Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Телото за време на бременоста - појава на стрии

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 30 август 2010.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.168
    Допаѓања:
    36.566
    Се зависи од типот на кожата. Ако некоја кожа е склона кон стрии, џабе е користење на креми. Јас имам кожа што е склона кон стрии и кремите не ми помогнаа. Си распукав и сега си имам бледи стрии. Вториот пат се породив пред 3 и пол години. Стомакот не изгледа баш убаво.

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Се мачкав со кокосово масло синоќа, кога се помирисав денес сабајлево, некој многу чуден лош мирис се создало, не можев да се поднесам уште во сон. Не мириса на кокос.
    Како на устоено, а се чисто облеков вчера.:puke:
    Така мириса кокосот после некое време?
    Можда и до мене е, осетлива сум на некои мириси.

3. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Па не би рекла. Јас имам стрии од пубертет, на задникот и бутовите, ми излегуваа и подоцна со варирање на килажа. Генетска склоност кон создавање на стрии имам исто така, и мајка ми и баба ми се исти. Очекував дека во бременост ќе се направам ренде, особено што се поправив 20 кг. Не ми излезе ни една стрија, ниту на стомак, ниту на задник, ниту на бутови. Е ми излегоа на гради откога се породив зошто ми пораснаа Х 10 пати ама не сакав да се мачкам додека дојам па тие ги прежалив. А и на гради се други, побледи и потенки сега не се познаваат воопшто. Мислам дека има разлика дали, колку и што мачкаш.

На didisi, Ava.84 и *Ench@nted* им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.122
    Допаѓања:
    40.325
    Така ми мирисаше и мене. Ми требаше повеќе пати да си ги исперам алиштата за да престанат да смрдат

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.168
    Допаѓања:
    36.566
    За време на втората бременост ми се појавија стрии во 9-ти месец. Таман мислев дека нема да ги имам, ете ги. Изнервирана од првото искуство, вториот пат не се мачкав. На градите стриите ми се многу бледи. Не се ни познаваат. На стомакот постепено избледнуваат.

На *Лорена* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Тогаш и обично излегуваат, ако воопшто се појават. Ретко некој порано да испука. Во глобала кај сите на градите се побледи и помалку се познаваат ама на стомак е различно. Порано мислев дека е важно само кожата да биде масна за да може да се шири и да не испука (затоа многу павловичева мачкаат) ама не било баш така. Важни се и состојките во кремата. Јас имам многу сува кожа по целото тело, до толку многу што се перутам секаде ако не се намачкам со млеко ама кремата за стрии не беше воопшто масна и тешка и прилично брзо се впиваше. Скептично мачкав и на старите стрии и таму имаше некој ефект. Убедена сум дека стрии од бременост немам ради нејзе. Совет до сите трудници: Не штедете на креми и не ја потценувајте нивната ефикасност. Да не ви биде криво после :)

На Searcher му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.168
    Допаѓања:
    36.566
    На мене ми кажаа да се мачкам со помрсна крема. Наводно, тие биле поефикасни. Ама пак ми излегоа стрии. Можеби кремата не се погоди.

8. Searcher

Searcher Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2017
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    136
    Може е до кожата, јас мачкав кокос за кој имам напоменето дека не ми помогна, но мирисот напротив цело време па и утре дента си беше тој истиот убав кокосов мирис :sun:

Во право си. Од кога почнав да ставам еуцерин имам ефект, ниту излегуваат, а и побледи се веќе појавените. За разлика од кога мачкав павличева, кокос итн... Сега размислувам да го пробам риластил кремот, гледам многу го фалат овде. Сега сум 29та недела и веќе сум распукана по бутовите, се плашам од наредните два месеци и појава на стомакот. :worried:

Последна измена од модератор: 14 февруари 2018
    На TeddyGrey и *Лорена* им се допаѓа ова.
  9. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Моја најискрена препорака. 7 жени го користевме во бременост, ниту една нема стрии. Мислам дека не е коинциденција, бар кај една ќе се појавеа. :)
    striament.jpg

На Asja, mimiiiii, Searcher и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Searcher

Searcher Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2017
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    136
    Ова го има по аптеки? Кај можам да го најдам? Ти благодарам :clap::hug:

11. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Кремaвa е Српскa, јaс јa купувaв вo Зегин. Пoскoрo бремените oд мене вo Зегин не јa нaoѓa. Ќе препрaшaм вo кoјa aптекa тoчнo иaкo мислaм декa јa немaше секoгaш пa им јa нaрaчувaa. Амa не беше прoблем, им јaвувaa зa некoј ден. Пoследнo знaм декa oкoлу 700 ден. беше.

На Asja и Searcher им се допаѓа ова.
  12. kathy.cathy

kathy.cathy Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    7
    Колку АД капки ставате во павловичева, јас сум во почетна бременост, па би сакала од сега да почнам

13. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    43.790
    Имам кожа подложна на стрии (имам на бутовите и малку на градите) и од почетокот до сега, се мачкам со два препарати - кокосово нерафинирано масло и со бадем кремата на Бекутан.
    Мешето и градите обавезно, зошто еве во 23та недела си осеќам напнатост и сувост на кожата по бањање и овие два производа ми помагаат.
    Кокосовото го шлапам и на лице и по раце, а го ставам и во смуди . Така да повеќенаменско е :))

Инаку стрии ми се појавија во адолесценција и после јојо слабеење-дебелеење како помлада. Спасува редовна нега и љубење на својата кожа каква и да е!

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Мене ми испукаа градите. Се гледаа дека ќе испукаат додуше.
    Не многу ама по 2 на секоја. Малечки се, пола цм. А таму си имав и бели од пубертет уште. Овие + се.
    Јас ги гледам од близина.
    Се мачкам со Хипп Мама за стрии. Мислам така пишуваше на опаковката. Уље е. Ги мачкав и градите, ама не толку редовно колку стомакот.
    А градите вруќи ви се? Како греачи ми се, посебно навечер.

На CurlyBlossomGirl и Lejlaah им се допаѓа ова.
  15. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.099
    Се мачкав со кокосово по стомак и нозе и пак ништо партал сум. Распукана Шарпланина ахах. За градите од пубертет напукани бели така да и ја имам исто вруќи навечер горам мислам и си ставам рака и така си заспивам хахаха :D

На didisi и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  16. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Devojki ja sakav da ve prasam vo vrska so strii. Na kozata na stomak seuste ne mi se imaat pojaveno megutoa zabelezav deka na ednata grada (desna) pod bradavicata mi se pojavile bordo linii ne znam ni kako da gi narecam.. dali nekoja imala vakov slucaj?

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.099
    Нормално е. Се шириш бебето расте и ќе пукаш ништо страшно. Јас распукав од секаде ама тоа е за дете ќе трпиш

Последна измена од модератор: 14 април 2018
  18. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    @Lavica2016 Мачкај се со масла и помрсни креми за да не ти пука кожата, јас од старт мачкам Еуцерин масло и покрај тоа што имам сува кожа,уште немам испукано никаде а за 10дена 7ми влагам. Спречи колку можеш :)

Последна измена од модератор: 14 април 2018
    На TeddyGrey и Coco31 им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    И мене градите ми испукаа. Такви лилакови како што ги опишуваш @Lavica2016
    Се мачкав со масла и пред да испукаат, се мачкам сеуште. Ама уште од кога дознав дека сум бремена и кога ме болеа градите, некако се гледаше дека ќе ми испукаат. Се надевам ќе станат бели и тие како и пубертетските што си ги имам уште од 13 - 14 години.
    Стомакот уште не дава знаци дека ќе испука.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sonja4janevska

Sonja4janevska Активен член

Се зачлени на:
    13 април 2018
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    47
    За синчето адолесцент ми ја препорачаа на ТАИВА за целулит и стрии. Тој нагло порасна и му испука кожата особено во делот на бутовите. Кремата ја користи веќе 1 месец, виолетовата боја на стриите брзо обели, а и видливоста се намали. Пишува дека дејствува и превентивно на создавање нови стрии.