pisuvate. Prehlani letoto maz mi lezese so sin mi dva meseca vo bolnica. Jas bev trudna ne lezev. Prvo bea na detska klinika, posle vo sistina se prefrlivme. Na klinika otidov isto so dete doma cela nedela so temp, mnogu loso, mislejki ajde sepak e detska klinika ima doktori. Iako maz mi sakase vo sistina pravo da ideme. Isto mrcea na klinika deka samo zeni, deka po pizami setale, doele, muslimanki i neznam sto. Ama me vidoa so stomak do zabi i kao abe zakonski moze da lezi on radi toa roditel eden i roditel dva, demek ne se pravi diskriminacija majka taktko. I taka on ostana tamu da lezi so nego nanormalno. E sega za uslovi ne komentiram na klinika, na tolkav maz mu davaa da jade edna suva korka sto se vika. Doktor na dezurstvo ni za lek, a otposle doznav i deka anitbioticite sto mu gi stavale ne cinele i zaradi toa mesto podobro nego poloso. Jas sekoj den odev na poseta i si sedev kolku sakam. Mrcea da deka ne smeam dolgo duri i edna sestra mi rece sto si dosla i samo ja prasav dali ima ona deca i si zakute. Edna vecer se zgusna situacija, maz mi se javi, i jas takva so stomak do zabi vo dva saat po polnok vo taksi i pravo na klinika, baram da viknat doktor, sestrata vika nema, spiskav, rece aj od drug oddel ke vikneme. Ok. Doagja specijalizant 20 godisno devojce, detevo gori i apla mi vika ama jas neznam sto da mu pravam pregorev znaci vo toj moment ke se porodev tamu. Potpisuvam pakuvam dete i maz i vo tri sabajle pravo vo sistina. Tamu za pet dena so istite antibiotici go opravuvaat detevo. Isto maz mi lezese bez nikakov problem. Jas cel den si sedev tamu, mi dadoa krevet, fotelja mi nosea za jadenje deka trudna. Ne bese prv pat da lezime tamu pa znaev koi se uslovite. I normalno deka vo privatna sve oni pravat i merat tt i banjaat dete, i ranat ako treba, sve na kopce ti e na dofat, a najvazno mi bese sto i preku nok ima doktor. I taka jas zavrsiv so detska klinika za sekogas, tamu ne stapnuvam veke. Za sve sto treba sega deca nosam vo sistina. I na dezuren koga treba nedaj boze znam deka ke bidam usluzena kako sto treba.
Мм лежеше во Козле со големиот пред 1,5 година. Точно првично знаат да промрчар, ама не смеат да одбијат. Малото ми беше 8 месеци и уште цицаше, па мораше он во болница. За среќа кај нас не направија проблем. Инаку бар за Козле знам има соби за по еден кој се предвидени меѓу другото и за вакви ситуации. Законот не дискриминира, ама за жал во болниците се плашат да примат мажи од причини кои веќе ги набројавте.