Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тестенини - дали ги јадете и рецепти за нив

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од sesilija, 14 април 2010.

1. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673

Спирални макарони т.н. Ротини со шери домати, моцарела и босилек.

Потребно:

1 кутија Барила макарони;
    1 гранче шери домати (по желба може и повеќе) преполовен;
    1 моцарела;
    4 листа босилек;
    4 лажици маслиново масло;
    1 лукче;
    сол и бибер по желба.

Припрема:

Макароните се варат на страна, во меѓувреме на средна температура во поголема тава се додаваат 2 лажици маслиново масоло да се загрее, потоа се додава лукот и пропржува околу 2 минути додека порумени. Тавата се отстранува од огин и во неа се додаваат шери домати и се пропржуваат на истата температура околу 3-4 минути, се посолуваат и додава биберот. Во тавата се додаваат и макароните, добро се промешува и отстранува од оган, се додава моцарелата исецкана на парчиња, босилекот и остатокот од маслиновото масло, добро се промешува.

Иии Готово е![​IMG]

2. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    Еден од наједноставните и најчести рецепти за тестенини во Италија, а е вистинско уживање, еден наш роднина ни го пренесе и оттогаш почесто ни е на мени.
    http://www.youtube.com/watch?v=bjmYkPkj ... AAAAAAAAAA Само разликата е тоа што ние во пржениот лук го додаваме магданосот и обарените шпагети околу 5 минути да се динстаат. Особено е убаво кога лукот вака малку ќе порумени или мааалце ќе загори ахх има посебен шмек.

Ма Маравиљозо !!![​IMG]

На no.name6 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    омилено јадење= тестенини ,тоа важи за мене , и знам дека кога ке покачам на килограми ми е од нив се јадам и макарони и шпагети и лазањи,буквално се што е од италијанската куња ,најмногу сакам макарони печени со сирење и кашкавал и млеко омилени ми се ,малце појако печени мњами ;)

4. MilaKunis

MilaKunis Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    25
    Обожавам тестенини, најмногу шпагети и макарони.Шпагетите ги варам и им ставам сирење и сос.Макароните ги варам, па им ставам сирење.Потоа ги ставам во рерна да се потпечат и кога се при крај со потпекувањето им ставам матено јајце одозгора и прекрасни се ...њами. :D :D

5. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Италијанската храна ми е омилена.Јадам се од тестенини.Шпагети,макарони,тортелини со разни сосови,лазањи,и обавезно со пармезан.Сакам и макарони во рерна.Ги приготвувам на мој начин ставам се и сешто.Ред макарони па малку ќе ги прелијам со јајце,па рендам сирење,кашкавал,шунка,маслинки,може и печурки,па ставам по многу малку кечап,може и мајонез,па повторно ред макарони и повторувам неколку пати исто се додека не снема,и на крајот ставам кечап и све поливам со јајце.Многу вкусно е. :D

Прикачени фајлови:

6. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Често знам да купам од оние со готови сосови затоа што ми се практични и брзи за подготовка.
    Вчера баш јадев од овие:
    [​IMG] Ама оние кои се продаваат во КАМ-маркетите (не ми текнува на името) ми се поубави, посочни некако.

На mims-89 и MacenceEna им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.922
    Допаѓања:
    123.426
    Вчера на маслиново масло пропржив лукче додадов малку сланинка :$ (калорично ал вкусно :lol: ) и потоа едно томатело,со зачини.Едноставен сос а беше преубав со шпагетите :mm:

8. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Сакам тестенини, па и сос па па па се што е зготвено добро, неможе да не те прелажи да пробаш. Порано си мислев дека тоа е извор на сето дебелеење ама нема врска... ако се јади правилно и во нормално време, и тоа е здраво.

На maca99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BlackSwan5

BlackSwan5 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    2.765
    Допаѓања:
    3.559
    Јас само со тестенини се исхранувам.Италијанската кујна ми е дефинитивно омилена.Досега сум јадела обично приготвени шпагети и макарони,друго не сум пробала ама баш би сакала да пробам.

10. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Јас сум само за во Италија.Секако дека сакам и ги јадам.А за рецепти од тоа не се разбирам.. :(

11. K0ST0VA

K0ST0VA Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    58
    Јадам тестенини.Омилени ми се макаронитесо сирење . За тоа не ви треба сигурно рецепт. :lol:

12. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Италијанската кујна ми е веднаш зад македонската :)
    Обожавам тестенини, и традиционално дома тоа имаме на менито за доручек секој викенд.
    Омилени ми се макароните со доматен сос, рендано сирење и оригано :inlove:

13. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Јадам тестенини , ги сакам само со сирење , а не ги јадам шпагетите.

14. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Овој период, бидејќи има зелена салата во изобилство, макароните ги јадам на следниот начин: сецкам марула како за салата, ја ставам во длабок сад, попрскувам малку маслиново масло и сол па промешувам, додавам малку мајонез за шмек врз марулата ( го препорачувам деликатесниот од Ким, мене ми е омилен периодов :) ) и уште еднаш промешувам.
    Потоа си додавам во садот од претходно сварените макарони и имам лесен и вкусен оброк кој освежува :)

На Annath и maca99 им се допаѓа ова.
  15. I.love.your.lips

I.love.your.lips Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    970
    Obozvam spagetiiiiiii........... :*

16. xoxo.Martina

xoxo.Martina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    198
    Обожаваммммммммммм :)

17. Saani

Saani Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    37
    Уф, посебно обожавам шпагети :rofl:

18. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Обожавам и шпагети и макарони, но без кечап не се тоа тоа :)

19. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    4.555
    Најчесто макарони со сирење

20. sweety-m

sweety-m Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    52
    Ова не е рецепт што ќе го кажам, ама многу повкусни се вака ко ќе се правени: во водата за варење на макароните ставам само малце сол (ова го пишам оти некои и масло ставаат во водата), не премногу и откако ќе се сварат ги поливам со ладна вода (па на тој начин ќе се оладат одма) и потоа загревам неколку капки масло (за пола паковање макарони) во мало тенџерче и ги поливам макароните и со сирење од горе совршени ми се :mm:
    иначе ептен сакам макарони и шпагети и еднаш или два пати неделно јадам...леле сега од темава ми се пријаде, а ме мрзи да правам :(

едит: уствари сакав да кажам дека загреаното масло му дава посебен шмек :rofl: