Телото за време на бременоста - појава на стрии

Discussion in 'Бременост' started by koritsaki, Aug 30, 2010.

1. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Генетиката си го прави своето со стриите. Јас се утепав од мачкање од Еуцерин до павловичева со ад капки, Мустела па пак во 34 недела ми испука стомакот. Пиев и вода повеќе си реков ајде и внатрешна хидратација е битна. Здравје ќе ги сончаме и ќе вежбаме за кожата да се стегне. Ретко на која трудница не и излагаат стрии. Ништо страшно ☺

anichka94, kukla21, iki26 and 2 others like this.
  2. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Јас се породив, на стомкот немам ни една стрија а во бременоста вкупно 5 пати се намачкав со кокосово масло - значи не е до мачкањето изгледа.

makedonkamak, stevemila and karibian like this.
  3. iki26

iki26 Популарен член

Во првата бременост со се живо се мачкав ( мустела, павловичева со АД капки, разни млека за тело) и пак на стомакот еден куп стрии.
    Сега со ништо не се мачкам, засега немам нови, но старите ми се појачани и повидливи.

stevemila likes this.
  4. Baby.boy

Baby.boy Активен член

Јас сум 29 недела, ништо не сум се мачкала, и не планирам да се мачкам. Ако ти е таква кожата што сакаш ставај пак ќе излезат. Така да уживајте во бременоста, ќе се управаме по породување со креми со вежби итн...

5. Ano

Ano Форумски идол

Дефинитивно мачкањето не е единствен предуслов да не се појавата стрии. Цела бременост дали 20пати се имам намачкано со кокосово и кремата на baby love па за среќа немам ниту една стрија на мешето.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

И јас мислам се е до кожата..До крај се мачкав со еуцерин но веке во 9ти испукав цела..Туку дали имате проблем со вишок кожа знам не е за овде прашањево но се надевам на одговор..Искуство..? Како да го решам проблемот или само хирушки..?

stevemila likes this.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Јас се зачудив декс не ми се направија. А склона сум. Се мачкав со хипп путер нередовно помирена дека ќе имам:)

8. Troi

Troi Истакнат член

Како тоа вишок кожа?

9. Momichka

Momichka Популарен член

А тие што сте поправени повеќе кг, дали имате проблем со пукање на капилари?
    Пред многу години еден кожен лекар ми рече дека кога ќе бидам во оваа состојба ќе треба да носам чорапи/хулахопки за стегање.
    Имате слушнато или доживеено вакво слично искуство? (малку ми е чудно бремена + стегање, ама што е тука, тука е...)
    *Note. Прашувам за мислење и искуство, инаку секако нема да оставам само на ова, и ќе се консултирам и со специјалист. :sun:

10. Ano

Ano Форумски идол

Моја пријателка има проблем со попуштени вени и првата и оваа бременост ги помина со хулахопки за стегање. Ама зборувам за вистински проблем со вени од кои дури и болки имаше. Незнам кај тебе каква е ситуацијата, ама како и да е ќе си се консултираш со доктор

Momichka likes this.
  11. Momichka

Momichka Популарен член

Ти благодарам @Ano . Ми требаше само тоа мотивација/пример дека навистина некоја бремена носи или е носела.
    Ќе одам на консултација кај доктор дефинитивно и ќе превземам одговорност.
    Ти благодарам :bow:

Ano likes this.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas gi imam tie hulahopki ama do sega ne sum gi oblekla.Nit sum prasala dali treba.Znam deka posle carski se preporacuvaat.Mi donesoa 3,4 para od ch.Jas.imam maka od levata noga.Uste od pocetok na bremenosta.So naglo mrdnuvane ko so bric da me secat.Mnogu pece i boli.Cuvstvoto e kako da mi tece nesto po noga vo toj moment.Neznam so bi mozelo da e.A nemam kapilari ispukano

Momichka likes this.
  13. Momichka

Momichka Популарен член

Кај мене е различно. Овие денови гледам како долниот дел на нозете ми отекува и ме пецкат вените на нозете. Плус мислев дека комарци или некои бубачки ме касат, ама преметив дека на местата на кои ме чеша ми пукат капилари.
    Претпоставувам дека тежината е заслужна за оваа состојба, сепак многу брзо качив овој месец. Ги земав резултатите од крвната слика и утре одам на доктор да видам што ќе ме насочат.

stevemila likes this.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Jas bev otecena vo nozete.Preku nok gi snema otocite.Cudno duri

Momichka likes this.
  15. AudreyH

AudreyH Истакнат член

Што ставате за да не се појават стрии? Што е најефиксно?

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Прочитај низ темава. Има разни искуства - ведела, еуцерин, павловичева со вит Д...

AudreyH and fana like this.
  17. facule

facule Популарен член

Мене кожата на стимакот почнува изгледа да распукува , имам како црвени мали линии ме боцка пече чеша се во едно , лежам повеќе на грб да ја ублажам непријатноста од појавата на стрии ама осеќам болка позади во кичмата и во стомакот , после лежење на грб едвај станувам ..денес ставав облоги од маслиново масло на стомак утре решив свинска маст да се намачкам ..:(

stevemila likes this.
  18. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И мене неделава на бутот ми се појавиле - баш такви црвенки линиички.

19. stevemila

stevemila Форумски идол

So i da stavas,ako kozata ti e sklona na strii gabe e.I zlato da se mackas gabe e:lol:.Ama mackanjeto go namaluva cesanjeto na kozata taka da ubavo e da se mackas.Jas od pozitiven test pocnav,pa nakaj 7mi.mesec pocnavokolu papokot da pukam

Melinda85 likes this.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Џабе се... првата бременост од старт што не мачкав и дали дека мн се поправив на крајот испукав и тоа убаво, но спасот го најдов после во една крема Rilastil (после пораѓај се мачкав, па скоро се ми избледе.. незнам дали од неа или сами од себе како што ослабев). А сега сум 36та веќе и немам ниту една стрија, ама помалку сум поправена... а и има уште 4 недели, може ке попукам на крај :D

Заборавив да кажам, сега еднаш у месец дали ми текна да се намачкам масло :D

Last edited: Sep 27, 2017
    mal.ecka and AudreyH like this.