Тестенини - дали ги јадете и рецепти за нив

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од sesilija, 14 април 2010.

1. dancing.queen

dancing.queen Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2010
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.087
    Обожавам тестенини.Најмногу сакам шпагети,макарони,тарана,јуфка и равиоли.Мајка ми или баба ми ми гги прават . Најчесто ги јадам со кечам,мајонез,сирење/кашкавал или пак кечап и туна :inlove:

2. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.611
    Многу сакам тестенини, имам желба да научам како се приготвуваат сите видови.
    Често си експериментирам и си додавам мои работи, па излегуваат интересни комбинации на вкусови. ;)

Најчесто го купувам готовиот сос од Кам.
    Наместо мелено месо, минатиот пат исецкав две парчиња пилешки стек многу ситно.
    Во подлабоко тенџерче со загреано масло, прво пржам една главица ситно исечкан кромид, а потоа го додавам ситното пилешко и пропржувам.
    Додавам неколку ситно исечкани маслинки (најубаво од оние полнети со црвено пиперче :) ), но може и обични и се допржува уште сосем малку.
    Во меѓувреме, сосот од ќесичка се меша во една шолја ладна вода и се додава во тенџерето.
    По потреба се додава вода - ако ви е многу густо, или сосем мала лажичка брашно - ако ви се чини премногу редок.
    Нормално, зачини по желба - сол, вегета, оригано, кари, што милувате.

Сосот се полива врз сварените шпагети, и тука доаѓа моментот наречен - претерувањето на Трендафилка, зашто си додавам и кечап и мајонез, а на средината огромна топка павлака. :worried:hock:
    И наросувам оригано и сосем малку пармезан.

Време на приготвување: околу триесетина минутки.
    Калорична вредност: подобро не прашувај. :D

На IvanaIvanchica и ludoto19 им се допаѓа ова.
  3. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Љубител на италијанска храна - со тапија. Едноставно не можам да им одолеам. А и ми се допаѓа тоа што се наједноставни за подготовка така да дома секогаш имам во резерва секаков вид тестенини за да можам да си ги готвам во секое време.
    Најомилени ми се белите сосови како карбонара или пак со секаков вид на печурки.

Вчера правев потпечени макарони или penne со брокула. Прсти излижав :) Па си реков да споделам со вас некој рецепт.

Значи прво си ја подготвувате брокулата, ја сецкате на помали китки/парчиња и ја ставата во вода која веќе врие на 1 - 2 минути. Не подолго за да не ја изгуби бојата. Во меѓувреме ги варите тестенините.
    Во посебен сад се подготвува сосот. Може ама не мора да се потпржи малку кромидче, се додава кисела павлака, рендан пармезан, едно зденка сирење и секако малку и зачини - црн бибер, сосема малку вегета, сув босилок.
    Сварените тестенини ги мешате со брокулата и со маслинест зејтин, ги ставате во земјен сад, ги залевате со сосот и ставате во рерна да се потпечат на 10-ина минути. Пред самиот крај ставете одозгора рендан кашкавал и повторно ги ставате назад во рерната да се потпечат се додека не се стопи кашкавалот.

Втор омилен рецепт ми се тестенини (penne или tagliatelle) со песто, cherry tomatoes и рукола (ја има и на Зелено пазарче)
    Едноставно, лесно а вкусно. Ги варите тестенините и ги цедите. Додавате малку маслинест зејтин и едно до две мали лажичиња песто и убаво ги мешате тестенините. Пестото можете да си го направите и во домашни услови, со помош на свеж босилок, лук, сончоглед и маслинест зејтин. Додавате рукола, исецкани домати и на крај ставате рендан пармезан. Плус јадењево е лесно, без гајле може да се прејадете. Ајде bon appetit! ;)

На LivingGlam и maja8 им се допаѓа ова.
  4. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    Ги обожавам а и сите дома.Еве еден од милион начините на кои ги подготвувам ;)
    Потребно ви е 150 грама сирење, две лажички сенф,300 грама печурки,600 милилитри млеко, маслиново масло,вегета,брашно и сол.
    Макароните сварете гии убаво исцедете ја водата. На масло пропржете ги шампињоните. Посипете ги со брашно и измешајте. Лесно залијте со млекото, постојано мешајќи, околу 5 минути. Во сосот додајте вегета, сенф, сол, црн пипер, сирење, потоа варете уште неколку минути додека сосот не се згусне.
    Тестенината ставете ја во намрсена огноотпорна тава, полијте ја со сосот, малку измешајте, посипете со рендан пармезан. Запечете во претходно загреана рерна на 180 степении готви сте :hai:

5. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.692
    Aj кажете ми рецепт за карбонара шпагети,со сланина што се ама побрзоооо да ми биднат до 4 часот :(

6. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    Потребни состојки 400 г тестенини,20 г путер,50 г сланина,мешавина на шпагети Carbonara(јас ја користам фант),400 мл млеко,200 мл павлака за готвење
    Свари го шпагетите и процеди ги. Сланината исечи ја на коцки и попржи ја кратко во путер додека не стане крцкава.
    Содржината од мешавината за шпагети разматети ја во млеко и павлака, и додадај ја во сланината и оставете нека зоврие.
    По три минути додете ја смесата во сварените шпагети и промешајте. Готовооо :*

A можеш и дома да го направиш сама без фант да користиш, еве вака оди ..
    100 г на коцки исечена чадена сланина издинстај ја на малку масло. Во посебен сад измати 3 јајца, рендано сирење, сол и пипер и вегета по вкус. По желба во сосот додајте неколку лажици павлака и се добро измати ги. Со ова полиј ги шпагетите.

Прикачени фајлови:

• 47310g.jpg
      47310g.jpg
      Големина на фајлот:
      21,3 KB
      Прегледи:
      208
  7. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Шпагетите свари ги, исцеди ги, додади малку маслинест зејтин и тргни ги на страна.
    Однапред исецкај малку сланина (100гр) и пропржи ја на тавче додека не стане крцкава, и тргни ја на страна.
    Во истото тавче додади маслинест зејтин (по потреба), ситно исецкај лук (исто по потреба, јас обично ставам едно чешне само) и испржи го. Додади ги шпагетите и убаво промешај ги со зејтинот и испржениот лук на една - 2 минутки и потоа стави ги на чинија.
    На страна промешај слатка павлака, со едно до две цели претходно изматени јајца, и рендан пармезан. Оваа смеса стави ја во тавчето, додади црн бибер, малку сол (иако со оглед на тоа дека веќе си ставила пармезан не е потребно толку да се соли) и мешај го сосот додека не згусне. Додади ја сланината и убаво промешај. Полеј ги тестенините со сосов, одозгора можеш уште да изрендаш пармезан. И bon appetit! ;)

Едит. Сега гледам дека и Маченце постирала рецепт. Не сакав да ти се мешам во штипки, ама не те ни видов дека веќе си пишала, ме зеза експлореров тука :(
    Како и да е поарно два пати нека го има рецептот отколку ниеднаш ;)

8. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.692
    Фала ви многу за денес не биднаа ама утре ги правам, со црвено винце :P

9. Juicy

Juicy Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2010
    Пораки:
    1.815
    Допаѓања:
    11.131
    Шпагети ми се најомилени .. ги јадам со кечап и сирење .. :)

10. kostic

kostic Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    15
    Ретко јадам тестенини а кога јадам најчесто тоа се кифлички со мед,поретко шпагети и макарони кога немам идеја што друго да си приготвам :)

11. eki4k2

eki4k2 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    41
    Да слатки ми се...најчесто ги јадамм кога ги прави мајка ми шпагети со сос од мелено месо :)

12. Little-one

Little-one Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    79
    ДА, ги јадам дури и премногу...
    Лазањи, шпагети, канцелоти, тортелини... :inlove: :inlove:
    А најубаво спремам шпагти со мелено месо и доматен сос :)

13. angel4e121

angel4e121 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    291
    исто и јас :$

14. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    И јас сум многу по тестенините ама за канцелоти не сум слушнала. Може да ми објасниш барем како изгледаат или некое сликиче? :)

15. imorena

imorena Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    3.530
    За сите обожаватели на тестенините, јас ви ги препорачувам тестенините од подравка. Ги има во повеќе вкусови и едно пакетче е за две чинии. На крајот само треба малку путер да се стаи, а јас додавам и кашкавал. Многу се вкусни и брзо се готват.

Прикачени фајлови:

На Chocoholic.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.131
    Допаѓања:
    2.716
    Леле луѓе немате представа какви вкусни макарони сум јадела во еден ресторан за Италијанска хран неделава, дури два пати бев таму од што толку му се бендисаа.А инаку ДА тестенини обожавам.

17. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Тестени многу сакам. Најмногу пици, шпагети и домашен леб, за кој што скоро научив рецепт за него. Преубав става. Ако не ме мрзеше, секој ден ќе го правев. Во неделата барем еднаш обевезно правам и си лижиме прстите со маж ми, толку е вкусен..
    Умрела е циганката да ме фали, че за тоа сама си се фалам [​IMG] [​IMG]

18. Latinna

Latinna Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    108
    Tестенини..мојата втора љубов.После чоколадото секако.. :D
    Како ги јадам..1-во да си кажам мнгоу сакам Барила макарони со Томатело Италиано и пармезан.Е ептен ми прават мерак! ^_^
    Потоа..шпагетки со мелено мевце,кечапче,и малку печурчиња...мх,мх,мх ... :mm:
    Тортелини :inlove: ..внатре полнети со кашкавал и одозгора изрендано.. :wasntme:
    А па макарони со сирење потпечени колку сакам..спремна сум цела тава да ја изедам.. :tmi:
    Јуфки исто така,само со сиренцее.. ^_^

Е сега ми се пријаде :sweat: ..Што ми требаше да ја отварам темаа ?!Па уште и да пишувам и да ставам слики.. :fubar: :worried:

19. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.468
    еве еден рецепт за пита :D сега ја правев со мајка му на дечко ми
    -1 пешак за пециво
    -4 јајца(во нив мешаш 1голема лажица путер)
    -2 и пол големи шоли брашно
    -2 кисели павлаки
    -1 голема шоља рендан кашкавал
    -300гр рендано сирење
    -300гр пилешка шунка сецкана

се ова го мешаш, ја премачкуваш тепсијата со зејтин..... и се пече :rofl:
    за пола саат ќе пишам имресии :P
    п.с не знаев каде да го пишам рецептов :lol:
    јадењето е :inlove: :inlove: :inlove:

20. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159

Е какви де? И во кој ресторан? Да пробаме и ние :)