Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Телото за време на бременоста - појава на стрии

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 30 август 2010.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Генетиката си го прави своето со стриите. Јас се утепав од мачкање од Еуцерин до павловичева со ад капки, Мустела па пак во 34 недела ми испука стомакот. Пиев и вода повеќе си реков ајде и внатрешна хидратација е битна. Здравје ќе ги сончаме и ќе вежбаме за кожата да се стегне. Ретко на која трудница не и излагаат стрии. Ништо страшно ☺

На anichka94, kukla21, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Јас се породив, на стомкот немам ни една стрија а во бременоста вкупно 5 пати се намачкав со кокосово масло - значи не е до мачкањето изгледа.

На makedonkamak, stevemila и karibian им се допаѓа ова.
  3. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Во првата бременост со се живо се мачкав ( мустела, павловичева со АД капки, разни млека за тело) и пак на стомакот еден куп стрии.
    Сега со ништо не се мачкам, засега немам нови, но старите ми се појачани и повидливи.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Baby.boy

Baby.boy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2017
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    20
    Јас сум 29 недела, ништо не сум се мачкала, и не планирам да се мачкам. Ако ти е таква кожата што сакаш ставај пак ќе излезат. Така да уживајте во бременоста, ќе се управаме по породување со креми со вежби итн...

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.035
    Допаѓања:
    40.372
    Дефинитивно мачкањето не е единствен предуслов да не се појавата стрии. Цела бременост дали 20пати се имам намачкано со кокосово и кремата на baby love па за среќа немам ниту една стрија на мешето.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    И јас мислам се е до кожата..До крај се мачкав со еуцерин но веке во 9ти испукав цела..Туку дали имате проблем со вишок кожа знам не е за овде прашањево но се надевам на одговор..Искуство..? Како да го решам проблемот или само хирушки..?

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.944
    Допаѓања:
    123.518
    Јас се зачудив декс не ми се направија. А склона сум. Се мачкав со хипп путер нередовно помирена дека ќе имам:)

8. Troi

Troi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    764
    Како тоа вишок кожа?

9. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.056
    Допаѓања:
    6.547
    А тие што сте поправени повеќе кг, дали имате проблем со пукање на капилари?
    Пред многу години еден кожен лекар ми рече дека кога ќе бидам во оваа состојба ќе треба да носам чорапи/хулахопки за стегање.
    Имате слушнато или доживеено вакво слично искуство? (малку ми е чудно бремена + стегање, ама што е тука, тука е...)
    *Note. Прашувам за мислење и искуство, инаку секако нема да оставам само на ова, и ќе се консултирам и со специјалист. :sun:

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.035
    Допаѓања:
    40.372
    Моја пријателка има проблем со попуштени вени и првата и оваа бременост ги помина со хулахопки за стегање. Ама зборувам за вистински проблем со вени од кои дури и болки имаше. Незнам кај тебе каква е ситуацијата, ама како и да е ќе си се консултираш со доктор

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.056
    Допаѓања:
    6.547
    Ти благодарам @Ano . Ми требаше само тоа мотивација/пример дека навистина некоја бремена носи или е носела.
    Ќе одам на консултација кај доктор дефинитивно и ќе превземам одговорност.
    Ти благодарам :bow:

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas gi imam tie hulahopki ama do sega ne sum gi oblekla.Nit sum prasala dali treba.Znam deka posle carski se preporacuvaat.Mi donesoa 3,4 para od ch.Jas.imam maka od levata noga.Uste od pocetok na bremenosta.So naglo mrdnuvane ko so bric da me secat.Mnogu pece i boli.Cuvstvoto e kako da mi tece nesto po noga vo toj moment.Neznam so bi mozelo da e.A nemam kapilari ispukano

13. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.056
    Допаѓања:
    6.547
    Кај мене е различно. Овие денови гледам како долниот дел на нозете ми отекува и ме пецкат вените на нозете. Плус мислев дека комарци или некои бубачки ме касат, ама преметив дека на местата на кои ме чеша ми пукат капилари.
    Претпоставувам дека тежината е заслужна за оваа состојба, сепак многу брзо качив овој месец. Ги земав резултатите од крвната слика и утре одам на доктор да видам што ќе ме насочат.

14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Jas bev otecena vo nozete.Preku nok gi snema otocite.Cudno duri

15. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    212
    Што ставате за да не се појават стрии? Што е најефиксно?

16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Прочитај низ темава. Има разни искуства - ведела, еуцерин, павловичева со вит Д...

На AudreyH и fana им се допаѓа ова.
  17. facule

facule Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2015
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.301
    Мене кожата на стимакот почнува изгледа да распукува , имам како црвени мали линии ме боцка пече чеша се во едно , лежам повеќе на грб да ја ублажам непријатноста од појавата на стрии ама осеќам болка позади во кичмата и во стомакот , после лежење на грб едвај станувам ..денес ставав облоги од маслиново масло на стомак утре решив свинска маст да се намачкам ..:(

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И мене неделава на бутот ми се појавиле - баш такви црвенки линиички.

19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    So i da stavas,ako kozata ti e sklona na strii gabe e.I zlato da se mackas gabe e:lol:.Ama mackanjeto go namaluva cesanjeto na kozata taka da ubavo e da se mackas.Jas od pozitiven test pocnav,pa nakaj 7mi.mesec pocnavokolu papokot da pukam

На Melinda85 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.267
    Допаѓања:
    76.319
    Џабе се... првата бременост од старт што не мачкав и дали дека мн се поправив на крајот испукав и тоа убаво, но спасот го најдов после во една крема Rilastil (после пораѓај се мачкав, па скоро се ми избледе.. незнам дали од неа или сами од себе како што ослабев). А сега сум 36та веќе и немам ниту една стрија, ама помалку сум поправена... а и има уште 4 недели, може ке попукам на крај :D

Заборавив да кажам, сега еднаш у месец дали ми текна да се намачкам масло :D

Последна измена: 27 септември 2017
    На mal.ecka и AudreyH им се допаѓа ова.