Телото за време на бременоста - појава на стрии

Дискусија во 'Бременост' започната од koritsaki, 30 август 2010.

1. Макаронкаа

Макаронкаа Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    61
    Препорака за масло за стрии, бидејќи од еуцерин никаде го нема се мислам weleda или риластил? Кое е подобро? Или препорака за некое друго масло или путер.

2. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.238
    Путер од Веледа.

На Макаронкаа му/ѝ се допаѓа ова.
  3. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    190
    Дали ова е тоа масло, или има некое посебно за стрии?

Прикачени фајлови:

4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    5.279
    Не, не. Ова е маслото.
    IMG_3017.jpeg

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ekonomski202

ekonomski202 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2016
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    Путерот на Хип ми се поккажа супер

6. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    1.439
    Мене ова масло на Веледа мн ми помага мрсно е и ја хидрира кожата, а и убаво мириса. IMG_6085.jpeg

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    1.384
    Жени продолжувате ли да се мачкате после породување?
    Што е со веќе појавените црвени стрии, користите нешто друго или стандард маслата во бременост?

8. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    4.671
    Според искуствата што ги читам на форумов а и општо при нагло дебелеење/слабеење, потребно е да се продолжи со негата и после тоа бидејќи тогаш процесот е обратен - се враќа назад кожата во првобитна состојба и повторно има веројатност да испука од собирање. Има доста искуства кајшто после пораѓај престанале со користење и баш тогаш им излегле стрии.
    Што се однесува до веќе настанатите стрии, трајно решение освен ласер тешко. Можеш со масла исто да се мачкаш и со масло од кантарион мислам дека помага, ама секако им треба време за да избледат. Особено ако се темни (црвени или виолетови).

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    658
    Може ли да ми пратите како се острануваат со ласер, некое студио што го прави тоа. колку кошта дали е здраво и дали боли? И после колку време од пораѓај сте правеле?

На arwen93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Radana

Radana Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2025
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    377
    Здраво женски, јас сум 30та недела и веќе ми се појавуваат првите стрии на стомакот. Од почетокот на бременоста користам Бејби лов масло од дм, ама најверојатно нема многу ефект. Што би ми препорачале да спречам колку што можам? 8-|

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.238
    Многу хидрирање. Пиј вода, ти треба нешто што ја хидрира кожата, маслото не ја хидрира. Путер за тело пример на Веледа. И на крајот од денот тоа се гени. Не можеме многу да направиме за да спречиме. Како што би рекла јас не можеш толку често да мачкаш колку што можат стрии брзо да се појавуваат ама тоа е, индивидуално е. Јас викам ќе ми останат да ме потсетуваат низ што сум поминала.

На Radana и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  12. CocoLady

CocoLady Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    169
    Од каде го купувате путерот на weleda, бидејки јас само маслото за стрии го наогам, што за мене е врв. Па сакам да го вклучам и путерот

13. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    4.304
    Допаѓања:
    6.903
    Weleda Skin food путер за тело 150ml - Аптека ДНА Анни Фарм https://share.google/nQsgJKe7u3gveDJcH

На CocoLady му/ѝ се допаѓа ова.
  14. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    4.671
    Вклучете тонер од Centella Asiatica во рутината. Помага за подобрување на еластичноста на кожата. Јас го користев Madagascar Centella од Skin 1004
    Го има во продавниците за корејска козметика. Можете и масло чист витамин Е да додадете во маслото со кое се мачкате. Исто може и тонер или крема со хијалуронска киселина и тој е за хидрирање и за сува кожа.
    Точно дека е генетика во прашање ама најчесто стрии се појавуваат доколу кожата е сува бидејќи предизвикува пукање. Затоа е важно да се задржи еластичноста. Јас не познавам некој што има посува кожа од мене и плус во зима се породив и тогаш ми беше најголем стомакот а најсува кожата па мене ова ме спаси од стриите, ниту една не ми се појави.

На Radana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.238
    Исто што мислам дека е голем причинител на стрии до кога се одвивала бременоста до која недела, колкаво е бебето, колку килограми накачила мама и задржувањето на течности т.е отекувањето. На се тоа како и на генетиката не можеме да влијаеме. Ќе го споделам мојот пример. Големо бебе 4270гр. , многу плодова вода (немав гестациски дијабетес), се породив во 42 недела, премногу отеков при крај на бременоста. Мачкав секојдневно масло, путер, пиев вода, се хранев здраво. До почеток на 9ти месец немав ниту една стрија. Кога влегов во 9ти цела распукав.