Таљатели - италијански рецепт

Discussion in 'Рецепти' started by Elinora, Aug 14, 2020.

?

Дали имате правено домашна паста?

  1. Да

    45.9%
  2. Не

    54.1%
  1. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2016
    Messages:
    2,417
    Likes Received:
    34,778
    Gender:
    Female
    Во поглед на состојки за тестото и нема некоја разлика со нашите јуфки.
    Во поглед на дебелина и сечење на резанките, има.

    Кај италијанските таљатели резанките се подебели и подолги.
    И исто така во поглед на подготовката се подготвуваат al dente (ниту премногу, ниту премалку варени, со идеална цврстина), а јуфките бидејќи се потенки обично се преварени и губат од форма.
     
    Elinora and Celltica like this.
  2. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2017
    Messages:
    2,676
    Likes Received:
    5,006
    Gender:
    Female
    И шо ако јас сакам да направам повеќе, а незнам како да ги чувам?
    Не смеам да прашам? :D
    Боже господе :D:D
     
    fana and SofiMar_ like this.
  3. Tetrapak

    Tetrapak Популарен член

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    323
    Likes Received:
    1,386
    Gender:
    Male
    И да се исушат не е проблем, кога ќе ги ставиш у вода ќе се пуштат ко сите тестенини
     
    flower55555 likes this.
  4. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Joined:
    Oct 3, 2017
    Messages:
    2,676
    Likes Received:
    5,006
    Gender:
    Female
    Па тоа и го реков.
     
  5. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Нас ни излегоа 5 убаво големки порции, па ги замрзнавме две со две и последната 5та сама, во кесиња за замрзнување пред подготовка.
    Инаку можеш да ги чуваш колку сакаш во замрзнувач се до подготовката.
    Се одмрзнуваат ептен брзо и доколку не ги ставиш после 5 минути од вадењето од замрзнувач може да се одмрзнат и залепат и.. и.. после нема таљатели, каша чорба
     
    Last edited: Aug 24, 2020
    SofiMar_ and Purplelilac like this.
  6. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Може, само сеуште немаме пробано, инаку посните се прават со брашно и вода/гриз и вода.
    Сепак на 500гр брашно мислам дека би одговарало ептен малку вода, тестото треба да биде ептен тврдо, па после 'одмарањето' во фрижидер (пред сукање) да се сече лесно со нож без да се лепи :)
     
    Purplelilac likes this.
  7. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Јуфките се со млеко, јајца, брашно, се сукат танки кори кои покасно пукат.
    Во италијанските пасти немаш ни вода ни млеко, само брашно и јајца, и сол се подразбира. Поздрав
     
    Purplelilac and Celltica like this.
  8. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Во следна прилика, после Богородичните пости правам и сликам.
    Се варат 7-8 минути оние домашните.
    Додека има една тенка бела линија на средина од таљатели, пене, шпагети итн. се доволно варени :)
     
    Purplelilac likes this.
  9. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Доколку веднаш во моментот ги спремаш немаш потреба од замрзнување.
     
  10. Tetrapak

    Tetrapak Популарен член

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    323
    Likes Received:
    1,386
    Gender:
    Male
    Тоа е и целта, спремаш јадеш и тоа е тоа
     
    Elinora likes this.
  11. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Joined:
    Jan 30, 2018
    Messages:
    181
    Likes Received:
    550
    Gender:
    Female
    Па и не баш е лесно ако јадеш два пати задолжително во неделата, два пати да сукаш, тешка е обработката :)