На секој начин гледаат да украдат податоци. Пред извесно време ми стигна мејл нешто BANK....Ептен се гледаше дека е некоја измама. Го избришав. И потоа сменив лозинки. Што толку се занимаваат со обиди за крадење на податоци не знам? Нека си најдат попаметна работа.
И мене до сега 2 вакви пораки ми стигнаа од ама приметив дека не пишува број туку е од некои shady меилови пратено. Претпоставив дека е некој спам и ги репортнав и блокнав двата.
Мене пред 3 години ми имаат ѕвонено некои за анкета па ме испрашуваше една жена(најверојатно), прашања од типот:Каде живеете, која е вашата адреса, колку члена сте во семејството, име,презиме итн... И јас како глупача невидена одговорив на сѐ Некој напиша оти податоци сакале да откријат... Дали е можно да ми злоупотребале податоци сега? Можно ли е било што лошо да ми направат????
Не. Тоа е телефонска анкета. И мене ми се јавувале. Само прашува во која општина е, колку луѓе сте, и те прашува за приходи, оператори, дали си задоволна, итн. Што ќе ти наштети? Не ти бара матичен број, број на лична карта, на трансакциска. Јас пред 10 години правев телефонски анкети. Тоа е само истажување на јавно мислење, за политика, оператори, а нема начин да ти злоупотребат податоци. Ако ти се јавиле на фиксен, се врти на трефка, па мора да се очитаат дали е град или село во одредена општина. А и се претставуваат од која агенција се.
Се додека не сте кликнале на нешто, не се тресете толку.. И да ви се најават на електронско банкарство..во уни банка за да платиш нешти треба да го имаш пасвордот што еднаш го праќаат на мејл кога активираш.. Сигурно и по другите банки има некаква заштита..
Да, речеме дека ќе дојдат до мејл, пасворд, ама па веројатно нема толку лесно да не најдат во која банка имаме сметки и пари. Па и повеќе мејлови имаме. Редовно проверувам инаку состојба на електронско банкарство, за да имам увид. И кога ќе подигнам поголема сума од банкомат, во истиот момент ми стига СМС. Нагло почнаа да се обидуваат да украдат податоци. Пред извесно време една жена на фб пиша дека и повлекле пари, па се јавила во банка и кажале дека се повлечени од една комора со која таа нема никаква врска, па за пола час парите назад на сметка, и се чудеше дали да тужи, дали службеникот во банка направил грешка со цифри, дали па некој и влегува во електронско банкарство.
Обично знам дека праќаат во мејл во спам пораки да се намамите да кликнете на линк за да ви украдат податоци. За телефонски измами немам искуство...
Арно што отворивте ваква тема во вистинско време пошто планирав да вратам на поракава и да се распрашам убаво
И мене две ми имаат до сега стигнато вакви по смс, демек работа ми се нуди нема грешка си викам, за мене се потепаа толку пари да ми дат хахаха. Избришав и тоа е!