Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тестенини - дали ги јадете и рецепти за нив

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од sesilija, 14 април 2010.

1. senorina

senorina Активен член

Се зачлени на:
    29 септември 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    16
    ги обожавам секакви буквално нема рецепт шо не ми се свиѓа
    но во последно време ги јадам:
    макарони варени најнормално (не преварени, не живи т.е ТАМАН) со томатело(со босиљок и оригано) и хопла (Halta Cuchino бел сос, нешо ко бешамел сос му иде) заедно двата црвениот и белиот помешани и по желба печурки запржени во зденки... леее сеа како ми се прејаде у 1ипол.... :?:

2. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038
    Не сум љубител на тестенини и обично си купувам инстант, со четири сирења.

Единствен рецепт што си го смислив јас е да пропржите зеленчук по желба (домати, тиквички, модар патлиџан односно што имате дома). Јас обично се држам за доматот, ги варам тестенините а потоа исцедени ги ставам во тавата да се пропржат со зеленчукот. Додавам босилек, и на крај може некое сиренце одозгора да се растопи и да му даде шмек.
    Многу брз рецепт, а вкусно е. :)

3. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    846
    Допаѓања:
    607
    Обожавам тестенини-макарони, шпагети,јуфки и се друго буквално се давам во нив :D

4. Skromna

Skromna Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    118
    ....ги сакам тестенините и тоа во сите можни форми и вкусови...во последно време ги правам тортелините во тава и ете еден мој рецепт..... :D

ТОРТЕЛИНИ НА МОЈ НАЧИН
    1 пакетче тортелини/се варат и цедат на цедалка.
    Во тавче за пржење се клава 50 гр.масло,се додава 300 гр.шунка исечена на стапчиња,се пропржува околу 5-6 мин се заедно се додава 1 лајче оригано,и 1 лажица црвен пипер.
    Смесата од тавата за пржење се додава кај тортелините кои исцедени ги ставивме во тава за печење,се промешуваат заедно,одозгора се ренда 300 гр.бело сирење и се клава во релна да се потпечи 20 мин на 200 степени...

Преубав вкус и згодна е како главно јадење....пробајте.... ;)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. cherry-on-top

cherry-on-top Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    45
    Италијанската храна дефинитивно ми е една од омилените :l: Јадам речиси се и сешто што е тестенина. Најмногу тортелини, шпагети со балоњезе сос и кашкавал, лазањи приготвени на секаков нaчин :lol: итн..

Сега ми се прејаде :worried: :D

6. Natali.3

Natali.3 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.596
    Тестенини- макарони, шпагетииии ги обожавам мх мх :inlove:

7. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481
    Макарони и шпагети обожавам.
    Вообичаено ги јадам варени,со рендан кашкавал и шунка,и секако не поминуваат без кечап и мајонез.

8. ivancekitty

ivancekitty Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    6.539
    обожавам се од тестенини :) со многу многу сирење + сосови :D

9. Decapitated.Hanna

Decapitated.Hanna Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    576
    Ги обожавам и неретко ми текнува во 2-3 саат по полнок да си ги зготвам.. не бирам време и место коа сум гладна.. :D

10. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    2.269
    Даа ги јадам :D ќе ви кажам еден рецепт не е нешто посебно ама ми е премногу вкусно, откако ќе ги сварам макароните или шпагети, ги цедам и ги пропржувам со една коцка путер (20гр) и им додавам рендан ајдамер (150гр) ова е за двајца.... кашкавалот кога ќе се растопи и од путерот имаат прекрасен вкус 8)

11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    132.770
    Многу се вкусни со зелечнук, хопла и чешне лук.

12. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Јадам ама поретко бидејќи не ме најадуваат и после пола саат мора пак да јадам.
    Инаку многу сакам вшпагети обично варени само со сол и кога ќе се процедат да се стави едно парче кристал маргарин да омекнат и да се стават во чинија откако ќе се растопи. Инаку одозгора ги обожавам да ставам сосче што сама си го припремам односно една свежа краставица се сецка ситно на праченца и се додава мајонез и сол. Се меша убаво и се става врз шпагетите. Не сте свесни колку е вкусно мммм :inlove: :inlove:

13. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2013
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    98
    Пица макарони! :D

Макароните ги варам, потоа ги ставам во тепсија и внатре ставам печурки, шунка, оригано, кечап и најодозгора парчиња кашкавал и печам. :mm:

На rainbowec му/ѝ се допаѓа ова.
  14. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    9.029
    Oбожавам тестенини ,посебно макарони и скоро во сите тестенини освен сос ставам и мајонез

15. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Италијански виц апропо прислушкувањето на САД на повеќе европски земји.
    - Повеќе од 8год американците не прислушкувале. И што слушнале? Секој разговор меѓу италијаните почнувал со како си, што правиш, што зготви, како го направи? :D
    И после толку години прислушкување, СЕУШТЕ ГИ ПРАВАТ ШПАГЕТИТЕ СО КЕЧАП!!!! :|

Значи совет, никако тестенините со кечап. Сос од патлиџани, па додадете и зачинчиња, преубаво :) .

16. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    :P
    МИ СЕ ЈАДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

17. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475

мора да ти го пробам рецептов после зашто лиги до земја ми потекоа :D звучи феноменално, се надевам такви и ќе ги напраам :D :inlove: ќе ви пишам како излегоа :D

18. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Јас ги варам, но без зејтин и путер. Ги цедам и одма им ставам рендано сирење и ги мешам и њам њам... :P
    Порано ги јадев и со кечап. Но кога ќе ставам кечап не го осеќам сирењето и затоа го баталив кечапот.

19. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2013
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    98
    Нема да зажалиш. :D Па пиши, да видиме како ти излегле. :D

20. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Нема да зажалиш. :D Па пиши, да видиме како ти излегле. :D[/quote]

Ги направив и мислам дека одвај дишам од прејаденост и уште ми се јаде :D уфф ова е најдоброто нешто што сум го пробала последнава недела :inlove: има многу почесто да ги правам сега. Фала ти инаку мислев да ги сликам и да ви прикачам, али се внесов во нив и више нема. Ајде нареден пат и слика ќе прикачам :angel:

Инаку многу сакам лазањи, ги обожавам и ги правам на тој начин што состојките се истите само додавам и тегла маринирани печурки во смесата и малце од таа водичка. Ставам малце зајтинче во тавчето и редам ред лазањи па ги премачкувам со зејтинче, па фил па цели парчиња кашкавал и така ја повторувам постапката дур не се потрошат состојките. Последниот ред ставам фил и многу печурки и многу парчња кашкавал и налевам вода во тавчето и малце од водичката од печурките. Се пече на 200 степени околу дур не испари водата и лазањите се заруменат и кашкавалот се стопи.

Пријатен апетит :*