1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Таљатели - италијански рецепт

Дискусија во 'Рецепти' започната од Elinora, 14 август 2020.

?

Дали имате правено домашна паста?

  1. Да

    44,4%
  2. Не

    55,6%
  1. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.775
    Пол:
    Женски
    Во поглед на состојки за тестото и нема некоја разлика со нашите јуфки.
    Во поглед на дебелина и сечење на резанките, има.

    Кај италијанските таљатели резанките се подебели и подолги.
    И исто така во поглед на подготовката се подготвуваат al dente (ниту премногу, ниту премалку варени, со идеална цврстина), а јуфките бидејќи се потенки обично се преварени и губат од форма.
     
    На Elinora и Celltica им се допаѓа ова.
  2. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    3.620
    Пол:
    Женски
    И шо ако јас сакам да направам повеќе, а незнам како да ги чувам?
    Не смеам да прашам? :D
    Боже господе :D:D
     
    На fana и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  3. Tetrapak

    Tetrapak Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јануари 2017
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.384
    Пол:
    Машки
    И да се исушат не е проблем, кога ќе ги ставиш у вода ќе се пуштат ко сите тестенини
     
    На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    3.620
    Пол:
    Женски
    Па тоа и го реков.
     
  5. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Нас ни излегоа 5 убаво големки порции, па ги замрзнавме две со две и последната 5та сама, во кесиња за замрзнување пред подготовка.
    Инаку можеш да ги чуваш колку сакаш во замрзнувач се до подготовката.
    Се одмрзнуваат ептен брзо и доколку не ги ставиш после 5 минути од вадењето од замрзнувач може да се одмрзнат и залепат и.. и.. после нема таљатели, каша чорба
     
    Последна измена: 24 август 2020
    На SofiMar_ и Purplelilac им се допаѓа ова.
  6. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Може, само сеуште немаме пробано, инаку посните се прават со брашно и вода/гриз и вода.
    Сепак на 500гр брашно мислам дека би одговарало ептен малку вода, тестото треба да биде ептен тврдо, па после 'одмарањето' во фрижидер (пред сукање) да се сече лесно со нож без да се лепи :)
     
    На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Јуфките се со млеко, јајца, брашно, се сукат танки кори кои покасно пукат.
    Во италијанските пасти немаш ни вода ни млеко, само брашно и јајца, и сол се подразбира. Поздрав
     
    На Purplelilac и Celltica им се допаѓа ова.
  8. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Во следна прилика, после Богородичните пости правам и сликам.
    Се варат 7-8 минути оние домашните.
    Додека има една тенка бела линија на средина од таљатели, пене, шпагети итн. се доволно варени :)
     
    На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Доколку веднаш во моментот ги спремаш немаш потреба од замрзнување.
     
  10. Tetrapak

    Tetrapak Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јануари 2017
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.384
    Пол:
    Машки
    Тоа е и целта, спремаш јадеш и тоа е тоа
     
    На Elinora му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elinora

    Elinora Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Пол:
    Женски
    Па и не баш е лесно ако јадеш два пати задолжително во неделата, два пати да сукаш, тешка е обработката :)